Dopust

carli  

član od: 17.11.2006

sporočila: 59

17. sep 2008 10:06

Mi smo si šli tudi letos ogledat Španijo in Portugalsko. Sicer nismo bili na severu, ampak smo dali skozi osrednji in južni del obeh držav. Bilo je enkratno in ogrmno smo videli. Ker smo bili junija meseca ni bilo še prevroče, pa tudi trum turistov ni bilo. Z angleščino si res ne pomagaš kaj dosti, na srečo znamo italijansko, ki ti pride dosti bolj prav. Sama znam tudi nekaj španščine, tako da s sporazumevanjem nismo imeli težav. Sicer pa so ljudje izredno komunikativni in ti pridejo nasproti, tako da se lahko vsak znajde brez kakih večjih težav. Sta pa obe državi prekrasni, pokrajina, ljudje, prehrana, skratka, mi smo zelo uživali. carli

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

17. sep 2008 10:44

carli, povej kaj več, pa kakšno slikico prilimaj.

spagon, fajn se imejte, oglasi se kaj, pa slikajte in srečno.

ežoj

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

27. okt 2008 19:11

Sem videla v fotoalbumu, da vas zanima potovanje po Iberskem polotoku, pa bom kar tule malo napisala. Torej šla sva z avtom, vsi so nama rekli da najina stara kripa ne bo zdržala, ampak midva sva verjela v najinega Pierra (tako sva mu dala ime ker je pač francoz :). Šla sva čez Italijo (Italijanske avtoceste so neverjetno dolgočasne), po Ligurski obali, zgodaj zjutraj v nalivu prispela na Azurno obalo in v Nici v polmraku povozila ogromno lužo velikosti Bohinjskega jezera. Pierre se ni dal, šla sva naprej, po avtocesti mimo Marseilla, Nimesa in v Narbonnu zavila za Carcasonne. Tu sva ugotovila da tista luža le ni bila tako nedolžna, saj nama je pokvarila ventilator in ob 11h dopoldne, ko je sonce že peklo, je na cestninski postaji v južni Franciji Pierre že težko dihal. Tam sva ga malo spočila (in sebe) in podkrepljena z energijskimi napitki nadaljevala pot mimo Toulousa do San Sebastiana v severni Španiji. Tja sva prispela po 23 urni vožnji, ob 7ih zvečer. Morala sva poiskati kamp, bila sva neprespana, Pierru je bilo vroče....in potem naletiva na prelep ampak prepoln San Sebastian. Po vseh ulicah je mrgolelo ljudi, policajev, povsod zapore in totalen kaos. Nama nič jasno, bila sva živčna, kampa nisva našla, Pierre je stokal. Preklela sva Špance in po nekaj krogih po strogem središču mesta našla kamp za hribom nad mestom, v čudoviti naravi, nad visokimi klifi nad morjem. Postavila sva šotor in padla v sen. Zjutraj sva šla v mesto (bil je ponedeljek), kupila El Pais, da preveriva rezultate tekem Premier lige, Serie A in španske Primere Division, pa se na drugi strani časnika bohoti naslov: Filmski festival v San Sebastianu! In na sliki Colin Firth, kako v malce odpeti beli srajčki skupaj z Michaelom Winterbottomom pohajkuje po mestni plaži s sandali v rokah....njami! In na naslednji Mel Griffith in njen Antonio Banderas, kako se sprehajata po rdeči preprogi, mimo katere je prejšnji dan sopihal Pierre. Pa intervju z Johnom Malkovichem, the Johnom, ki ga imam jaz tako rada!!! Nisem mogla verjet...prejšnji dan, ko sem jaz v skurjenem avtu in s podočnjaki do tal, nabita z adrenalinom merkatorjevega energetskega napitka iskala kamp v centru mesta, so oni mirno pohajkovali naokoli, par metrov stran od mene in pozirali pred fotografskimi objektivi!!!??? V glavnem....San Sebastian je lep, čisto nešpanski, monden, zelen, z lepimi plažami in pestrim nočnim življenjem. Iz San Sebastiana pa proti Santanderju, po baskovski obali. Tu so čudovita mala mesteca in vasi, s prebivalci, ki govorijo čuden jezik (baskovščina je res nekaj posebnega) polna baskovskih zastav in grafitov za osamosvojitev Baskije. V enem od teh krajev, ki sva jih obiskala-v Ondarroi-je bil dan prej teroristični napad ETE, z dvema mrtvima in nekaj ranjenimi. Samo ena novica v časopisu več.... Potem pa naprej, proti jamam pri Altamiri, ki so veliko razočaranje in Santillani del Mar, mestecu, ki je nekaj posebnega. Majhno, a prepolno starih stavb s plemiškimi grbi (da jim v preteklosti ne bi bilo treba plačevati davkov, so si prebivalci kar sami nadeli plemiške nazive), okrancljanimi balkončki in malimi trgovinicami s spominki. Baje je sem rad zahajal J.P. Sartre, pa je pisalo v Lonelyju, da mnogo vodičev opisuje, kaj vse je tam počel, oni pa raje ne bodo...kakorkoli že..... mestece je krasno, zelo očarljivo. Iz Santillane sva šla naprej po Costi Verde, kjer so med klifi dolge peščene plaže, na katerih sva delala prave foto sešne, ker se nama je zdelo vse tako blazno lepo in kamorkoli si pogledal, nikjer ni bilo nikogar. Sama v sončnem dnevu, na peščeni obali mrzlega Atlantika, morje ki se peni in oblizuje stopala.....čista romantika :) Za piko na i Severne Španije pa še Santiago de Compostela s čudovito in mogočno katedralo, končni cilj romarjev na Caminu de Santiago. Že na poti tja sva občudujoče opazovala popotnike, kako s težkimi nahrbtniki in v vročini premagujejo kilometre. Hodijo kar po cestah, tudi po takih zelo prometnih in hrupnih. Na koncu poti pa na trgu pred katedralo v Santiagu zaspijo na armafleksih. Največ je Francozov, mladih in starih, ogromno tudi Američanov, ki jih nikakor ne moreš zgrešiti. Ko stojiš pred kako manjšo cerkvico, v senci ogromne katedrale jih poslušaš: Oh it is so amazing, gorgeus, fabulous, oh in sploh....pa zrejo samo v majhno nepomembno cerkvico. Sem se večkrat vprašala, če bo nežno ameriško srce sploh preneslo pogled na prelepo mogočno katedralo in še kak drug, res občudovanja vreden objekt, ki jih je Španija prepolna! Santiago je sicer lepo mesto, predvsem del okoli katedrale, ki je prepoln manjših cerkva in samostanov. Se pa zelo hitro širi in dobiva klasično moderno predmestje. Tu je že Galicija in jezik postaja vse bolj podoben Portugalskemu.... malo pavze..... če vas zanima bom pa še pisala.... saša Sporočilo je spremenil(a) spagon dne 27. okt 2008 19:12:34

ežoj  

27. okt 2008 19:28

spagon,

veš, da nas zanima, pa vključi tudi drobne osebne izkušnje, ki popestrijo potovanje.

torej: piši, prosim.

ežoj

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

27. okt 2008 21:45

Kar nadaljuj, spagon! Potopisi so mi zelo pri srcu,zato že čakam nadaljevanje. daga

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

28. okt 2008 0:44

Spagon, šeeeeee! mamaF - Mojca

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

28. okt 2008 11:24

Prosim za nekaj statističnih podatkov: koliko dni je trajalo celotno potovanje?

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

28. okt 2008 11:48

Rdkapica trajalo je 3 tedne, kar je bilo meni absolutno premalo, samo več se pač ni dalo... Vožnja iz Slo do San Sebastiana je trajala 23 ur (z postankom vsega skupaj kaki 2 uri). Nazaj grede iz Barcelone do doma 17 ur, s postankom za 1 uro. Če voziš zmerno lahko prideš iz Barce domov z enim tankom (razen če nimaš avta, ki ogromno pije). Cestnine do San Sebastiana znašajo okoli 90 evrov (ponekod se splača zaviti malo z avtocest, predvsem v Franciji, ker so cestnine kar drage). Po Severni Španiji so zelo lepe avtoceste, ki so tudi zastonj. Po Portugalski se po avtocestah nisem vozila. Trenutno ima bencin v Španiji približno take cene kot naš, na Portugalskem je kar dražje. Midva sva spala samo v kampih, ki so odprti večinoma kar celo leto. Jaz sem vsem kampom, kjer sva nameravala prespat poslala maile in se prepričala, če držijo urniki in cene kampiranja. Na Portugalskem so kampi dokaj poceni - na severu in jugu, kjer sedaj ni turistična sezona je do 20 evrov za 2, avto in šotor, ponekod je tudi ceneje. Dražje je v turističnih mestih, kjer je sezona celo leto (Porto, Lizbona, Cordoba, Granada, Barcelona).... Ne vem kaj te še zanima...kar vprašaj. saša

ežoj  

28. okt 2008 12:03

pa kaj hudirja sprašuješ, piši vse, vse nas zanima, npr, kdaj so kampi odprti, kaj ste jedli, a ste kuhali, ali suha hrana, pa kolk vas je bilo pa........ vse nas zanima. zakaj, pravzaprav niste nekje vmes prespali, pol bi potovanj do tja tudi bilo vžitek. Jaz sedaj, ko kam grem, si rečem: moje uživaško potovanje se začne od mostu čez Savo.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti