Moj vrt

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

6. apr 2014 14:24

Čoki, nad videnim sem zelo presenečena, ker se mi še ni pripetilo, res pa, da imam dioptrijo za na blizu  Ali pa ne "sfolgam"  opazit . Zdi se mi, da je zemlja premokra, izsušit jo. Naj pa še druge povejo.

Jaz zemljo shranjujem v črnih vrečah, ki jo zavežem, ne glede na to ali kupim, prinesem z vrta, z gozda, ... Od kar rokujem z zemljo (sadike, rože) jo še nisem razkuževala. 

 

Delam pa mešanico (vrtna ali gozdna - kar imam doma, kompost in mivko ali pesek - kar imam doma) kot je v tem čtivu, našla pa boš http://www.utrinek.si/vzgoja-sadik še druge napotke.

Zeliščna kopel za semena
Pred setvijo seme namočimo v zeliščno kopel.
Preden začnemo sejati, semenom namenimo blagodejno rastlinsko kopel. Seme bo vpilo raztopljene zdravilne in hranilne snovi, ki se sprostijo iz namočenih rastlin in se tako na nek način zaščitilo, oziroma pridobilo večjo odpornost na bolezni in škodljivce, hkrati pa bo tudi bolje kalilo.

Takšen način zaščite je zelo priporočljiv, saj obvaruje že kalčke in mlade rastlinice predvsem pred glivično boleznijo, ki ji rečemo padavica sadik. Na obolelih rastlinah se predel stebla, ki je tik ob tleh najprej zmečka in potemni, kasneje se posuši in postane tanek kot nit. Mlade rastlinice padajo po tleh in propadajo.

Za pripravo kopeli so odlični kopriva, navadni rman, kamilica, regrat, žajbelj, baldrijan in hrastovo lubje. Uporabljamo jih posamično ali v mešanici. Žlico suhih zelišč prelijemo s pol litra tople vode in pustimo stati 24 ur. V precejeno tekočino namočimo semena za deset minut, nato seme posejemo.

Žlico posušenega žajblja ali kamilice, prelijemo z litrom vroče vode. Počakamo, da se ohladi na 35ºC in v njem namakamo seme vsaj pol ure, še bolje bo, če 2 do 3 ure.

Malo drugače pripravimo kopel iz njivske preslice. Nasekljano njivsko preslico prelijemo z litrom hladne vode, zavremo in počasi kuhamo eno uro. Prevretek nato precedimo, razredčimo v razmerju 1 : 1 in v to tekočino namočimo semena. S presličnim pripravkom lahko pred setvijo poškropimo substrat, po vzniku pa tudi kalčke. Odlično deluje proti padavici sadik.

Tudi semena, ki jih bomo 10 minut namakali v mleku, bodo bolje klila, rastline pa bodo odpornejše.



http://www.pesticidi.net/nasvetizakmetovalce/naravna_g
PRIPOMOČKI V STISKI – ŠKROPILNE BROZGE
Zeliščna prevrelka -zeliščni izvleček

Za zatiranje številnih bolezni raste­jo v naravi ustrezna zelišča. V biotič­nem vrtu ne streljamo na vrabca s to­povi. Naravna sredstva dosežejo z manj težavami želen uspeh. Če si jih pripravimo sami, so poleg tega še zelo poceni. Za pripravodomačih škropiv zadostuje desetlitrsko vedro. Rastline za domače brozge lahko naberete sa­mi ali pa jih pustite rasti napol samo­niklo v kakšnem vrtnem kotu. Kopri­ve, preslice in vratič štejemo celo med plevele, pelin in gabez spadata v vrt zdravilnih zelišč. Od kopriv, preslice, gabeza in pelina uporabite vso rastlino s stebelci in listi pred cvetenjem. Pri vratiču uporabite cvetočo rastlino.

Suha zelišča dobite v lekarnah, drogerijah, zeliščnih hišah in special­iziranih podjetjih za razpošiljanje biotičnih sredstev. V receptih navedene količine lahko nihajo, ker tudi vsebnost učinkovin ni stalna. Preizku­šajte sami, kolikor le morete.

Osnovni recepti

Zeliščna prevrelka in njena priprava je obširno opisana pod naslovom Naravna gnojila.

Zeliščni čaj dobimo, če sveže ali posu­šene rastline prelijemo s kropom in pu­stimo mešanico nekaj časa stati. Za ze­liščno brozgo moramo najprej predpisa­no količino rastlin namakati 24 ur v vo­di (če je le mogoče v deževnici) in nato kuhati vse skupaj približno pol ure na zmerni temperaturi. Brozgo nato ohlajamo 10 do 15 minut in jo precedimo.

Zeliščna brozga nastane tako, da predpisano količino rastlin namakamo (mehčamo) 24 ur v vodi (po možnosti v deževnici) nato vse skupaj kuhamo tako, da pol ure rahlo vre. Brozga se mora ohladiti, nato jo precedimo.

Zeliščne izvlečke si pripravimo tako, da suhe ali sveže rastline namakamo v hladni vodi. V njej smejo biti le nekaj ur, kvečjemu en dan in eno noč, in ne smejo začeti vreti.

Najpomembnejše škropilne brozge

Koprivna prevrelka varuje pred žuželkami in krepi obrambne sposob­nosti rastlin. 1 kg svežih kopriv (malih ali velikih) namočimo v 10 l vode. Su­hih kopriv pa zadošča od 100 do 200 g. Prevrelko moramo razredčiti v razmerju 1:10. Z njo lahko zalivamo tla, območje korenin in - močno raz­redčeno - tudi prek listov. Svežo bro­zgo, ki še vre, uporabljamo po prib­ližno 4 dneh; razredčiti jo moramo v razmerju 1:50. Če jo škropimo po lis­tih in poganjkih, deluje proti pršicam in listnim ušem.

Ostro koprivno brozgo pripravimo enako in z istimi količinami, vendar ne sme prevreti. Ta hladni vodni izvle­ček pustimo stati od 12 do 24 ur (naj­dalj tri dni), nato pa nerazredčenega škropimo. Deluje proti listnim ušem.

Iz različnih samoniklih in vrtnih zelišč si lahko biovrtnar sam napravi lastne škropilne brozge, ki so primerne za varstvo pred škodljivci. V tej košari so zbrane koprive, orlova praprot, navadni vratič, preslica in pelin. V precejšnjem obsegu te rastline uspevajo še samoniklo, lahko pa jih za lažje spravilo nasadimo tudi v vrtu.

»Pekoče« snovi kopriv se razkroji­jo, če pustimo brozgo predolgo stati. Učinkovitost koprivnega izvlečka v hladni vodi je sporna. V sistematičnih poskusih na uši ni bilo skoraj nobene­ga učinka. Morebiti pa so rezultati odvisni od celotnega stanja v vrtu. Vsekakor smemo to brozgo pri­poročati le pri šibkem napadu uši. Najbolje je, če preizkusite še sami.

Gabezovo prevrelko pripravimo natančno tako kot koprivno in jo upo­rabljamo za iste namene. Obe rastlini lahko mešamo, prav tako prevrelki. S svojimi učinkovinami se dopolnjujeta. Gabezova prevrelka poleg dušika vse­buje tudi kalij.

Brozga iz njivske preslice
1 kg sve­že ali 150 g suhe njivske preslice namakamo 24 ur v 10 l vode. Naslednji dan kuhamo to brozgo približno pol ure na nižji tem­peraturi. Ko se ohladi, jo precedimo.

Pred škropljenjem jo razredčimo v petkratni količini vode. Vsebuje veliko kremenčeve kisline in preprečuje, da bi se pojavile rastlinske bolezni. Pripravek tudi krepi rastline, kadar jih napadajo pršice. Preslično brozgo škropimo v suhem vremenu ob sonč­nih dneh. Preventivno delovanje je najmočnejše, če škropljenje redno po­navljamo od pomladi do jeseni. Pri akutni nevarnosti glivičnih okužb, ki se hitro širijo moramo preslično broz­go škropiti tri dni zapored.

Koprivno brozgo in preslično bro­zgo lahko zmešamo in škropimo kot mešanico. Koprivni brozgi lahko do­damo še pest dresni.

Vratičeva brozga ali prevrelka
Vratič je nekoli­ko podoben praprotim, vendar spada v povsem drugo botanično družino, namreč med košarice. Od 300 do 500 g svežega ali 30 g posušenega vratiča namočimo v 10 l vode. Naredimo lahko bodisi pre­vrelko, brozgo ali čaj. Pozimi lahko to tekočino škropimo nerazredčeno po rastlinah, poleti pa le po tleh. Za škro­pljenje po cvetenju ali za jesensko škropljenje razredčimo vratičevo broz­go z dvojno količino vode. Ta zeliščni izvleček deluje na splošno proti mrče­su, predvsem pa proti jagodnemu cvetožeru, jagodnim pršicam, pršicam ro­bidnic, malinovem hrošču, grizlicam, rjam in pepelastim plesnim.

Če mešamo vratičevo brozgo s presličnim čajem in dodamo 100 g kuhinjske soli, dobimo škropivo proti paradižnikovi in krompirjevi listni pegavosti. Preprosti ljudje imenujejo vra­tič tudi glistovnica, ker je bil znan kot domače zdravilo proti glistam. Zdaj vemo, da vsebuje to zelišče tudi stru­pene snovi in da je lahko nevarno. Pazite, da brozge ne bi pili otroci.

http://www.bc-naklo.si/index.php?id=1356
Rastlinski zvarki

Ker je naša šola in šolsko posestvo vključeno v ekološko pridelovanje vrtnin, smo v okviru praktičnega pouka hortikultura pripravili različna naravna sredstva za zatiranje bolezni in škodljivcev. Te naravne pripravke imenujemo RASTLINSKI ZVARKI. Zelo pomembno je da hkrati tudi kolobarimo.

Na kapusnicah (zelje, ohrovt, kolerabica,...) smo v junijskem času opazili bolhača. Bolhač je hrošče, ki spomladi ogrize liste zelja, ohrovta. Pripravili smo zvarek iz pelina (300g svežih pelinovih listov namočimo v 10l vode za 2 do 3 dni, nato precedimo in nerazredčeno razpršimo po rastlinah). Pripravek smo uporabili trikrat v petdnevnih razmikih. Število bolhačev na rastlinah se je bistveno zmanjšal.

Kadar pa se nam pojavi kapusov belin pa rastline zavarujemo z zvarkom iz paradižnikovih listov (2 pesti paradižnikovih listov in stranskih poganjkov zmečkamo in namočimo v 2 litra vode za 3 ure in nato škropimo). Tudi s tem škropimo večkrat v petdnevnih razmikih.

Zelo nadležna je v poletnem času čebulna muha, ki preletava čebulo. Zatiramo jo lahko z mešanico mleka, sirotke in vode v razmerju 1:1:1. Škropimo v jutranjih urah.Ta pripravek je bil zelo učinkovit. Zvarek iz njivske preslice krepi rastline, predvsem pa zaradi svoje visoke koncentracije silicijeve kisline preventivno učinkuje proti raznim glivičnim obolenjem. Zvarek je potrebno od pomladi do poletje uporabljati redno (vsaki drugi teden). Z oskrbo začnemo že pri sadikah. Postale bodo krepkejše in odpornejše. Zvarek pripravimo tako, da 1kg sveže preslice namočimo za 12 ur v 10 l vode, naslednji dan preslico z manjšim delom vode skuhamo. Vre naj počasi 30 minut. Pokrita naj se ohladi. Primešamo ostali del vode, v kateri se je namakala. 1 liter tega čaja razredčimo s 5 litrov vode. Precedimo in uporabimo. Škropivo iz preslice razpršimo po rastlinah ob lepem, sončnem vremenu.

Za zatiranje listih uši pa smo uporabili zvarek iz kopriv (1kg svežih, narezanih kopriv namočimo v 10 lvode za 24 ur, nato precedimo in z njo poškropimo rastline). Če koprivo pustimo namočeno dlje časa dobimo gnojilo, ki ga precedimo in razredčimo v 10-kratni količini vode.

Sonja Jerič Štefe, dipl.ing.agr.




slivovi cmoki

slivovi cmoki  

član od: 7.8.2012

sporočila: 444

6. apr 2014 15:09

čoki je napisal/a:

Mi lahko prosim kdo pomaga? Imamo še majhne sadike paradižnika in paprik, zemljo smo kupili v semenarni, prav zemljo za pikiranje. Sedaj pa ugotavljamo, da so se v zemlji razvili majhni prozorni črvi (v priloženi sliki so vidni). Mogoče kdo ve, če so te črvi razlog, da sadike počasi napredujejo? Ni mi jasno od kje so prišli, ker so vse posodice nove, zemlja kupljena... 

 

[url=http://shrani.si/?1G/4G/26Sr1qTA/crvi.jpg][/url]


čoki




Sem šla raziskat tvoj primer in obstaja debata o težavi z leta 2008, ki jo imaš tudi ti http://med.over.net/forum5/read.php?151,4711258 , http://rastline.mojforum.si/rastline-about9488.html&h . Kot bi (se) z nami manipulirali - igrali  da nam bo vse propadlo in bomo spet kupci 

slivovi cmoki

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

6. apr 2014 18:25

gimi, si morda sadila v zemljo za sejanje? Ta je brez hranil in je primerna le DO pikiranja, kasneje pa je potrebno uporabiti prst, ki ima hranila. Kaj drugega mi ne pride na misel. Pa en teden res ni ne vem kaj, odvisno, kolikšen koreninski sistem so imeli, ko si jih pikirala. In, si jim odščišnila vršiček glavne korenine?

Kličini listi odpadejo, ko so ostali dovolj razviti, pri različnih sortah je čas precej različen. Vse ostalo (in še več) se boš pa naučila tule. Samo, če boš postala zasvojena s paradižniki, ne prevzemam odgvornosti.

To, da so v zapertem prostoru, pa n e more biti vzrok za to, da so paradižniki zastali v rasti. Sploh pa, imaš še cel mesec do sajenja na vrt in tako ali tako je bolje, da sadike niso prevelike, se dosti bolje vrastejo.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 06. 2014 18:27

tulipanka  

član od: 22.3.2011

sporočila: 84

6. apr 2014 19:16

sama tudi vzgajam sadike iz semen in sicer kar vse,letos še papriko in jajčevce in lubenice.(te letos prvič gojim, če imamo pa taka vroča poletja.) 

pa takšnih problemov nimam.sadike paradižnika(4 vrste rdečega velikega), paprike-babure,jajčevcev,kolerabice,cvetače,ohrovta,zgodnjega zelja,rdečega zelja,kumar in bučk. in z nobenimi sadikami nimam takšnih težav z to padavico.Kakšno sadiko tudi podarim ker mi jih ostane,in z njimi ni težav.

Le z broklijem sem imela lani težavo,da je le divjal,pa sem potem ugotovila,da sem ga prehitro,kar nekaj mesecev, sejala. 

Kolikor sem slišala je padavica takrat kadar je sadikam prevroče,zato po mojem tudi divjajo v zrak.Jaz jih posejem v setvene plošče v začetku marca, uporabim specialno zemljo za vzgojo sadik,in imam setveno ploščo v zaprtem plastičnem rastljinjaku.Edino paradižnik, ki je precej občutljiv na nihanje temperature imam na okenski polici v ogrevanem prostoru tako dolgo,da zunaj ni več zmrzali.Nato ga dam v plastičnjak in pokrivam sadike(vse) preko noči tudi s kopreno,da rastlinice ne občutijo nihanja temperature.

Letos sem vzgojila iz semena tudi enoletnice.Po enakem principu.

Jaz ne uporabljam kopeli za semena,uporabljam pa pripravke iz čajev kot zaščito in zdravilo rastlin čez leto in drugih škropiv rastline ne rabijo.Pojavile so se tudi pikapolonice,ki so zelo koristne za razne uške.

Po mojem je padavica ker je rastlincam prevroče in prevlažno,zato tudi podivjajo,razvijejo pa se tudi razne glivične bolezni.Glivične bolezni,razne plesni, se tudi mnogo težje razvijejo,če so rastline prevetrene.Vedno pazim na to.

Sicer pa je zelo učinkovito sredstvo proti glivičnim boleznim pripravek iz sode bikarbone.Učinkovit je tudi,ko so rastline že bolane.

Pripraviš ga takole.

1 veliko žlico sode bikarbone, 2 in 1/2 veliki žlici rastlinskega olja in 3,8 litra vode ter nekaj kaplic detergenta za posodo.Dobro premešamo in dobro poškropimo rastline.Lahko se ga pripravi tudi manj,takšno je pač razmerje.

Glede preslice pa sem  previdna,saj je uporabna le njivska preslica,ki je jaz ne znam za sigurno ločiti od močvirske.Le avgustovska je prava.

Čez leto rastline zaščitim proti gliivičnim boleznim predvsem z pripravki iz kamilic z dodanim neprekuhanim domačim mlekom v razmerju 1:7,(paradižnik,paprika,jajčevci,kumare)  z žajbljevim čajem,(vse)z koprivinim pripravkom,(uporabne so tiste pred cvetenjem) razmerje 1:20 za škropljenje proti uškam  in 1:10 za gnojenje.

In paradižnik je bil zdrav tudi nepokrit.Na moje presenečenje.

lp

 

tulipanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

6. apr 2014 20:46

tulipanka je napisal/a:

Glede preslice pa sem  previdna,saj je uporabna le njivska preslica,ki je jaz ne znam za sigurno ločiti od močvirske.Le avgustovska je prava.

Takole bo najlažje, tulipanka, njivska preslica prav zdaj požene rjave, brez klorofila, plodne poganjke, ko se spore raztresejo, propadejo, poženejo pa sterilni zeleni, avtotrofni poganjki, ki jih, kot praviš, nabiramo avgusta, ko imajo največ kremena.

Močvirska preslica razvije plodne poganjke, če me spomin ne vara, poleti, so enaki sterilnim, torej vsi zeleni, le na plodnih so rjava strožkasta socvetja.

Njivska preslica in močvirska preslica. Tudi ostale vrste, ki rastejo v Sloveniji in so podobne njivski, naredijo zelene poganjke s storžkastimi socvetji.

Upam, da sem ti kaj pomagala, da jih boš v bodoče razlikovala.

rimljanka

suziqatro  

član od: 25.4.2011

sporočila: 2526

6. apr 2014 22:07

Prosim za nasvet .......kako naj zaščitim sadike solate, pred črnih hroščem , ki spodjeda korenike solate.....lani sem kar nekaj sadik zelja,brokoli morala odstranit.Hrosči so v zemlji in jih sploh ne opaziš.

suziqatro

čoki  

član od: 25.1.2013

sporočila: 90

7. apr 2014 10:40

slivovi cmoki je napisal/a:

čoki je napisal/a:

Mi lahko prosim kdo pomaga? Imamo še majhne sadike paradižnika in paprik, zemljo smo kupili v semenarni, prav zemljo za pikiranje. Sedaj pa ugotavljamo, da so se v zemlji razvili majhni prozorni črvi (v priloženi sliki so vidni). Mogoče kdo ve, če so te črvi razlog, da sadike počasi napredujejo? Ni mi jasno od kje so prišli, ker so vse posodice nove, zemlja kupljena... 

 

[url=http://shrani.si/?1G/4G/26Sr1qTA/crvi.jpg][/url]

 


čoki




Sem šla raziskat tvoj primer in obstaja debata o težavi z leta 2008, ki jo imaš tudi ti http://med.over.net/forum5/read.php?151,4711258 , http://rastline.mojforum.si/rastline-about9488.html&h . Kot bi (se) z nami manipulirali - igrali  da nam bo vse propadlo in bomo spet kupci 



slivovi cmoki

 

Ne me hecati... zdaj sem brez besed ostalasem upala, da niso nevarni za sadike, ampak vidim da se paradižniki počasi sušijo. Sem ravno zalila, ko sem slikala te črve. Uff ne vem kaj bom naredila. Hvala slivovi cmoki za pomoč! Zelo si mi pomagala 

čoki

gimi  

član od: 10.8.2006

sporočila: 34

7. apr 2014 11:00

Hvala vam za mnenja in link do foruma o vrtnarjenju, gotovo ga obiščem . Sadila sem jih v zemljo za sajenje, ne za sejanje, pa še malo gnojila v briketih od plantele sem dodala. Bom videla, kaj se bo razvilo. Sem pa dala še malo semen kalit za vsak slučaj, če mi propadejo.

 

Tile črvi v zemlji so pa res . Se mi še ni zgodilo. Upam, da se da kaj rešit.

LP

gimi

čoki  

član od: 25.1.2013

sporočila: 90

7. apr 2014 11:33

Pa ravno to nesrečno Terra Brill zemljo imamo... 

čoki

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

7. apr 2014 15:02

Vidim, da ni nihče odgovoril suziqatro, me pa pesti prav tak problem, kot ga opisuje ona.

Posadila sem solato, pa jo nekaj spodjeda. Enostavno so korenine odgriznjene. Ne vem, če mi bo sploh kaj ostalo.

Posula sem okrog Mesurol ( za bramorja in polže), pa očitno ni to.

Suzi, a ti si prav videla črne hrošče? Jaz namreč ne vidim nič.

Kakšen nasvet bo izredno dobrodošel, prosim.

kara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti