Moj vrt

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

7. jun 2011 12:10

rimljanka, imam pravo rukolo. Semena divje nisem našla, ko sem ga kupovala. Kaj pa se bo zgodilo, zdaj, ko sem jo porezala? Se bo tudi obrasla?

Drugače pa moram povedati, da mi zaenkrat vse na vrtu prav lepo uspeva in sem zelo zadovoljna, sploh, ker je moj vrtiček zelo majhen, pribl. 25 kvadratnih metrov.

 

rosie

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

7. jun 2011 15:20

Rosie tudi sam sem bolj frišen vrtnar(3 leta) in moram reči da sem se prvo leto zaletel z preveliko površino...

Posledica-divja đungla zaradi pomankanja časa in znanja

Veliko bolje je začeti z malo površino(solate in zelišča) potem pa po potrebi in času širiti vrt in znanje!

In kot je rekel moj foter--Favlasti ljudje poštudirajo najboljše stvari--sem vrt naciljal v tole smer

http://www.no-dig-vegetablegarden.com/build

2* na mesec(ali ko sosedi pokosijo trato) zamulčiš grede,zalivaš zelo malo in se čudiš kako vse dela brez veliko dela

polarbear

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

7. jun 2011 16:37

polarbear, to(prenatrpanost) v vrtu je problem tudi pri meni, oz. bo nastal, ko bodo rastline večje, kot so zdaj. Ja, kaj čmo, sem hotela imeti vse živo, zdaj bo pa nastala gneča.

Na 25 kv. metrih imam: 1 grmiček kosmulj( ki letos še ne bodo obrodile), po 1 grmiček črnega in rdečega ribeza, 2 grma malin, od dišavnic meto, pelin, drobnjak, šetraj, koprc, baziliko, pehtran in pelin.

Od zelenjave pa: 12 sadik paradižnika ( po 2 na eni palici ), gredo nizkega fižola, 12 palic visokega, korenje, peteršilj, po 4 sadike nadzemne kolerabice, brokolija in jajčevcev, nekaj sadik kumar in cuket, 3 vrste solate , nekaj malega čebule, na eni gredi pa solato v glavah.  Prvo setev redkvic smo že pojedli, druga je že zunaj, berivko jemo vsak dan.

Zadovoljna bom z vsakim, tudi najmanjšim pridelkom, ker toliko užitkov in sprostitve, kolikor mi je da ta mali vrtiček, res ne vem, kje drugje bi ga lahko dobila. Naredila sem verjetno kar nekaj napak, ampak se bom že naučila.

Rimljanka, hvala za link, bom prebrala, ko bom imela kaj časa.

rosie

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

7. jun 2011 21:13

Rosie, kar tako naprej. Že sama najbrž veš, da si na svoj vrtiček posadila preveč rastlin. Nič hudega. Moja kolegica je pred leti pozabila, da je na gredico že posejala solato in nanjo poflancala jagode. Rezultat je bil odličen: mlado solatko je populila in jo uporabila kot berivko, jagode so odlično obrodile, v vogalih pa se ji je par solat lepo razvilo in kasneje pristalo na krožniku. Fižol na preklah posadi na prostor, kjer imaš najmočnejše sonce da bo tvojem vrtičku dal malo senčke, vrt bo potreboval manj vode, pridelek bo obilen, pa še manj prostota kot nizki ti bo porabil. Tudi bučke lahko usmeriš na prekle, malo poglej, katere sorte so za to primerne. Lahko jih posadiš tudi na terasi, dodila boš senčko,  listi in cvetovi ti bodo ozaljšali prostor, pa še kaj za v lonec bo.

Uživaj še naprej v svoji zelenjavci.

 

mejačka

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

9. jun 2011 16:10

Cila sprašuješ kako se rešiti bramorjev. Ne boš verjela, največji sovražnik te žuželke je škorec. Ko ima mladičke, cele dneve nosita oba s samičko polne kljune bramorjev.

 Nastavi si hišico z malo večjo luknjo in dobila boš nove podnajemnike, ki ti bodo uspešno odpravili bramorje in še kakšne druge vrtne škodljivce. Ne joči se za kakšno češnjo, ki jo bodo mimogrede pojedli.

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

9. jun 2011 17:08

JA škodljivci and Co.....

Vikica ima prav!

Moj moto je da,moraš posaditi ali posejati toliko je dovolj za tebe in za prisklednike...

Vendar je včasih težko gledati kako,ti uničujejo TVOJE pridelke..

Zato včasih uporabim naravne pripravke(koprive,rman,preslico,poper,čilijev prah....)

Pomaga tudi če imaš vzpostavljen zdrav ekosistem...kakšen ribnik zraven vrta,gnezdišča za ptice...evo pa že nakladam...

polarbear

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

9. jun 2011 18:27

......nič ne nakladaš. Tako je. V stabilnih naravnih sistemih je na dolgi rok vse v ravnovesju, na kratek rok pa pravzaprav nič. V umetnih sistemih, kakršen je vrt, ne more biti nič v naravnem ravnovesju, lahko pa, s približevanjem naravnemu, gremo v smeri večjega ravnovesja. In to ni nakladanje, tako je.

Se mi zdi, da nam bo vsak dan bolj ljub naš košček približka narave, pa čeprav si ga bomo delili s plesnimi, rjami, ušmi, kakšnim  bramorjem,.....vsaj meni so mnogo ljubši kot razni ....cidi. Čeprav je s slednjimi udobneje. No, še udobneje je vzeti s police v trgovini.

Ja, moji pridelki, če sem natančna, niso (samo) moji, pridelale so jih, čeprav včasih res z mojo pomočjo, rastline. In jaz jih jemljem, si jih pravzaprav prisvojim. Še vedno ni nakladanje, tako je.

Tako je tudi v naravi, kjer vedno eni jemljejo drugim, pa je za vse, včasih več, včasih manj, včasih preveč, pogosto premalo. Krog pretoka snovi je v naravi sklenjen, energije ne, brez ne gre, tam se energijski tok začenja, ....

rimljanka

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

10. jun 2011 18:23

Tudi jaz ne maram raznih ....cidov na svojem vrtu in vsako leto sejem oz. sadim vsega več , tako , da je tudi za razne prisklednike dovolj . A ta živalski vrt , ki ga imam letos je pa le malo prehudo . Kar ne spodkoplje  krt , požre voluhar , (ni res , da kjer je krt ni voluharja ) , pri meni sta oba , polži so vseh sort , še največ je rdečih , ki so mi v dveh dneh , ko je deževalo eno gredo popolnoma upostošili , tako , da lahko samo prekopljem in posejem drugo solato , tačas jo pa kupujem v trgovini . Tudi jagode prej zgnijejo ( še zelene imajo polno nekih rjavih pik ), ali  pa se prislinijo polži in si jih prilastijo . Vsako leto sejem blitvo , pa še nikoli nisem imela takšne. listi so preluknjani , kot , da bi bili čipkasti . Kaj žre blitvo ? Kako jo naj rešim , ker takšna ni užitna  . Porezala jo bom , a s čim jo naj poškropim , da bodo mladi listi celi  ?

No , čez kakšno uro , ko se sonce skrije , pa grem poškropit vrtnice z namočenimi koprivami , saj so ušive kot sam hudič . Če bo šlo tako naprej , bom letos samo delala , pridelala pa nič .

Lepo prosim za kakršen koli uporaben nasvet.

Lp

 

manca51

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

10. jun 2011 19:21

Manca če je res hudo uporabi čisto navadni biokill za uši in feramol granule za polže...oboje naj bi bilo neškodljivo....

Tudi tole mi je kar pomagalo...

http://www.unichem.si/?tpl=produkt&pid=2112

 

polarbear

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti