24. avg 2008 22:13
Dobrodošla v klubu hrbteničarjev.
Sem mama (42 let) dveh otrok in seveda zaposlena 100 na uro. S težavo kot ti.
Pomoč sem iskala že pri vseh zgoraj naštetih "pomagalcih" in ugotovila, da najbolj pomaga lastna volja po izboljšanju in pravilna drža - trebuh not, prsi ven.
Vratna bolečina me spremlja že 15 let. Z manjšimi prekinitvami. Moram priznati, da me je že tako bolelo (ljudsko: vkleščen živec), da sem jokala. Bolečina izžareva pod lopatico pa od vratu po mišici do ramen in do konca prstov na roki. Večkrat mi roka tudi "zaspi", kot ne bi bila moja. Ko je bilo najhuje, sem 4 tedne ves čas ležala na hrbtu na parketu, le spodnji del nog sem imela na fotelju, brez zdravil in brez čudežne inekcije. Najbrž nisem bila dovolj tečna. Uradna medicina se mi je zelo "zafržmagala". Zdravnica me ni dovolj resno jemala, ko sem ji pri svojih 27 letih "jamrala" o bolečinah v vratnem delu hrbtenice. Me je dala na slikanje. Diagnoza je bila obraba 5. in 6. vretenca (najbrž hrustanca, za katerega upam, da se obnavlja). Pomoči ni, razen fizioterapija, ki ti pripada le enkrat na leto po kaj vem koliko ur, na kateri pa sem bila le 2 x v življenju.
Plavanje? Da, le hrbtno, nikakor "žabice".
Kozmodisk? Da, doma, kadar začutim, da se slabša.
Ročna masaža pri strokovnjakih? Da, vendar je kar drago.
Bila sem tudi pri kiropraktiku (1998), vendar mislim, da mi je le spulil denar, ker obljuba, da bom kmalu brez bolečin, ni bila izpolnjena.
Stanju je seveda kriva prisiljena drža za računalnikom, čeprav imam stol Spinalis že vrsto let. V službi se večkrat raztegnem, da napetost in bolečina malce popustita.
Kmalu po "izbruhu" težav, sem kupila trše ležišče in anatomsko oblikovan vzglavnik ter se odločila, da bom spremenila način življenja. Mož me večkrat zmasira. Sicer pa redno telovadim (telovadba za hrbtenico) in hodim vsaj 1 uro dnevno. Pomembno je, da si okrepiš mišični steznik, ki podpira okostje ter hoja (letos sem bila že na nekaj vrhovih). Nekaj let sem v lastni režiji hodila k telovadbi za hrbteničarje, ki jo je vodila fizioterapevtka. Super stvar. Poskusi v domačem kraju zagreti vodstvo OŠ za tako popoldansko dejavnost, pri nas je zelo obiskana.
Ko je hudo, me domači namažejo z Nodolom, ki sicer ne zdravi, le ublaži bolečino in obvezno vsaj pol urni počitek v postelji. Uležem se na desni bok, eno blazino pa dam med kolena. Malo odleže, ni pa to tisto, kar bi želela . . .
Bolečina je vseskozi prisotna (z različno intenziteto), vendar sem se nekako navadila nanjo in lažje živim. Najbrž moj primer ni tako huda okvara hrbtenice, da bi bilo treba operacije. Nikakor pa nočem več "jamrat" k osebnem zdravniku, šla bom le na urgenco, ko bo dovolj hudo.
Punca upam, da boš našla način, kako lajšati hrbtenične težave, morda boš z gibanjem našla rešitev.
LP mamka
mamka