7. sep 2010 14:12
Tudi jaz bi rada še nekaj povedala na to temo. Sem študentka 3. letnika, zoisovo štipendijo že prejemam 7 let, dobila sem pa jo v osnovni šoli (torej sem štipendistka "po starem"). Takrat je veljalo sledeče: v sedmem razredu so se po celi sloveniji pisali IQ testi, pri katerih je bil poudarek na logičnem sklepanju in na matematiki (le osnovne operacije, preverjali so hitrost razmišljanja, vsaka naloga je imela ogromno primerov- toliko da jih nisi mogel rešiti vseh v tistih 6 minutah ki si jih imel na voljo in so lahko rangirali glede na število rešenih primerov in hitrost). Če je bil tvoj rezlutat med 3% najboljših v celi sloveniji, si zoisovo štipendijo dobil avtomatsko (mislim da je bil dodatni pogoj le ta, da si mogel biti vsaj pravdober vsa leta osnovne šole). Če je bil tvoj rezultat med 10% najboljših, si bil "povabljen" na dodatne teste.
Sama sem bila celo srednjo šolo odlična, sodelovala sem na raznih tekmovanjih, a prejela le bronasta priznanja in eno srebrno, sem pa bila v 3% generacije, zato sem jo avtomatsko dobila. Je pa res, da te predlaga šola, v bistvu socialna delavka šole, in upam si trditi, da so vsi učenci, ki so spadali v 3% generacije in bili najmanj pravdobri, dobili zoisove štipendije. Medtem ko za tiste ki so spadali v 10% je pač večja konkurenca, in so že vplivala razna priznanja, morda tudi veze, modre kuverte..
Ne vem pa kako je sedaj odkar velja nov zakon.
Kolikor mi je znano, števila štipendij niso zmanjšali, število otrok se tudi ni toliko povečalo da bi zaradi tega bili ostrejši pogoji za pridobitev in ohranitev štipendije. Mislim, da bi bilo neumno trditi, da so zdajšnje generacije pametnejše kot smo bili mi, očitno je šolski sistem postal tak, da je petico zelo lahko dobiti tudi na gimnaziji.
Zato pa so tako stroge omejitve (povprečje 4.5 da obdržiš štipendijo), če je že vsak drugi odličen. Pri nas sta bila celo srednjo šolo maksimalno 2 v razredu odlična. In zato sem tudi jaz z mojim pravdobrim bila še vedno v samem vrhu.
In še ena stvar, ocene ne odražajo dejanskega znanja. petka petko privabi, trojka trojko.. saj vemo kako je to.. učitelji so le ljudje.. Zato vam vsem ki se še šolate polagam na srce, na začetku dajte vse od sebe, veliko lažje je dobiti 10 če maš veliko desetk že v indeksu, kot če nimaš nobene (enako velja za srednjo šolo)
eva1989