20. okt 2008 17:04
Joj, Kuba...
Škoda, da nisem vedela prej. Mi v Havani nabavljamo cigare pri enih naših prijateljih, takšne, kot morajo biti, da pepel dolgo drži in se ne strese prehitro. Bi te k njim poslala, super familija so, čeprav bolj reveži (in jim zato po vseh, ki jih poznamo, denar pošiljamo na KUbo). Ampak ruma je dovolj in volje za salso tudi, za tiste, ki omagajo, imajo v stanovanju dovolj prostora tudi, da prenočijo (kot se je našim dvojnim prijateljem že zgodilo...).
Od cigar pa kupi cohibo 5 ali višji razred, so vredne svojega denarja. In četudi stane na Kubi škatla s 25 cigarami 100 dolarejv, vedi, da stane v free shopih enaka škatla od 350 do 500 evrov. Seveda če ti cigare sploh kaj pomenijo, v nasprotnem primeru je nakup nesmiseln. Pri ponudbi na cesti je pa lahko nakup vprašljiv - lahko kupiš čisto OK cigare, lahko ti pa prodajo presuhe in manj kvalitetne in potem to ni to.
In če greste skozi MAtanzas (med Havano in Varaderom), se ustavite obvezno: tam ti pino colado pripravljajo iz svežega ananasa, ki ga čistijo in sočijo pred tabo, rum ti sicer nalijejo oni, ampak so steklenice kar na šanku in si po želji dolivaš sam...
Mojito pa je povsod boljši (in bistveno cenejši) kot v La Bodeguiti, kjer jo je pil Hemingway (najprej je tu spil ta koktajl, naslednji, daiquiri, je bil malo dalje, pri El Floriditi). Pa njegovo hišo si pojdite pogledat, je bil mojster čistega užitka...
In ne čudi se, če bodo tvojemu spremljevalcu - seveda, če greš v paru - mlada dekleta ponujali kar v tvoji prisotnosti. To je tam običajno.
V glavnem pa uživaj v vsem, kar Kuba, in se čim manj zadržuj v hotelu ali sobi, ker je škoda vsake minute, ki je ne prebiješ na ulici in med ljudmi.
Pazi pa na dokumente in fotoaprat ter kamero, jih precej poznam, ki so ostali brez. Meni so verižico sredi belega dne strgali z vratu sredi Havane. Sem samo dva para podplatov videla, kako sta se izgubila v neki stranski ulici...Ampak dobro, to se dogaja povsod, moje navdušenje nad Kubo ni zavoljo tega niti malo manjše.
Mamamia
mamamia