19. maj 2009 10:05
@vendelina, se totalno strinjam, pa tudi ne, ampak se res ne bi preprial. seveda je francoska kultura prehranjevanja in kuhanja in ljubezni do svežih produktov na zavidljivem nivoju. ampak draga vendelina, ni pa čisto res, da se v tej skoraj 20 let trajajočim spremembam ni izognil tudi kakšen zakoten angleški kraj, še v najbolj zakotni angleški vasici imajo tesco ali safeway in če je vasica malo večje je tam M&S in kaj lahko kupiš tam, je zavidljivo. sveži produkti, ekološki produkti, sestavine s celega sveta, nenazadnje sveža pripravljena hrana zavidljive kvalitete... maksimarket se lahko skrije. veš kolikor sem hodil po angliji verjamam, da je s kulturo prehranjevanja na deželi veliko boljše kot v londonu in ostalih velikih mestih, kjer je "conveinience" glavno vodilo ampak saj se da skompenzirati z odlično kulturo prehranjevnaja v restavracijah. in angleži, so bili nekoč vladarji imperija, kjer sonce ni nikoli zašlo, tako, da je curry in raita prav tako njihov, kot indijski ;) in londonu pred 15 ali 20 letni ni nič pomagalo tistih 10+ milijonov prebivalcev. sploh pa o francoskem izgubljanju prednosti pove kar nekaj, da si med najboljšimi svetovnimi restavracijami prvo mesto izmenjujeta španska in angleška... ;) upam le, da francoska ljubezen do dobrih produktov in dobre domače kuhinje ne bo zamrla. če se spomnim pred slabimi 20imi leti, ko sem se učil francooščine, je bil v učbeniku članek o tem, kako francozi zamenjujejo ljubezen do svoje domače prehrane s fast foodom in če se ne motim je v franciji največ fastfoodov na prebivalca v evropi... to tudi nekaj pove, kam odteka prednost zadnjih nekaj stoletij. tudi francoska visoka kuhinja je bolj kot ne novodobna pogruntavščina. najbrž svoje prednosti, ker so v zadnjih desetlejtjih svojo kmetijsko politiko usmerili v najboljše produkte na svetu in sistematično podpirali probrazbo podeželja v gonilo dela gospodarstva ne bodo nikoli izgubili. saj če vzameš odlično sestavino in se ti vsaj malo sanja, kaj lahko z njo narediš in KAKO, potem zadeva ne more biti slaba! doma ali v restavraciji. slovenci pa, zaplankani kot smo, verjamemo, da je prepečeno meso, spremenjeno v žagovino, prekuhana zelnjava, če že, kakšen močnik in potica vrhunec kulinarike. no ja, pozabil sem omenit kranjsko klobaso in zelje, ki ju je omenila vanja! pa še to, oboje dosti povprečno. in tudi če je tale forum odraz sodobne slovenske kulinarike, je z nekaj svetlimi izjemami stanje porazno. ampak še sreča da so izjeme, to me strašno veseli in ker sem optimist, verjamem, da bo tudi v naši domovini enkrat boljše. eppur si muove! ;) cellnet