19. dec 2008 11:46
piškotek je napisal/a: |
Vendelina jr., to topljenje masla pa ne gre glih vkup z načelom, da je treba za krhko testo pognest maslo/margarino in moko čim bolj na hitro, pa čimbolj s hladnimi rokami... da se iz moke ne začne izločat lepek? Ne rečem da se ne obnese, me pa vseeno zanima...Irena |
Tudi moje izkušnje so zadnje čase takšne, da kar nekaj piškotov zamesim tako, da delam z zmehčanim maslom. Zgnetem ga v moko, ko ima sobno temepraturo, in še ena peka se ni sfižila. Navsezadnje, tudi ko na hitro mesimo, s hladnmimi rokami, ki jih občasno še damo pod curek hladne vode, da so bolj hladne, se maslo med gnetenjem vendarle segreje in posledično zmehča, saj ga drugače ne bi mogli popolnoma vgnesti z moko.
Nekaj sem delala tudi na klasičen način, torej maslo na moko naravnost iz hladilnika, pa potem med valjanjem testa ni bilo nikakršne razlike.
ene piškote sem naredila tako, da sem zmehčano maslo stepala z mešalnikom in potem dodajala ostale sestavine, samo na koncu še malo pognetla z rokami (menda zaradi slabe vesti, kaj vem?), pa so bili piškoti lepo prhki, kar topili so se v ustih.
In tudi v številnih revijah, knjižicah in na netu vidim vse več receptov, pri katerih se navodila za peko piškotov začnejo tako, da "...zmehčano maslo stepajte ....".
Nisem profesionalec, da bi karkoli razlagala, moje amaterske izkušnje pa so, kot sem zapisala.
Je delo veliko lažje z zmehčanim maslom.
Mamamia
mamamia