Dopust

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

10. avg 2008 8:00

Evo, je že jade vse napisala

Ežoj, lepo se imej in da ne boš kar ostal tam. Te bomo preveč pogrešale

stana

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

10. avg 2008 11:03

E *ebiga ( kot bi rekel en jadin dober prijetelj ), pride kaksen dan ko nic ne gre po nacrtih. Najprej se prepozno zbudim, pol laufam kot neumen, da se pripravim in pridem pravocasno na recni vogzad, da ujamem ladjo za Bajkalsko jezero ob devetih ( pravzaprav je ze jezero, sedaj rukavec nekoc reke Angara, takoj za pristaniscem je jez, in reka tece naprej ), pa se denarja nimam, najprej moram najti bankomat, in v vsem tem zamudim ladjo. A bote bilet za naslednjo ob pol enih, bom videl, odgovorim. Grem na sprehod, nekaj spit, odlocim se da grem, pridem pravocasno ob 12-ih, bilet edin za Listvanko, biletov net. Un jadin prijatelj bi spet rekel enako, jz pa sem pozabil, da to ni navadna ladje, da sprejme potnikov kolikor pride, to je gliser, letalski sedezi, sprejme potnikov kolikor je sedezev in pika. OK, pol se grem raziskovalnega turizma, vsedem se na prvi avtobus, in se peljem ( povem naj, da je v rusiji v vseh mastih kje sem bil, javni prevoz zelo dobro urejen, nikoli nic ne cakas, avtobusi, marsrutke, trolebusi tramvaji, nenehno krozijo, pa se drago ni 10R ), iz avtobusa na enem vogalu zagledam MIG 29. Raziskovalna zila ( zdej ni vec zilica ) zacne utripat, na naslednji postaji grem dol, sigurno je Irkutski aviacioni politehnikum ( nekaksna strojna fakulteta za letalstvo, v Irkutsku je ena og MIG-ovih tovarn ). pridem, spredaj vojak, nekaksna vojaska letalska sola, a lahko slikam, njet( un jadin prijatelj pa spet enako ). Nic, ce sem ze tukaj, da se mal ogledam, zaidem med bloke, vidim pravzaprav normalno mesto, trgovine, med bloki igrala za otroke, klupice za sedet, no kaksna luza, pa kaksna zarjavela garaza tudi ne manjka, pa tudi travo bi lahko bolj pogosto kosili. To mi pravzaprav popravi prvotni slab vtis. Reci je treba tudi, da po Krasnojarsku tudi Pariz ne bi imel svojega cara. Ce gledas Irkutsk, tako kot je napisano v vodicih, torej nekaksen center, tam kjer je najvec trgovin, restavracij, okrog nekaj glavnih ulic, je O.K. Ce pa zavijes le par sto metrov stran, takoj naletis na pol porusene lesene bajte, a so kaksni spomeniki, da jih ne porusijo ali kaj.Ceste, ena sama luza, da se dobesedno tezko prebijes na drugo stran, skratka zivi obup. Tega drugje, kot sem prej povedal niti ni, najslabse je prav v centru. Tukaj gostiln v nasem pomenu besede nimajo, imajo pa restavracije, tako, da nihce ne ostane lacen ( morda zejen, kot jaz v Moskvi, ko sem prvic v trgovini videl izbiro posusenih rib, kupil tri vrste po ene 20 dag, mal kruha, buteljko vina, dva piva, in grem v sobo degustirat, da ugotovim kjera je najboljsa in vzpostavim vrstni red, kako jih bom pojedel.Poskusam, jem, vse dobre, pol pa posinem, da mi vina zmanjkuje. Ugotovim, da so ribe pravzaprav precej slane, in ta moja vecerja pride kot ena zdravilna kura za " zdrave na srcu " , saj veste, natrij, pa kalij, pa elektroliti . Tudi slascicarn nimajo, jaz sem upal, da bom vsak kaksno dobro halvo poskusil, pa nic. Na trgu prodajajo torte ( in jih tudi kupujejo ) pa tudi v restavracijah ( vecinoma samopostreznih ) dobis kaksen kos na osnovi biskvita. se se oglasim ezoj

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

10. avg 2008 11:19

Uh ..... (tko kot bi rekel un moj prijatelj) pa tak dopust, da se ne moreš sladic najest. Stana se pravi, da ko bova velike v Rusijo ne greve, se bojim, da bi še shirale tam...

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

10. avg 2008 11:35

Evo, da nadaljujem. Elaphus je omenila ribo Omul, ki je tukaj zelo cislana, in baje zelo dobra.Grem na kosilo, poiscem omula, in je koncno dobim v eni nobl restavraciji ( na zunaj izobesenem meniju ). Vsedem se, imate omul, nimamo. Kaj pa cem , vzamem neko juho od ( mende ) siga ( tudi neka riba iz Baj. jezera, pol pa se neko, pise v jedilniku, bela riba iz Baj. jezera, vse pojem, ne da bi posebej vzdihoval, kolk, da je bilo dober, riba je bila navadno prazena, dve ribi velikosti manjse skuse, jaz sem pogresal vsaj limono, drago kot zafran, cca 1000 R. OK, grem pol na rinok in kupim posusenega omula, buteljko vina, pa niti ni bil tako slan, ima zelo nezno meso..........in zamudim ladjo za Listvanko ( vas na Baj. jezeru ). Rusi imajo eno zelo zanimivo besedo: пожалуйста. Ko ti natakarica neki prinese, rece pazlista, ko te en sune v rebra na vlaku, ces premakni svojo rit, da grem mim, rece : pazalista, ko fanticu na vlaku das cokolado ( jaz sem ponesel s sabo nekaj 100 gramskih gorenjka cokolad, za kaksno prijazno receptorko, pa kaksnega fantica na vlaku ), ga mama uci, kaj se rece: spasibo, pa ce ze uci, jaz vprasam kaj pa jaz recem: pazalista. Ko gospe na cesti hoces rect: gospa, v z dekoltejem res veliko pokazete, reces: pazalista ( za to zadnje sicer nisem sto procentno ziher, vendar mora bit, ce je taka, splosno uporabna beseda) Se nekaj: tukaj, ne dalec od hotela, je nekaksno nakupovalno sredisce, vse zelo veliko. So trgovine, ki bi lahko stale sredi Pariza ( da ne recem Krasnojarska ), so pa tudi take, na pari kartonskih skatlah izlozena roba. To je, da ti pamet stane, tako sem jaz zmeraj zamisljal tisto v hong kongu ali kje, ogromno je tukaj kitajcev, tudi natpisi na nekaterih avtobusih, pa na nekaterih trgovinah so v kitajscini, " nema sta nema ", edino prta pa ni nikjer ( pa, jade, kako si uganila, da iscem prt ). Danes moram it spat mal prej, da tisto ladjo ne zamudim. A ja: cokolad nisem kupoval, poskusil sem, ko mi je ponudil moj prvi sopotnik v Rusiji, se mi zdi kostja, ki se je peljal z mano do Perma, ni za primerjat z nasimi cokoladami. zaenkrat lp ezoj

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

10. avg 2008 11:48

Pa Ežoj ti mi zdaj zadnje čase prideš kot neki vegetarjanec, samo z ribami se prehranjuješ. Daj ti malo preveri, da ti kakšne plavutke ne rastejo.

Aja, da ne pozabiš, daj malo poglej, če imajo kje kakšen lep prt.

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

10. avg 2008 20:08

Zelo lepo napisano, ežoj! Kakšne pa so kaj babuške in deduške. Vsjo tak debeli? pa njihove noše, a si jih kaj videl, one v zelo nabranimi krili okoli debele r.."? Še hodijo take babuške po cesti s cekri in rutami? Kyara

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

10. avg 2008 20:30

Zanimivo, zanimivo tole branje. Pa mi lahko katera/i zaupa, kdaj je naš vrli ežoj odpotoval in kje se tole zanimivo branje začne. Včeraj sem namreč začela brat od zadaj proti prvi strani, pa ni in ni začetka nikjer. Ne vem, ali jaz tako počasi berem, ali se ežoj tako dplgo potepa in prt išče. (ežoj, kaj bodo pa miške doma rekle, če boš vso čokolado razdal?) lp Vesna

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

10. avg 2008 21:29

, ežoj, , saj jaz sem itak ves čas vedela, da si čisto poseben dedc

In, namesto, da bi razpakirala kufre in dala kakšno reč v pralni stroj, zdaj berem tvoj potopis. Moram pa seveda priznat, da si car.

Ko me bo (če me bo) obšla želja po karpatih, se bom spomnila nate (saj veš, uni hribčki od cca 40 metrov).

Reca, ežoj je krenil 24. julija, če me spomin ne vara. Sem si zapomnila, ker sem jaz šla dan prej na dopust, ampak ne tja na vzhod. Sem se pa spomnila na mojega kamerata ežoja, ko so nam na eni barki sredi Kornatov rekli, da se je začel sončni mrk in prav važno razlagala naokoli, da ga je šel moj kamerat pa kar na kraj dogajanja pogledat .

Pa srečno še naprej, ežoj in . Ja, kar se tiče dekoltejev...itak so ti že punce prej povedale, da tudi naša pljuča niso kar nekaj, kar bi moral dolgo iskat...

Ognjič

sonchek  

član od: 18.5.2005

sporočila: 124

11. avg 2008 9:00

Pa da se še jaz malo vključim v tole temo z eno prošnjo. Glede na to, da fant ne dobi dopusta, nama je celotedenski dopust nekje v Grčiji splaval po vodi. Zato iščema neko nadomestno varianto za par dni nekje na morju. V poštev pride celotna Istra pa Krk in Cres. Zanima me če kdo pozna kakšne apartmaje, ki se oddajajo tudi za 4 ali 5 dni. Nevem če naj grema kar tako dol in iščema ali naj probama nekaj prej poiskat. Hvala vam za vse nasvete in lep sončen dan

sonchek

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

11. avg 2008 12:11

ežoj: hvala, hvala, hvala, hvala!!! Ko bi ti videl, kolk sem jaz zdaj važna!!!

Ognjič

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti