Moj vrt

ajdi  

član od: 13.8.2010

sporočila: 5

27. mar 2012 15:32

Sončen pozdrav, tako sem utrujena od prekopavanja komposta in izgradnje visoke grede, postavljanja rastlinjaka in vseh pomladnih opravil, da, če bi bilo ves čas tako, potem bi komaj še zmogla. Vsak prosti čas izkoristim za delo na vrtu, sproti si zmišljujem kaj bi bilo še dobro narediti.

Rimljanka, najlepša hvala za link do foruma, tako sem padla noter, da sem se prav težko odtrgala. našla sem veliko zanimivega glede visokih gred in tudi idejo za obrobo. Uporabila sem ostanke laminatnih plošč, katere sem utrdila s paličicami od obrezanega drevja. Super je ker laminat ne razpade, hkrati pa izgleda lično. Uporabljam ga tudi za potke med gredami, ker je lahek za prenašanje, prej sem uporabljala betonske robnike in plošče.

Opazila sem, da se veliko uporabnikov bori s polži. Tudi jaz SEM imela te nadloge za cele trgovinske vreče. Kar sem sejala so mi sproti polizali in spravili so se na popolnoma vse. In potem sem kupila parček račk: indijske tekačice. Imam jih dve leti in polžev ni več. Tudi sosedi mi jih dostavljajo v vrečah in jih pridno pojejo. Prvo leto mi niso jedle nobene zelenjave. Lani pa sem kupila še eno, ki pa je bila križanec še z eno drugo sorto in ta je moji dve naučila jesti solato, fižol, motovilec, kosmulje..., tako, da imam skozi sezono vrtek simpatično ograjen, ker tam ni več polžev. Naokoli pa se lahko sprehajata in čistita zelenice. Na kompostnem kupu sem vedno imela kakšn dva kilograma rdečih polžev, zdaj najdem samo tu in tam kakšnega, pa še to le ob izredno, za njih ugodnih pogojih. račke so lahko zunaj celo zimo, mi imamo ograjene v sadovnjaku, imajo malo hiško, kjer valijo in prespijo. Pozimi jejo koruzni šrot, cca 1 dcl na dan, in pa vodo za piti morajo imeti vedno, na razpolago, da si očistijo kljunček. Te race ne letijo. Izredno so simpatične in se popolnoma udomačijo.

Kupila sem si namakalno, kapljično cev v Lidlu, danes sem sprobala. ČUDOVITO.

Veliko prijetnih trenutkov, na vrtu vam želim. Ajdi

 

ajdi

ajdi  

član od: 13.8.2010

sporočila: 5

29. mar 2012 12:55

Danes sem posadila cvetačo, brokoli, zg. zelje, vrhnjo kolerabico. In malo pozno sicer bom zvečer sejala vodenke. Zimski česen mi lepo uspeva vako leto in je tudi letos lep. Pomladni mi pa ne uspeva. Toda, ker sem letos dodala na zemljo dobrote in malo premešala zemljo, ter dvignila gredice, sem se odločila in dopoldan posadila tudi le-tega. Bom videla kaj bo.

 Ob rastlinjaku sum naredila 2m dolgo gredo ( plastenje), kot kompostni kup, zdaj sem gor postavila toplo gredo in bom noter sejala zelenjavo za kasnejše presajanje. Precej bom sejala že kar v multi lončke, da ne bo stresa ob presajanju. Sploh peso, poskusila bom pa tudi s semenom korenčka.

Krompir -kifeljčar- sem letos prvič poskusno sadila na travo in pokrila s črno folijo, pa ne vem ali ga je potrebno kaj zalivati ali ne.

 

ajdi

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

29. mar 2012 13:04

rimljanka je napisal/a:

Tudi Semenarna Ljubljana ima letos 2 avtohtoni čebuli, seme, Ptujska rdeča in nejna izpeljanka Tera sta to. Katti, mislim, da bosta zate OK.



rimljanka

 

Hvala rim, sem kupila Tero in rumeno holandsko se mi zdi. Prodajalka mi je rekla da so Ptujsko takoj prodali.

 

katti

elba  

član od: 7.2.2007

sporočila: 178

29. mar 2012 14:17

Ajdi,

 

kako si posadila krompir na travo? Malo razloži, prosim.

elba

ajdi  

član od: 13.8.2010

sporočila: 5

30. mar 2012 17:05

Prvič sem poskusila s krompirjem pod folijo in sploh ne vem kako se bo obneslo. Folijo sem razgrnila na travo jo zadelala v zemljo ob straneh, potem pa naredila luknjice na 30 cm in noter potisnila krompirčke in skozi luknjice zalila. To je bolj poskus, zato je vsega skupaj cca. 2m2. Me prav zanima kaj bo ratalo.Če sploh kaj bo. Ha,ha

ajdi

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

2. apr 2012 20:11

Poročilo novopečene vrtnarke (ali vrtnarice ali kmetice:):

- poznojesenski motovilec zgleda tako zelo droben, da nevem, a se misli kaj obrast ali ne,

- čebula že lepo poganja, prav tako so zunaj peteršilj, korenček in redkvica (kar velika že, vsaj meni se zdi); solata, ki sem jo sejala na vrt in pod kopreno, je tudi zunaj; solata, ki sem jo sejala v lončke, je tudi že pod kopreno, ampak precej švohnata,

- za pokušino posadila ene 4 kifeljčarje, čakam tudi, da prideta ven grah in špinača,

- na oknih so še sadike paprike in jajčevca (od svakinje) in brokolija, na vrtu imam pa samo še 40 x 40 cm prostora :)) Rada bi posadila/posejala še por (verjetno med solato), dve sadiki zelene bom tudi kar nekam zrinila, za vse ostalo bom pa težila fantu, da drugo leto *nujno* vsaj še eno gredico.

- paradižnik - češnjevec bom pa dala v lonce in na teraso na sonce; bo kaj preveč vroče, če bo na popoldanskem soncu, ampak tam res precej žge poleti?

- drobnjak lepo raste še od lani in majaron ter melisa tudi; ameriški slamnik mi je nekam poniknil (voluhar?), žajbelj ni prezimil in sem kupila sadike, bazilika na okenskih policah še čaka na toplo vreme; rožmarin mi je šel že letos v franže (ali sem ga prekmalu dala ven ali pa je bil popoldne na prevroči terasi, pozimi je bilo pa še premrzlo).

Nova pridobitetv je limonovec, bomo vidli, kako se bo obnašal, menda ne sme it ven, dokler nočne temperature padejo pod 8 stopinj.

 

Pa še drugo vprašanje: zanima me ime okrasnega grma z lepo rožnatimi/pinki cvetovi; ima trnje in, če se ne motim, bolj rdečkaste veje. Ravnokar cveti, sem ga opazila že lani, ampak nikogar ne poznam, ki bi ga imel. Niti ni tako redek. Če bi imela sliko, bi pripopala, tako pa upam, da bo kdo vedel, kaj iščem.

 

 

rag_doll

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

2. apr 2012 20:23

Verjetno misliš japonsko kutino.

Lisa

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

3. apr 2012 22:08

Lisa je napisal/a:

Verjetno misliš japonsko kutino.

Lisa

 

Točno to, hvala lepa!

rag_doll

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

4. apr 2012 7:10

U, rag_dol, pridna, kongratuliram.

Danes ob osmih na prvem programu, na radiju bo svetovala Miša pušenjak o vrtninah, ob pol enih ( tudi na prvem sporedu radija ) bodo govorili o kompostu.

ežoj

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

4. apr 2012 9:09

Pa kaj je katera poskusila letos poleg ptujske čebule saditi tudi dolenjsko čebulo. Tudi ta je poleg ptujske naša avtohtona sotra, je pa moli bolj podolgovata. Nasvet še za tiste, ki bi rade imele rožmarin, jaz imam že vrsto let dva velika rožmarina , prezimita zunaj,  res pa je, da rasteta na vzgodni strani hiše, bolj v suhi zemlji. Tudi poleti  ju nikdar ne zalivam dodatno. Živim pa na 580 m, nadmorske višine.

antonija7

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti