Moj vrt

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

15. jul 2011 21:38

Jaz cikorijo na hitro zblanširam,ohladim in jo pripravim v solati. Še boljša mi je,če dam vanjo še kak fižol. Da bi jo konsumirala surovo, se mi pa zdi pre trda. Nekaj grenčin ima, ampak z blanširanjem se to nekako zgubi.

mejačka

Milži  

član od: 8.6.2007

sporočila: 1427

15. jul 2011 22:38

Hvala vama za odgovor,grenčina me ne moti,lahko dam topev krompir,tako ne bo več tako trt.

Milži

IvaSin  

član od: 20.11.2005

sporočila: 163

15. jul 2011 23:04

Tole je pa del mojega vrta po toči.Krompir sem že skopala, tudi fižola je bilo kar nekaj,par steklenic kumar sem že vložila,solate je bilo na pretek,sedaj pa zgleda tako, kot zgodaj spomladi.Pa bo že, saj se da še dosti tega posejati in posaditi.

Iva

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

16. jul 2011 12:39

IvaSin tole pa zgleda grdo..kaj pa hiša je ostala cela?

polarbear

kozamurnik

sporočila: 2311

17. jul 2011 6:16

Ko gledam vrtove, takole uničene po toči, se spomnim, da je moja mami skoraj vsako drugo leto imela podobne prizore. Potem se je pa odločila in polovica vrta prekrila z mrežo. Malo dela in zanemarljiv strošek. Vredno razmisleka. murnik

polarbear  

član od: 7.8.2010

sporočila: 382

17. jul 2011 10:58

Današnji jutranji sprehod po vrtu....

polarbear

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

17. jul 2011 14:25

.

Jaz se moram pa najprej zahvalit vsem tukaj, ki ste mi nekaj mesecv nazaj pomagali pri vzpostavitvi vrta s svojimi nasveti, izkušnjami ter spodubodo! Odlično mi gre, veliko sem se že naučila, prebrala, nekaj prakse za menoJ. Seveda tudi ogromno napak, ki pa jih mislim sprida izkoristiti.

 

Bi pa nekaj vprašala glede buč. Svoje sem dala v zemljo dokaj pozno in na mestu kjer sem to želela napraviti so se mi zasejale buče kar same. No, kljub nasvetom, da ne vem ali gre za užitne ali ne n in naj jih vržem ven nisem imela srca,. Sedaj imam seveda celo zmedo, ki jo še sama ne razumem. Nekaj jih je malih bučk, tistih temno zelenih običajnih, , na isti rastlini pa raste ogromna, svinjska buča rumene barve. Nekje so dvobrvne, večje in debelejše, rumeno-zelene, očitno skrižane. Vse mislim pustiti, da dozorijo in poskusit, da slučajno ne bi grenile, me pa zanima kako naj jih uporabim. Nekako sem mislila ven pobrati peške in jih naribati za polpete ter take dati zmrznit kaj drugega se pa ne spomnim. Me zanima kako jih še uporabiti, če sploh?

 

In seveda, kdaj obrati? Ko naj bi bil pecelj plutast mi na žalost ne pove veliko, saj razlik ne opazim. Ali še niso plutasti postali, ali pa jaz res ne opazim, jih morda lahko vseeno že poberem, tako kot mlade ostale bučke, čeprav te ta velike so trde kot kamen, hmmm?

 

Stokrat hvala!

 

Mateja

terakota

IvaSin  

član od: 20.11.2005

sporočila: 163

17. jul 2011 15:21

Hiša je hvala bogu, cela-no par strešnikov je odneslo, pa na parni par oken razbilo, balkon je seveda brez cvetja.Polarbear,kar mirno se veseli lepih pridelkov z vrta.Upam,da bo še kaka lepa slikca.O mreži bi pa res bilo vredno razmisliti!Hvala za idejo.Vsem veliko

Iva

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

17. jul 2011 17:59

Terakota, če bučke niso grenke, so užitne, mlade in odrasle. Bi rekla, da zdaj še nobena ni odrasla in zatpo nima plutastega peclja. Preprostoi povedano, pecelj se bo začel sušiti in ti bo takoj jasno, da je buča zrela. Če ima trdo lupino, jo lahko daš na sonce, pustiš na njem, pod streho, obračaš vsake nekja dni in tako utrdiš lušpino. Take buče dolgo zdržijo, a ne na nizkih temperaturah. Jeseni jim moramo imeti, pa potem preko zime, vsaj na kake 10, raje malo več stopinjah.

Zdaj pa uporabljaj bučke za vse, kar najdeš med recepti. Saj so običajne zelene cukete še z najmanj okusa, vse druge imajo, vsaj po mpojem mnenju, več arome, so bolj trdne, ob kuhi ne razpadejo hitro,.... Ker imaš buč veliko, lahko eksperimentiraš.

Solata iz buč, kuhanih, je zelo dobra, pa bučnica, polpeti, nekatere, če imajo trdno merso, kar tako na rezine narezane, popečemo na malo olja, lahko jih cvreš v pivsem testu, po pariško, po dunajsko, nardiš v omaki, pečeš skupaj z melancani, paprikami, paradižniki,......, narediš ratatuj, .....ni konca. Celo kompot.

Pa dober tek in veliko užitkov na vrtu.

rimljanka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

17. jul 2011 22:00

O, hvala za hitri odgovor! So stvari, ki jih še vedno ne razumem in včasih potrebujem usmeritev, a mi gre, ne morem verjeti, a vrt mi dejansko deluje, zadeve rastejo in imam neizmerno veselje z njim! Kompost sem si uredila tako kot si mi svetovala: pri kraju kjer ni na direktnem soncu in obdajajo ga sončnice, ven pa rastejo nekatere buče. Pri bučah bom torej opazila to plutavost, super! Tudi meni se zdi, da še niso zrele saj so še ekstremno trde in komaj čakam drugo leto, ko bom imela več sort, sploh muškatnih prav zaradi arome. Rada bi preizkusila špagetarico in obvezno sunburst, ki bi jih slane vlagala še čisto majhne in še in še...

Ha, včasih pa je potem težava s pridelkom, ko ne vem kdaj in kako obrati. Pridem na vrt s škarjami za blitvo in vmes pozabim kaj sem brala prejšnji večer kaj je potrebno ostriči, da ponovno požene: ali srčke ali zunanje liste. No in podobne 'a je to' variante imam nenhno. Sem se pa že na začetku zaljubila v paradižnike in letos vzgojila 4 sorte, drugo leto računam vsaj na  20 sort, ki bi jih rada preizkusila in prav danes sem obrala prvega češnjevca-noro dobro! Nekaj sadik imam čisto za poskus za drugo sajenje,a ko sem presajala vidim, da jim zemlja ne odgovarja in kako pomembna je. Sem vzela v efektu v Euro Spinu 20l za 99c. Napaka, da ni večje, vse kar sem presadila vanje rumeni in prav vidi se, da rastlinam ne ustreza, da ne omenjam, da je popolnoma nepropustna in voda kar stoji na njej. Torej, še en nauk...

 

 



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 17. 2011 22:03

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti