Olje od cvrenja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

25. feb 2009 16:41

Tudi jaz sem tako počela, dokler nisem začela zbirat tega olja v plasternko od pijače (ki ga pri nas doma sploh ni veliko, morda liter v mesecu dni). Vsekakor bolje to kot v odtok. Mamamia

mamamia

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

25. feb 2009 16:46

Mene pa zanima, če se olje lahko zliva na kompostni kup?

Vem, da se ostankov kuhane hrane ne sme mešati s kompostom, predpostavljam, da zto, ker je soljena, kako pa je z oljem?

nola

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

25. feb 2009 17:23

Dež lahko spere olje tudi iz naoljenih servet, ki so na odpadu.

baška  

član od: 24.3.2008

sporočila: 221

25. feb 2009 18:47

Jaz ponavadi nesem odpadno olje v 5 literski plastenki v zbirni center, vprašam ali vzamejo in ponavadi imajo tam že kar lep kupček takšnih plastičnih steklenic. V današnjem času ni več dobena težava pospravit odvečne navlake, saj so ti zbirni centri lepo urejeni in brez plačila vzamejo vse, narava pa ostane čista, če le mi tako hočemo. lep pozdrav baška

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

25. feb 2009 19:23

nola, nikakor neee !!! Nobeno oljeje oz.maščoba ne sodi v kompost. Tu bi morda rimljanka kaj več povedala.

kobra 1

tamala69  

član od: 8.2.2008

sporočila: 124

25. feb 2009 21:23

Nikoli nisem zlivala olja v odtok ali se ga "znebila" na kakšen drugačen neprimeren način. Vedno ga uporabim le enkrat (pa še to redko), potem pa ga hranim v 10 l plastični posodi s pokrovom tako dolgo, da pridemo na vrsto za pobiranje nevarnih odpadkov. Kar zgrozim se ob vaših izgovorih, zakaj zlivate odpadno olje v odtok - da nimate prostora za shranjevanje (do oddaje nevarnih odpadkov), pa da ne veste, kje ga lahko oddate. To so same puhljice. V resnici bi morali napisati, da vam je to najbolj enostavno in hitro!!! Zamislite se nad svojim dejanjem-žal smo vsi prebivalci istega planeta in s tem ogrožate tudi tiste, ki smo ekološko osveščeni. ŽALOSTNO! tamala69 Sporočilo je spremenil(a) tamala69 dne 25. feb 2009 21:23:50

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

25. feb 2009 22:20

Bravo tamala69! Prav zaradi tega se mi zdi fino govorit o olju, ker ni tako zelo NEDOLŽNA STVAR. Če ne razmišljaš o tem, te ne boli, ane. Okrog pusta se ga pa sploh precej pridela, zato je dobro vedeti, kaj z njim.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

26. feb 2009 3:42

Sy, saj se bomo počasi vsi osvestili.  Je pač tako, da je zadeva z zbiranjem olja dokaj nova in informacija do vseh resnično še ni prišla. Ne vem, če je 5 let tega, kar sem ves dan vrtela telefone, kam z njim (od gospodinjstev ga takrat še niso organizirano zbirali). Pred tem pa: nekako se ga je bilo treba rešiti in se je vsak znašel, kakor se je, čeprav narobe.

Vsako takole razpravljanje  bo gotovo imelo za posledico širšo razgledanost vsaj pri članicah in članih  kulinarike.

Bi se mi pa zdelo prav, da bi ob pustu, ko je v medijih  toliko govora o krofih, boljših in še boljših, povedali tudi, kam z odpadnim oljem. Ampak nekdo bi moral to sprožiti - po moje kar upravljalci čistilne naprave.

Še nekaj: zadnja leta za cvrenje uporabljam izključno olje frivita. Res je dražje, ampak peni se čisto nič, na pregrevanje ni tako občutljivo, zato ga lahko uporabim večkrat in tudi uporabljeno nima tistega čudnega vonja po ribah. Sploh pa moj občutljivi želodec pravi, da ni nič narobe, če ga uporabim večkrat. Mislim, da tudi na ta način prispevam k ekologiji.

Cila

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

26. feb 2009 8:21

A mogoče kdo najde link od zbirnih mest, jaz sem iskala, pa nič ne najdem. Teka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8897

26. feb 2009 8:37

Jaz pa maščobo / olje / mast zlijem v odtok in za njim takoj zlijem zelo vročo vodo. Prvič slišim, da se v gospodinjstvu zbira maščoba in se nosi v nek zbiralnik... Bom šla na bencinsko in vprašala, če pri njih zbirajo tudi gospodinjsko olje. Vem, da pri nas v službi /v kuhinji/ imamo pogodbo z enim, ki odvaža maščobo..., da pa doma zbiramo... Res, prvič slišim !!! A vidite, da se celo življenje nekaj učimo. Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti