Dopust

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

3. avg 2008 7:43

Evo, spet jaz, kot sem obljubil iz Krasnojarska. Vceraj, zadnji dan v Novosibirsku, se odlocim, da si ogledam Akademgorodok, nekaksno mesto ( v rusiji jih je vec, znanstvenikom so deli boljse pogoje, vse sami instituti, tale v blizini Novosibirska je najbolj znan ). Odpeljem se tam z "marsrutko" ( nekaksen mini avtobus, ki nima voznega reda, pelje na doloceni relaciji, od zacetne postaje starta ko je poln, hitrejsi in nekaj drazji od avtobusa ). Na koncni postaji, se ustavim, grem ven, nekaj kioskov, gozd in nicesar vec. Mal se sprehajam, v gozdu so posamezni tri ali stirinadstropni bloki, majhni, lepo urejeno pa ni videti nicesar. Se mal se sprehodim, pridem do nekaksnega trga v gozdu, tam fontana, restavracija, nekaj trgovin in postajalisce taksijev. Vidim, da drugace ne bom nic videl, pobaram enega taksista, kolk mi bo racunal za eno uro. 500 R, ( cca 15 EUR, 1 EUR=37 R ), mislim, da je racunal prevec vsaj 100 R, pa naj bo. Vprasa kam, jaz mu dopovem, da hocem videti Obsko morje ( veliko jezero na Obu, nastalo s jezom za elektrarno ) in nekaksen Institut za jedrsko fiziko, ostalo naj sam izbere. To je res bilo vredno ogleda, marina pri Obskem morju sicer ni kot portoroska, je vseen impozantna. Tukaj nasploh fascinirajo razdalje in velikost, sirina ulic........ Zvecer odrinem za Krasnojarsk, vlak poln ( seveda spalnik, tukaj so vsi vlaki na dolge proge spalniki ), dobro, da sem prej nabavil karto. Kupe poln, ena smrklja ( mal cez stirideset, mal podobna slovenskim zenskam, se pravi rahlo sestradana ), ena mladenka mal cez petdeset in ena v najboljsih letih, mal cez sestdeset. O dekolteih in oblinah ne crhnem nobene vec. Kaj naj recem, nikoli nisem spal s toliko zensk na manj prostora, skor da recem, da smo se stiskali. Naprej je slo tako, da sem bil jaz zgoraj, una v najboljsih leti pa spodaj, in, ne boste verjeli, tako celo noc.................. A ja, mal sem se prej zmotil glede casa: Moskva je 2 uri pred SLO, Novosibirsk je tri ure pred Moskvo, Krasnojarsk je pa se eno uro naprej, torejje Krasnojarsk 6 ur pred SLO ( sedaj je pri meni 13.32. Krasnojarsk: ena taka zapuscena, zanikrna vuko*ebina " in the middle of novhere ", ( da spet citiram, kaj bi rekla ena moja dobra prijateljica ), ki je dober le kod odskocna postaja za Jenisejsk, sem si mislil, preden sem sem prisel sem in bil totalno presenecen. Tako lepega mesta zlepa ne najdes, rusi so usekani na fontane v kratkem sprehodu sem jih nastel ( se mi zdi ) sest, mesto zelo lep, drugace lepo kot Novosibirsk, ki v primerjavi s Krasnojarskom deluje hladno zaradi velikih steklenih poslopij in spoloh je poslovno mesto, Krasnojarsk pa deluje zelo domace, zelo simpaticno. Pol se se oglasim, ko me noge zabolijo od hoje, bom poiskal racunalnik, da se mal sprostim, Za enkrat lep pozdrav iz Krasnojarska ezoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

3. avg 2008 8:05

Joj, ežoj, hvala za poročilo, upma, da tudi kaj fotkaš, boš priredil en foto večer, kaj? Uživaj, vsaj 100 na uro, če ne še bolj!

rimljanka - moderatorka Kulinarične Slovenije

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

3. avg 2008 9:46

Ežoj, tam kjer si pravgotovo ni tako vročeeeeeeee kot pri nas, malce ti zavidam, lepo, da nam kaj pišeše, jaz sem te pogrešala, ker se nisem spomnila, da si šel v Sibirijo

Uživaj še naprej!

Anamarija

ezoj  

član od: 29.4.2007

sporočila: 126

3. avg 2008 10:24

*ebiga jade, kaksne pa ti prijatelje imas, da uporabljajo taksne besede Evo, spet jaz, zacelo je dezevati, pa, da se mal umaknem dokler ne neha. Se nekaj utrinkov iz rusije: - imam vtis, da rusi ne devajo roko pred usta ko zehajo ( saj imajo cist prav, itak to ne pomaga ) - ceprav so me ( na mojo prosnjo ) okradli, nikjer se nisem pocutil tako varnega kot v Rusiji - s kulinariko me niso prevec prepricali, cez vse devajo ene omake s cudnim okusom, edino fascinira izbira posusenih rib in ribjih izdelkov v trgovinah ( tole je zaradi sefa, da me ne " bana ", sicer ne vem kaj to pomeni, prebral na drugih forumih ) - zanimivo je, da se zdani ob petih, sonce zaide ob pol desetih ( pozna se. da je vse skupaj na severu ) -ej, siba, niti rusi niso vec kot so nekoc bili. Tukaj prodajajo pivo v plasticnih 1,5 l plastenkah, in to tukajsnja mladina zelo izkorisca ( vodko pijem menda edino jaz, zjutraj kaksen sljuk, da pobijem mikrobe ) - zanimivo je tudi, da je videti veliko avtomobilov ( japonskih ) z volanom na desni - cene se mi zdijo take kot pri nam ( temu se menda rece globalizacija ) - ce smo vajeni " zahodne prijaznosti ", pol lahko recem da niso prevec prijazni do tujcev ( no, vsaj v trgovinah ne ). Ena punca na Arbatu v moskvi, ki mi je nekaj govorila, in na moje, da je ne razumem, je zacela vpit na mene, kaj je tu za razumet, kaj se pa grem ( to sem pa razumel ). - rusi stejejo za izobrazene ljudi, zaradi tega me preseneca neznanje anglescine. Zelo redko najdes nekoga, ki zna anglesko. Do sedaj najbolj anglesko govoreci rus me je na metroju v Novosibirsku po rusko neki vprasal, jaz seveda odgovorim, da ne govorim po rusko, pol on vprasa ce govorim po anglesko, seveda odgovorim, naj kar vprasa, ocitno jaz poznam mesto bolj kot on. Zanimalo ga je, a je na pravi liniji za recni vogzal, bil je, tudi jaz sem bil tam namenjen, beseda da besedo, bil je diplomant fizike iz univerze v Irkutsku, prisel je v Novosibirsk pogledat mrk ( prihodnji popolni mrk, viden iz novosibirska bo leta 9060 ). Seveda smo sli na pijaco ( zelo je tezko sprejel, da jaz placam ), sicer je pil nekaj brezalkoholnega ( a sem ze povedal, da tudi rusi niso kot so nekoc bili ), naceli smo nekaj svetovnih problemov, za resitev pa je zmanjkalo casa ( zelo brihten fant, sicer, kaksen ce bit, ce je diplomant fizike ). Bodi zaenkrat dovolj ( boste me imali polhn kufer ), upam, da je nehalo dezevat lep pozdrav ezoj

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

3. avg 2008 18:14

Evo, ežoj, si mi dan polepšal, hvala!

LP

cervus

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

3. avg 2008 21:56

Mi gremo na dopust v Bohinj-Stare Fužine. Nekaj me zanima, ker bomo imeli letos premalo prostora v avtu  ne bom vzela s seboj nič zmrznjene hrane, pa ne vem kje se gor lahko kaj več nakupi.Ali ima taboljši sosed kakšno trgovino tam blizu.Za morebiten odgovor vam bom hvaležna.

lp

mizarka

tejka77  

član od: 27.2.2007

sporočila: 544

3. avg 2008 22:14

Ja , Mercator ima v vsaki vasi okoli Bohinja trgovino. tejka77

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

3. avg 2008 23:04

Stara Fužina se reče. In ja, v Stari Fužini imaš Merkator, pa turistično agencijo in štart za kar nekaj zanimivih in lepih poti - na primer Korita Mostnice...

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. avg 2008 8:47

Žal mi je, da v dopustniško razpoloženje dodajam še svojo negativno izkušnjo. A najbrž bo marsikomu v premislek in poduk. Po nekaj dneh Cresa se z ženo vračava domov. Bilo je lepo, čeprav malo preveč vetrovno. V glavnem lepo, uživaško. Ampak na carini naju je hrvaški uniformiranec oddvojil iz kolone na parkirišče, pobral dokumente in ukazal, naj počakava. Nazaj ga ni bilo 45 minut brez kakršnekoli razlage!!! Z ženo nisva ravno najmlajša in sva se prav lepo kuhala v popoldanskem soncu! Ko se je spet prikazal, nama je že vračal dokumente, ko je vprašal, kje sva bila. "Na Cresu, nekaj dni." Spet je vzel dokumente in odšel nazaj na hladno, midva pa sva se spet kuhala. NADALJNIH 45 MINUT!!! In zdaj pride najbolj sočno. Žena da je bila prijavljena, jaz pa da ne. 500 kun kazni po zakonu o tujcih in VIŠEK IRONIJE, 100 kun dodatka za postopek. Cel postopek je trajal skoraj tri ure (od 16h do 19h), ves čas na soncu, tudi avta nisem smel vžgati, da bi s klimo ohladil notranjost. Niti naju niso povabili v svoje prostore, morda kakšno čakalnico ali kaj podobnega. Za konec še najlepša cvetka. Na Cresu sva oba ob prihodu v apartma oddala osebni izkaznici in ob odhodu PLAČALA TURISTIČNO TAKSO!!! Pri petdestih in nekaj letih mi na kraj pameti ne pride, da bi se "švercal", ampak naiven sem pa še vedno. Sploh nisem pomislil na potrdilo o plačilu takse. Saj veste, vse gre bolj dopustniško, "na lako". Naš "gazda" pa je prijavil samo ženo, mene ne, ter pobral obe turistični taksi. Eno za občino, da bodo zadovoljni, drugo v svoj žep. Hrvatov nimam za sovražnike. Ob vsej njihovi obali imam nekaj kar dobrih prijateljev. Ampak če bodo tako nadaljevali, bom dopust začel preživljati v domačih hribih. Ugotavljam, da je Hrvaška s cenami nočitev in najema apartajev draga, cene sadja in zelenjave pa so primerljive z našimi ali celo nižje. Zato kar pojdite tja in uživajte v lepotah Jadrana, ampak bodite DVAKRAT PREVIDNI! Za vse, kar plačate, zahtevajte potrdilo. Sicer se vam bo lahko zgodilo, da vas bodo za krajo obsodli že zaradi lubenice v prtljažniku! Lep dan! Boris booris

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. avg 2008 8:49

Jade, točno na to sem pomislila. V strahu,da bi šarmirala kaka dmorodka, se je obrnil na pomoč na lokalne fante. Res so najbrž emancipirane, tveganje je pa le manjše.

Sploh mu niso ničesar ukradli, ampak je Ežoj izgubil stik s čuvarji njegove opreme.

Ežoj, kjerkoli si že, pazi nase in zbiraj lepe trenutke za sedanji čas. Nekoč boš lahko trdil, da si imel lepo preteklost !

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti