12. nov 2009 9:59
angela33: Debelina smetane je odvisna od vsebnosti maščob v mleku, vsebnost maščob v mleku pa je povezana s prehrano molznice, s samo molznico...tako, da mogoče tudi tisto mleko z debelo smetano ni najbolj primerno za zdravje (moja oma bi jo pojedla za prst na debelo-tak pravi :) ) In tako kot je že napisala Rimljanka je to mleko surovo in nepredelano. In, če nimate predsodkov, ga ni potrebno prekuhati. Moja prijateljica je bila na praksi na eni kmetiji, kjer pijejo strogo neprekuhanega in je še zdaj živa. elaphus: jaz pozimi mleko postavim v pečico in jo vsaki dan (dokler ni mleko kislo) malo zagrejem. Drugače pa velja tudi, če ga samo prvič zagrejete na ene 50°C, da se hitreje prične ta proces kisanja. Ni pa nič narobe, če dodate jogurt oz. kislo mleko-pač prej se začne proces kisanja. Okus mleka je povezan s krmo in vsaj pri nas se spremeni, če spremenimo krmo. In cena je mogoče res malo visoka, ampak je tudi mlekomat zelo drag in preden se povrne ta investicija, traja kar nekaj časa LP, pe3ca pe3ca