11. mar 2009 13:31
Opozarjam, da o pedagoski znanosti ne vem skoraj nicesar, sem pa open to suggestions, ce me le prepricajo z argumenti. Poudarjam tudi, da z vsem srcem obcudujem tiste, ki se podajo v ta poklic in v njem vztrajajo (tako da ne bi kdo mislil, da gojim kaksen grudge do izobrazevalnega sistema na splosno). Ampak pred nekaj leti sem brala knjigo Judith Warner: Perfect Madness - Motherhood in the Age of Anxiety, ki obravnava med drugim problematiko hiper-starsevstva; iz nje in se nekaterih podobnih knjig (npr. sarkasticna Freakonomics) se me je prijel obcutek, da gre pri vecini programov zgodnjega ucenja za ucinkovito strukturiranje casa mater in otrok, drugih pametnih koristi pa od tega ni, kajti vse komparativne prednosti pred vrstniki zbledijo v zelo kratkem casu po tistem, ko se program zgodnjega ali dopolnilnega ucenja neha - razen ce gre za res izstopajoc talent, ki bi se tako ali tako najbrz pokazal sam od sebe. Izjeme so organizirani programi za otroke iz socialno ali kognitivno deprivilegiranih skupin, pa se zanje velja isto - ucinek izzveni ali se celo obrne v svoje nasprotje, cim je otrok delezen normalnega ucnega sistema. J***ga, po Gaussu je v populacijo samo dolocen procent genijev in talentov, in na ta % pedagoska znanost na zalost (ali morda celo na sreco) nima posebnega vpliva. Bom pa zelo vesela, ce me kdo (po moznosti podprto s kaksnim linkom ali namigom na knjigo) navede na drugacne misli. lp, proxima