3. avg 2008 7:43
Evo, spet jaz, kot sem obljubil iz Krasnojarska. Vceraj, zadnji dan v Novosibirsku, se odlocim, da si ogledam Akademgorodok, nekaksno mesto ( v rusiji jih je vec, znanstvenikom so deli boljse pogoje, vse sami instituti, tale v blizini Novosibirska je najbolj znan ). Odpeljem se tam z "marsrutko" ( nekaksen mini avtobus, ki nima voznega reda, pelje na doloceni relaciji, od zacetne postaje starta ko je poln, hitrejsi in nekaj drazji od avtobusa ). Na koncni postaji, se ustavim, grem ven, nekaj kioskov, gozd in nicesar vec. Mal se sprehajam, v gozdu so posamezni tri ali stirinadstropni bloki, majhni, lepo urejeno pa ni videti nicesar. Se mal se sprehodim, pridem do nekaksnega trga v gozdu, tam fontana, restavracija, nekaj trgovin in postajalisce taksijev. Vidim, da drugace ne bom nic videl, pobaram enega taksista, kolk mi bo racunal za eno uro. 500 R, ( cca 15 EUR, 1 EUR=37 R ), mislim, da je racunal prevec vsaj 100 R, pa naj bo. Vprasa kam, jaz mu dopovem, da hocem videti Obsko morje ( veliko jezero na Obu, nastalo s jezom za elektrarno ) in nekaksen Institut za jedrsko fiziko, ostalo naj sam izbere. To je res bilo vredno ogleda, marina pri Obskem morju sicer ni kot portoroska, je vseen impozantna. Tukaj nasploh fascinirajo razdalje in velikost, sirina ulic........ Zvecer odrinem za Krasnojarsk, vlak poln ( seveda spalnik, tukaj so vsi vlaki na dolge proge spalniki ), dobro, da sem prej nabavil karto. Kupe poln, ena smrklja ( mal cez stirideset, mal podobna slovenskim zenskam, se pravi rahlo sestradana ), ena mladenka mal cez petdeset in ena v najboljsih letih, mal cez sestdeset. O dekolteih in oblinah ne crhnem nobene vec. Kaj naj recem, nikoli nisem spal s toliko zensk na manj prostora, skor da recem, da smo se stiskali. Naprej je slo tako, da sem bil jaz zgoraj, una v najboljsih leti pa spodaj, in, ne boste verjeli, tako celo noc.................. A ja, mal sem se prej zmotil glede casa: Moskva je 2 uri pred SLO, Novosibirsk je tri ure pred Moskvo, Krasnojarsk je pa se eno uro naprej, torejje Krasnojarsk 6 ur pred SLO ( sedaj je pri meni 13.32. Krasnojarsk: ena taka zapuscena, zanikrna vuko*ebina " in the middle of novhere ", ( da spet citiram, kaj bi rekla ena moja dobra prijateljica ), ki je dober le kod odskocna postaja za Jenisejsk, sem si mislil, preden sem sem prisel sem in bil totalno presenecen. Tako lepega mesta zlepa ne najdes, rusi so usekani na fontane v kratkem sprehodu sem jih nastel ( se mi zdi ) sest, mesto zelo lep, drugace lepo kot Novosibirsk, ki v primerjavi s Krasnojarskom deluje hladno zaradi velikih steklenih poslopij in spoloh je poslovno mesto, Krasnojarsk pa deluje zelo domace, zelo simpaticno. Pol se se oglasim, ko me noge zabolijo od hoje, bom poiskal racunalnik, da se mal sprostim, Za enkrat lep pozdrav iz Krasnojarska ezoj