29. sep 2008 9:57
Jancka je povedala vse, kar sem o tehniki želela napisati sama.
Bi ti pa rada, teka, povedala, da sem bila sama nekoč šestlenica z gostimi dolgimi in rahlo skodranimi lasmi.
In da takrat balzamov in grabljastih redkih glavnikov še ni bilo v trgovinah - ne na tej ne na oni strani meji (zgodnja sedemdeseta, pač).
In da je moja mama takrat študirala, plus starša sta gradila hišo, plus sta bila seveda zaposlena itd itd itd...pa ni moja mama NIKOLI, ampak nikoli bila zaradi "razčesavanja hčerinih las čisto na koncu z živci". Nasprotno, imam v spominu tisti ritual, ko mi mama dela razne frizurice in ko kombinirava pentljice in špangice. Pa imam v spominu tisti njen nasmešek, ko je zadovoljna z opravljenim delom. Pa imam v spominu, kako greva po ulici, oblečeni v zadnje modne zapovedi leta 1972 in jaz imam frizuro na Alison iz Mesteca Peyton (tega tisti, ki so rojeni po 1967 sicer ne štekajo, never mind) in sosedova gospa žvrgoli, kako sva pa medve vedno lepo urejeni in kako ima vaša punčka lepe lase...in jaz se zadovoljno režim z nasmehom šestlenice, ki sta ji ravnokar izpadli obe enojki in ves svet je moj.
Skratka, teka, upam, da štekaš. Tisto tvoje razčesavanje - to daleč presega zgolj in samo lase. To je en del tvoje komunikacije s hčerko. In če boš sitnarila in stokala, da si na koncu z živci (niti ni treba tega reči pred hčerko, že ponesrečena energija zadošča, da otrok začuti, da kdaj je odraslemu v napoto in breme in ta občutek ravno ne pomaga pri gradnji pozitivne samopodobe). Od tvojega pristopa je odvisno tukaj in zdaj je odvisno to, kaj si bo tvoja hči, ko bo že zdavnaj odrasla, mislila o tebi in kakšen odnos bosta imeli.
Pa grem stavit, da bi rada, da bi imela tvoja hči čez trideset in več let podobne spomine, kot jih imam jaz. Veš, jaz sem tisto idejo, da je ves svet moj prenesla v odraslo življenje. Ker sem to idejo dobila doma. Kaj boš ti dala svojemu otroku?
Think about.
Kupi balzam, masko, razčesi balzam po laseh, speri, razčesi še enkrat in to je to. Pa čez noč ima lahko otrok tudi kakšen mehke kite, če so lasje zelo dolgi.
In uživaj v vsakem trenutku s hčerko, Ker te zelo hitro ne bo več potrebovala niti za česanje las, še manj pa za kaj drugega.
In zelo malo je trenutkov, zaradi katerih se splača "izgubljati živce". Česanje otroka ne spada v to poglavje.
Vendelina jr.