Nujno prosim za odgovor

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

tema odprta - 15. jun 2009 14:36 | ogledi: 3.908 | odgovori: 27

Ne vem, če sem temo ruknila v pravo sekcijo foruma...če sem se zmotila, prosim moderatorje, da zadevo prestavijo.

Glede na to, da je tu prav pisana druščina, upam da se bo našel nekdo, ki se vsaj malenkost spozna na zaščitene vrste ptic na našem območju.

Torej, stvar je taka - živim v bloku in nad oknom spalnice (na nadstrešku) so si domek uredile lastovke. Domek je pravzaprav že kar naselje, saj je na tem mestu 24 gnezd (2 sicer nista zasedeni). Meni in možu so pernati sosedje v pravo veselje, saj ni lepšega trenutka dneva od jutra in večera, ko se "letalci" odpravijo na lov za obrokom. Res iztrebljajo na okensko šipo, ampak mene to ne gane.

Problem se je pojavil na zadnjem hišnem sestanku, kjer je neki neimenovani sosed naredil celo galamo, da se boji, da ga bodo ptiči posrali, ko bo stopil iz vhoda v blok. Naj omenim, da drugače živi na drugi strani bloka, in z omenjenimi "težavniki" nima nobenega drugega stika. Izrazil je željo, da se gnezda odstranijo ker...ma ne bom ponavljala, saj zgoraj piše. V glavnem me je prijelo, da bi ga na gobec.

Zanima pa me sledeče - ali so lastovke pri nas zaščitene in ali lahko težaku na kakršen koli zakonit način preprečim uničenje gnezd in preprečevanje lastovkam, da bi naredile nova.

V naprej hvala za odgovore.

Lp od R.

Riddle  

15. jun 2009 15:00

Hvala za hitra odgovora :D Najbolje, da kar pokličem in vprašam... Lp od R.

Riddle  

15. jun 2009 16:59

Nisem še klicala, to bom storila jutri dopoldne. Sicer pa me je tvoj link do članka zelo razveselil! Tudi jaz upam, da so še vedno zaščitene, po članku sodeč pa ptičji kakci niso dovolj tehten razlog za odstranitev gnezd! Yeeeeeeey Jutri javim, kar bom izvedela ;) Lp od R.

Riddle  

16. jun 2009 12:37

Torej, obljubljeni raport: Klicala sem na DOPPS, natančneje na ornitofon in govorila z neko izredno prijazno gospo, ki me je poučila, da je vsakršno odstranjevanje lastovičjih gnezd, brez privoljenja okoljskega ministrstva in tehtnega razloga (prenova fasade...) kaznjivo dejanje, posebej, če se to dejanje izvrši v času gnezdenja ptic. Zaščitene pa so vse ptice pri nas. Naslednji teden moram poklicati še nekega gospoda, ki se s takšnimi zadevami ukvarja s pravne strani. Nameravam ga prositi, da mi na email pošlje zakonik in člene, ki se nanašajo na zgoraj opisan problem, da bom zadevo sporočila onemu sosedu...tak mu bo preostalo le še, da ven iz bloka hodi z odprto marelo lol Hvala še enkrat vsem za linke in pomoč! Danes sem super dobre volje, ker vem, da so "naši" ptički varni :D Lp od R.

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

16. jun 2009 13:59

A ne bi uredili pred vhodom en mali nadstrešek in bi bil volk sit in lastovica cela? lp, vanjatajnsek

Riddle  

16. jun 2009 14:43

Hja, to bi bilo super, sam s temi našimi kreteni se ne da nič pomenit na civiliziran način...če kaj pove podatek: sestanek je bil zaradi strehe (popravila itd...), nazadnje pa so privlekli na plan, da imajo nekateri non stop rolete spuščene, nazadnje bi se še stepli skoraj...nekaj ljudi je vstalo in odšlo s sestanka, kar je edino pametno, saj bi se trop živali obnašal bolj kulturno, kot ti debili... mislim, škoda besed...samo z zakoni jim lahk maham pod nosom, to je edino, kar pomaga...na žalost. Sicer pa nadstrešek ne bi bil dovolj, saj lastovke zasedajo ogromno zračnega prostora... sicer pa dotičnega gospoda lahk poserje ptič prav vsepovsod...ne vem, kaj ga po 25-ih letih motijo prav te lastovke :( Lp od R. Sporočilo je spremenil(a) Riddle dne 16. 2009 14:45

strippy  

član od: 18.11.2008

sporočila: 283

16. jun 2009 16:19

Pa po vsem napisanem mu prav privoščim eno kilo dreka na glavo!

strippy

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

16. jun 2009 20:19

strippy je napisal/a:

Pa po vsem napisanem mu prav privoščim eno kilo dreka na glavo!

strippy

Jaz tudi!

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti