Ne vem, če sem temo ruknila v pravo sekcijo foruma...če sem se zmotila, prosim moderatorje, da zadevo prestavijo.
Glede na to, da je tu prav pisana druščina, upam da se bo našel nekdo, ki se vsaj malenkost spozna na zaščitene vrste ptic na našem območju.
Torej, stvar je taka - živim v bloku in nad oknom spalnice (na nadstrešku) so si domek uredile lastovke. Domek je pravzaprav že kar naselje, saj je na tem mestu 24 gnezd (2 sicer nista zasedeni). Meni in možu so pernati sosedje v pravo veselje, saj ni lepšega trenutka dneva od jutra in večera, ko se "letalci" odpravijo na lov za obrokom. Res iztrebljajo na okensko šipo, ampak mene to ne gane.
Problem se je pojavil na zadnjem hišnem sestanku, kjer je neki neimenovani sosed naredil celo galamo, da se boji, da ga bodo ptiči posrali, ko bo stopil iz vhoda v blok. Naj omenim, da drugače živi na drugi strani bloka, in z omenjenimi "težavniki" nima nobenega drugega stika. Izrazil je željo, da se gnezda odstranijo ker...ma ne bom ponavljala, saj zgoraj piše. V glavnem me je prijelo, da bi ga na gobec.
Zanima pa me sledeče - ali so lastovke pri nas zaščitene in ali lahko težaku na kakršen koli zakonit način preprečim uničenje gnezd in preprečevanje lastovkam, da bi naredile nova.
V naprej hvala za odgovore.
Lp od R.