Moj vrt

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. sep 2011 13:49

tulka je napisal/a:

Lani me je nekdo s Kulinarike prosil za orehovo listje, ker se odlično obnese za shranjevanje korenja, repe, pese.. pri najboljši volji se ne morem spomniti, kdo je bil. No, listje počasi odpada in če bi ga tisti nekdo še vedno rad, naj mi piše na zs.



tulka

Pa za lovorjevo listje tudi pravijo, da se obnese. Vsekakor deluje proti moljem,  tako tistim kuhinjskim, kot tudi tem, ki jim tekneta volna in svila. Zato Dalmoši zavijejo suhe fige v lovorjeve liste, Furlani ga pa podstavijo pod štramace.

Pa kot Tulka, če ga kdo rabi, naj se oglasi na zs.  

nola

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

26. sep 2011 19:39

Elaphus, danes sem ugotovila, da bom kmalu kuhala boranijo iz druge runde stročjega fižola. Je že prav lep. Moje bučke tudi še cvetijo, sem jih dobro zalila ( zdaj nekaj časa nisem bila na vrtu, ker me je dajalo zdravje) in tudi upam, da bodo cvetovi rodili plod. Jesen je res ena lepa žena. Tudi delo na vrtu je zdaj užitek. Škoda, da je praktično konec. No, vsaj zame.

 

 

naor

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

29. sep 2011 18:54

Kaj mislite , a je še čas posejati motovilec in prezimno solato - Posavko in Vegorko ? Letos sem pri vsem v zamudi, kaj čem, ko mi je pa vsak dan prekratek ...

lp

manca51

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

29. sep 2011 20:33

Nekja dni nazaj je M.P. prav to rekl,a da je še čas. Izgubiti tako ali tako, razen vrečke ali dveh semena, nimaš kaj, manca51. Solato bom tudi jaz še sejala, motovilec sem že.

rimljanka

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

30. sep 2011 11:38

Tole sem napisala na eno drugo temo, pa kopiram še sem:

Katja D je napisal/a:

Bom še jaz tukaj pristavila svoj lonček. Kot začetnica z delom na vrtu imam nekaj vprašanj.

Po lanskoletni selitvi v novogradnjo smo letos prvič začeli obdelovati svoj vrtiček. Ker sva z možem zemljo zanj uspela urediti šele v maju, sva bila pri določenih vrtninah že malo pozna. Lepo so nama obrodile kumare in bučke, tudi paradižnika je bilo veliko, pridelala pa sva tudi nekaj paprik. Pa solate smo imeli dovolj še za druge. Za začetek kar fajn

Por mi je lepo zrastel, a je še zelo tanek, zato sem razmišljala, da bi ga čez zimo pustila v zemlji (imam sorto, ki je prezimna). Kaj moram storiti? Ga kar pustim ali ga je pred zimo treba pokriti?

Tudi s korenčkom sem imela nekaj težav. Prvi posevek sploh ni vzkalil, zato sem ga posejala še enkrat. Zdaj imam nekaj vrstic korenčka, a je še neodebeljen. Do kdaj ga lahko pustim v zemlji? Imam dve sorti, eno bolj "hitro" (Amsterdamski korenček), drugo pa bolj pozno (Flaker). Za slednjega sem razmišljala, da bi ga v zemlji pustila kar do pomladi - nekje sem slišala, da je to možno. Bi to šlo? Kaj moram storiti? Ga pokrijem?

Imam pa še nekaj gomoljne zelene. Po nasvetu sosede sem ji potrgala zunanje liste, da se bodo gomolji odebelili, a so tudi še precej majhni (cca. 4 do 5 cm premera imajo). Je tudi zeleno možno v zemlji pustiti do pomladi?

Vesela bom vseh nasvetov.

Katja D.

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

1. okt 2011 21:09

Rimljanka , hvala . Sem danes posejala , pa kar bo dalo , bo dalo .

Še to me zanima ; je bolje , da pokrijem z vrteksom ali ne ? Doslej sem vsako leto pustila pokrito čez zimo , pa je bilo pomladi toliko plevela , kot solate, če ne še več . Kako pa ve prezimite to prezimno solato , da naredi spomladi čim prej lepe glave ?

Lp

manca51

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

1. okt 2011 22:08

Prebrskala stara sporočila in ker nisem našla odgovora, sprašujem vas. Torej: kako naj vzgojim žajbelj? Mlade vejice oz. vršičke sem dala v vodo, od 5 se mi je ena čisto posušila, dve deloma, dve sta še ok, koreninic pa na nobeni od nikoder (pa je bilo kar kakšen mesec v vodi; zraven je bila vinska rutica, ki je ok). Danes sem dala še en nov vršiček in tiste preživele iz vode direkt v zemljo, zdaj čičam in čakam, če bo kaj preživelo in če bo kaj iz tega. Je to taka znanost ali naj se neham matrat in si nekje dobim spodobno sadiko s koreninicami?

 

Hvala :)

rag_doll

nejčica  

član od: 6.1.2010

sporočila: 174

1. okt 2011 22:16

Vršičke damo podtakni v zemljo.Jaz sem jih kar v vrt!Zemljo zalij, podtakni lahko pa tudi zastreš s kovertanom,da ne bojo sončni žarki preveč izsušili rastlino.Če pa imaš vrt bol v senci pa ni potrebe!

nejčica

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. okt 2011 8:06

Rag_doll,  v zemljo   fliknem vse, kar  kupim v Lidlu za en ojro v lončku - med drugim tudi žajbelj - vse se mi veselo prime in raste. Ti priporočam. Je pa fajn, da daš v peščeno, suho zemljo, negnojeno in čim bolj na soncu naj bo - v začetku, ko je na frišno posajeno, pa seveda pridno zalivaš.

lp

cervus

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

2. okt 2011 23:57

jaz vsako leto naredim sadike žalblja  s sejanjem. Marca seme posejem v sejalna korita, ćez mesec dni prepikiram v lončke iz šote,  maja pa v korita ali na vrt. Na enak način vsako leto vzgojim tudi artičoke. Najbolj pa sem vesela grmičaste drobnolistne bazilike, ki  mi je letos super uspela. Vse rastlinice vzgojim na zasteklenem balkonu.

atic

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti