12. avg 2008 12:38
Jaz lignjev sredi Gorenjske ne bi naročila. Tega ne počnem nikjer na kontinentu.
Ampak prva preverba gostinskega obrata kjerkoli na zemeljski krogli je čistoča toaletnih prostorov in da ne smrdi in njih ven. Druga preverba je to, kakšne vonjave prihajajo iz kuhinjskega konca. Mene so že mnogokrat vonjave po neštetokrat uporabljeni maščobi fino odvrnile od nadaljnjega obiska.
Kar se mene tiče, gostinec, ki ne zmore organizirati enega stalnega čiščenja vecejke in toaletnih prostorov, v osnovi nima kvalifikacije za tak posel. Čista toaleta, brez predhodnega dokazovanja, da sem uporabnica ostalih gostinskih storitev, to je minimum, ki ga pričakujem in basta.
Tudi argumenti v stilu, ja kaj ste pa pričakovali, saj je še kar, pa ne more biti hipernobl v vaški idili...Pa dajmo se enkrat dokončno posloviti od tistega "še kar" in da je v redu, če je "še kar". To je tako slovenceljsko, tako ne krop ne voda, tako megleno in brez barve in okusa, tako brez mnenja in tako brez soli, tako, joj, da se ne bi komu zameril, bom kar tiho, no saj, je še kar (kar osebke, ki se odlikujejo s takim načinom delovanja, kadar so vidni, popolnoma nič ne odvrača od tega, da bi v zaledju koga divje opravljali in mu škodovali, ker dokler niso vidni, je pa vse dovoljeno)...... Da me ne bo odneslo v elemente našega nacionalnega karakterja (tozadevno so v plemenu Pečjak bistveno bolj opremljeni
). Jaz bi v gorenjski idili pričakovala nasmeh gostilničarja od ust do ust, postrv pa kakšen jabolčni zavitek iz novih jabolk. Pa če ne bi bili ravno za ribo, bi pričakovala, da se ljudi posede na vrt in se postreže kakšen črn kruh, pa sir in kislo mleko, pa kakšno domačo salamo in naj "mezijo" - ker to vedno poveča apetit, pa bi potem še kaj drugega naročili. Ali pa tisti džazni jogurt z borovnicami, ki na ljubljanski tržnici poide že do devete ure (ups, to delajo mlekarji iz bohinjskega konca, upam, da med Bledom in Bohinjem ni kakšnih nepopravljivih komunikacijskih ovir, ali pač?). Pa kakšno medeno žganje za aperitiv. Pa kakšno prešern-kuglo (regijska referenca) bi dala otrokom zastonj (ker bi bila itak plačana že v postrvi...).
In nič od tega, kar sem zdajle naštela, ni hipernobl, vse je možno dobiti od bližnjih dobaviteljev, pa še regijsko noto ima. Saj nihče ne pričakuje jedilnika na desetih straneh sredi podeželja, ampak naj tisto, kar priporočajo, tudi dobavijo.
Ampak, če je v gostinstvu logika, da "saj je vse dobr", potem pride gost samo enkrat, hitro pobegne in to pove še vsem ostalim, je pa jasno, da obrat dobil reputacijo umazane špelunke, ki služi na zanič kofetih in ta kratkih za vaške pijančke in ostarele fante, ki niso našli partnerke.....in temu se bo vsak, ki da kaj nase, izogibal nadaljnjih deset let. Vmes se bosta pa še dva lastnika zamenjala in morda četrti ne bo več bankrotiral.
Mene je tale topic ravno prišel prav. Do nadaljnjega sem bom tistemu koncu ogibala, ko bo treba spet tujce peljati na gorenjski konec, jih bomo peljali po klasiš turi na grad, potem pešaka dvajset metrov (ker dvigala na grad še ni), evo ljudje poglejte dol, nakar ljudje zazijajo, ko je jezero in otoček na sredi, nakar od impresije in emocije spijejo zanič espresso na gradu in se sploh ne razburjajo in potem jih peljemo še dol na pešakiranje okrog jezera in so na adrenalinu in potem pojedo kremšnito (edina avtohtona sladica v novejši zgodovini Slovenije in še te ne znajo tržiti) v slaščilčarni z obupnim ersatz interjerjem. Hvala bogu, vsaj krešnite so stalnica, če je že interier katastrofa in se na postrežbo malo čaka (saj imamo čas in gledamo račke, a ne).
Sicer bi pa naše turistične in gostinske delavce peljala na eno eksukurzijo v Grčijo (to isto velja tudi za njihove kolege iz Kroejše) - ki bi trajala kak mesec. Po vrnitvi bi pa morali vsi v klasični maoistični maniri napisati kritiko in samokrtiko (in to s svinčnikom in papirjem, nič kompjuter, nič internet, nič kopipejst) in plan lastne prevzgoje. Plus kakih šest mesec vaj iz obrazne telovadbe, tako, da bi se na koncu naučili nasmehniti in prijazno gledati.In vsak dan bi si morali ponavljati naslednji stavek: Dober WC je čist WC.
Kdor bi uspešno opravil vse naloge, bi se lahko ponovno lotil gostinstva in turizma. V nasprtonem primeru bi moral pa spet napisati samokrtiko.......
Vendelina jr.