Moj vrt

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

17. jul 2011 22:40

IvaSin, res je žalosten pogled na tvoj vrt, všeč mi pa je, ker tako pozitivno razmišljaš. Marsikaj lahko še posadiš in poseješ, absolutno pa veliko več kot tisti ki nimajo, ali pa nimamo vrta.

Terakota, pred leti sem jedla vložen ananas, kot ozimnico. Ko sem pojedla so mi povedali, da so to bile bučke. Ne sprašuj me po receptu, ker ga ne poznam, nedvomno pa ga pozna mnogo vrlih kuharic in kuharjev tukaj. Bučke na kocke zrezane lahko za ozimnico vložiš v kis kot kumarice, lahko jih zrezane na kolobarje popečeš in jih po plasteh zlagaš v kozarce za vlagat, vmes daješ peteršilj in česen, zaliješ s kisom. Paziti pa moraš,da stisneš iz njih vse zračne mehurčke.

mejačka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

17. jul 2011 23:00

Uh, tole mi je pa všeč! Popečene bučke naložene v kozarec in vmes peteršilj ter česen ter vse zaliti s kisom! Superca, navdušena!!! Drugo leto mislim vlagati cele sunburst, izgledajo kot majcene rumene patišonke. Za to leto pa mi prav pride čim več različnih receptov, ker buč bo kar nekaj

 

In ja, bučke v kompotu znajo presentiti, saj so čvrste in sladke-enostavno zelo dobre!

terakota

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

20. jul 2011 15:55

Mene pa zanima, a je bolje vrt pognojiti jeseni, ali spomladi? Kdaj se pa seje zimsko solato?

Teka

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

21. jul 2011 7:06

Pozdravljeni!

Odločila sem se, da vzamem v najem večjo površino zemljišča, na katerem bom vrtnarila. Zemlja že nekaj let ni bila obdelana, nekoč pa je vrtnarstvo pridelovalo povrtnino. Sedaj pa me zanima, tako kot Teko ,ali je boljše, da zemljo preorjem in jo pognojim že v jeseni ali počakam na pomlad. Razmišljala sem o prvi varianti, spomladi pa bi jo še ponovno zrahljala.

Letos imam v najemu majhen vtiček s peščeno zemljo, na kateri mi skoraj nič ne zraste, zato se prav veselim in načrtujem novi vrt.

Vesela bom vsakega nasveta.

 

Lep dan vam želim!

 

ursula-ce

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

21. jul 2011 7:47

Jaz včasih,če je vreme ugodno preštiham jeseni.

Opažam,da tudi kmetje tule v okolico pognojijo in zorjejo pozno jeseni,če so seveda vremenski pogoji dobri.

 

 

Ursule-ce,na tvojem mestu bi dala zemljo pregledati.Mislim,da to naredi Kmetijski inštitut.

Mogoče se čudno sliši,vendar če je zemljo prej uporabljalo vrtnarstvo je verjetno uporabljalo kar nekaj kemičnih pripravkov za zatiranje takšnih ali drugačnih škodljivcev.In verjetno še kaj drugega.

In seveda jo komot že jeseni preorješ.

 

 

lp

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

21. jul 2011 12:29

Če zemlja že nekaj let počiva, po mojem mnenju ni več sledi pripravkov v njej. Je pa vsekakor dobro dati zemljo prej na analizo, tako da kasneje veš katerih snovi, oz.elementov  ji eventuelno primankuje in ti je potem lažje odmerit gnojila.

mejačka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

21. jul 2011 12:37

Zemlje ne preobračam več, samo prekopavam z veliko motiko, jeseni bom ves vrt, kjer ne bo radiča ali česa drugega, prekrila z zastirko (v glavnem posušena trabva), do pomladi bo v glavnem strohnela, pod njo bo prst zavarovana in s tem tudi mikroorganizmi v njej.. Gnojim s peleti, v vrste, kjer sejem ali sadim, občasno dodam kompost, domač ali kupljen, vrt zastiram s suho ali napol suho travo, ki ostaja od košnje, z narezanim gabezom, ki mi raste po parceli in ga sproti režem. Zastirka močnoi pripomore k temu, da prst ohranja vlago, se res močno pozna, kje je zemlja zastrta in kje ni.

rimljanka

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

21. jul 2011 14:41

Evo tudi jaz delam kot Rimljanka..malo dela in zaenkrat kar uspešno!

Anaeva in Usula....če njiva res ni prevelika si oglejta tole!

http://www.no-dig-vegetablegarden.com/

polarbear

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

21. jul 2011 15:18

 

 

No, jaz sem tukaj edina, ki zastriram. Vse moje vrtičkarske sosede hodijo gledat kaj je to za eno čudo

 

Vrt zastriram s suho slamo, ki sem jo dobila pri kmetu, paradižnikom privoščim mešano gabez ter koprivo. Ker sem vrt delala iz travnika, ki je je bil dve leti poprej sicer nasejen z vrtninam, sem prvič prekopala, v drugo bom verjetno le prerahljala z vilami (vile zasadiš navpično  v zemljo, nagneš naprej in nazaj ter potem nadaljuješ tako na vsake 10cm). Letos bom verjetno še pognojila s hlevskim gnojem, ker spomladi nisem, sicer pa kanim napraviti enako: zaščitna plast zastirke kjer ne bo zimske zelenjave, bom videla, če bom dobila še kaj svežega poleg suhega listja, pol pol je dobra kombinacija tako, da do drugega leta pravzaprav ustvariš novo plast (nekateri pokrijejo s kartonom ali agrokopreno), nekaj pa bom posejala rastlin za zeleno gnojenje (tudi sedaj puščam korenine metuljnic v zemlji). Za gnojilo pa najraje uporabljam koprivino prevrelko, ki je bogata z dušikom ter kalcijem, za paradižnike pa sodin fungicid, ki ga delam sama in pomaga ne samo preventivno ampak tudi že kurativno pri pojavu plesni, poleg tega pa jih kdaj pocrkljam z mešanico mleka ter vode, poleg tega, da jih pridno 'skubim'.

 

Komaj čakam drugo leto, ko bom z več znanja že uspešnješa na vrtu!

terakota

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

21. jul 2011 19:50

Polarbear,hvala.

 

Sama res bolj malo zastiram,vendar ko vas berem resno razmišljujem o tem.

 

Danes sem nasadila radič in jutri pospravljam bob.

Prvi fižol sem tudi že pobrala,ravno tako grah.Opazila sem ,da imam na nekaterih delih korenje privzdigneno.Verjetno ima krt spodaj svojo veselico.Korenje drugače ni nagriženo,tako da verjetno od voluharja ni.

 

 

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti