10. maj 2009 20:33
Ravno zdaj študiram M. knjigo o drugi stopnji in tam piše, da lahko kombiniraš tudi OH, beljakovine in malo maščob. Za PZ pico torej ni nobenih ovir. Če vzameš pirino pz moko, je testo čisto okej. Z rženo moko je trdo kot kamen, s pz pšenično pa tudi ni slabo, čeprav je manj rahlo in hrustljavo kot pri pirini.
Sicer pa bo te dni (če ni že?) Vanja iz ZDA objavila recept za ajdovo pizzo, ki je zelo pohvaljena in ga velja preučiti... ga pa sama še ne poznam.
Evo, še o torti: ker sem jo delala do pike po receptu, se je napihnila kot balon in potem upadla (za mojo pečico bi morala verjetno uporabiti nižjo temperaturo). Čokoladnega preliva nisem delala, ker mislim, da bi bil iz črne čokolade (brez mešanja z maščobo) pretrd. Ko sem jo poskusila, je bila pa kar v redu - treba je pač upoštevati, da se v testo ne doda sladkorja, torej je ravno tako grenka kot čokolada, iz katere jo delaš. Verjamem tudi, da kvaliteta čokolade precej vpliva na okus - sama sem uporabila Lindt in nimam res nobenih pripomb. Uporabila sem tudi domača jajca in je bilo testo puhasto... za moža pa bom naslednjič res dodala sadje iz kompota ter povrh okrasila s smetano, ker mu je bila tudi kar všeč, le pregrenka. Pa še jedilnik:
voda
Z: pirin kruh s slivovo marmelado bs, bk kava
M: maline z lahkim jogurtim
K: mineštra iz čebule, leče in stročjega fižola s pz makarončki
M: sir
V: paradižnikova juha, zelena solata, Montijeva čokoladna torta
tulka