7. jun 2009 22:27
No, pa da ne bomo samo sosede šimfal..!
Jaz, pametna in razgledana slovenska smrklja sem se po nekaj švercerskih izletih v Trst (to je bil takrat moj domet, kar se tujine tiče) odpravila čez lužo, direkt v New York.
Vse je bilo s strani mojih sorodnikov in ostalih zorganizirano do zadnje potankosti. Ampak, kot se to rado zgodi, kadar imaš samo en stoprocenten plan A in ne rezervnega plana B, je šlo vse narobe.
Bom skrajšala.
Nihče me na letališču ni pričakal (ker so me pri JATu pozabili vpisat na seznam), ker itak nisem prispela.
Zadnji denar sem dala za taksi do naslova, kjer me je čakalo razkošje (kar sem ugotovila nekaj dni kasneje) a nikogar ni bilo doma. Taksist je odpeljal, seveda mi je pobral ogromno denarja, bogve kje me je vozil, itak mi ni bilo nič jasno ker je bila tema (jaz naj bi pa še kakšno bližnjico poznala mogoče?), ura je bila polnoči preč.
No, in potem mene postane neznansko strah.
Se odločim, da grem do prve policijske postaje.
In koga naj vprašam za pot? Takrat je bil NY še nevarno mesto in jaz pojma nisem imela o ničemer, razen, da se na približno vsake tri minute zgodi en umor. O resničnih dimenzijah se mi takrat še sanjalo ni, kasneje v pogovorih smo ugotovili, da ima to mesto z okolico skoraj toliko prebivalcev kot celotna Yuga (in miomogrede, da je Beograd z okolico ekvivalenten Sloveniji po številu prebivalcev).
Torej, bilo je toplo vroče poletje. Nekaj mladih je prišlo mimo, a bili so črni in jaz sem okamenela, ker sem mislila, da so prišli direktno iz Harlema in da me bojo ubili in da sploh nobeden ne bo vedel zame, ker me itak ni bilo, ker me pri JATu niso vpisali v seznam.
Sem se delala, kot da nekaj iščem po torbici, ko so šli mimo (sem se iz filmov spomnila, da se je potrebno izogibat stikom z očmi).
Končno prideta mimo dva starejša zakonca, varna na pogled.
Vprašam, kje je najbližja policijska postaja (sem pričakovala, tako, po slovensko, da me bosta vprašala zakaj pa da hočem policijo in če mi lahko kako pomagata itd. in da me bosta vsaj domov k sebi vzela in potem jutri bomo pa že zadevo uredili.. ja ja, takrat sem prvič občutila, kako je, če si SAM) in onadva mi lepo vljudno povesta za pot, "Kar tule naravnost in potem tretji blok desno."
Super!!!!
Grem jaz.
Ne bom rekla, da sem do 4h zjutraj iskala Savsko naselje ali pa recimo danes Fužine..
Od nikjer nobenih blokov za hudiča! In ko sem ugotovila, da najbrž že malo predolgo hodim v eno smer, sem vprašala naslednje nočne prehajalce in so me poslali proti blokom v totalno kontra smer.
In tako sem nekajkrat ponovila vajo.
Na koncu se je itak končalo filmsko, tako, kot se za eno slovensko smrkljo spodobi haha! A o tem kdaj drugič
Kar sem hotela povedati, je to, da se je potrebno učiti tujih jezikov. No, saj angleško sem obvladala, čeprav sem imela od strahu totalne občasne blokade, nikakor mi pa ni kapnilo, da je njihov blok v bistvu sklop hiš med dvema ulicama in da torej pomeni tretji blok desno v resnici tretja ulica desno.
In moram rečt, ja, bila sem pošteno trudna, ker sem tucala tisti njihov asfalt z enim težkim kufrom in eno malo manj težko potovalko skoraj do jutra. In tudi zamudo sem imela.
Sem tole napisala samo zato, da se ne bomo iz naših sosedov norca delal hehe. Ker oni bi tako situacijo rešili veliko bolj otmeno ("sedi, jedi i uživaj"). Kar se mi je pa tudi dogajalo, a tudi o tem kdaj drugič.
Evo, to je bil pa ene vrste moj D-day. Od takrat naprej zame ni bilo več ovir.
japaja