4. avg 2008 16:02
Evo, spet jaz,( dej rimljanka povej kaksno lepo za mene pri sefu, da me ne ........),za pokoro zacnem s kulinariko: Ob in Jenisej so reke polne rib in sem si mislil, bom se najedel rib.Ko pridem, tukaj le форель.V slovarju pise, da je to postrv,meni izgledakot losos, le da je manj mastno, pa tudi ribe so manjse,je sicer v redu, drugih rib pa ni zadobit v restavracijah. Vino je pa posebna zgodba: v restavracijah je zelo drago, pa ne vem kaj bom dobil, narocim lahko le steklenico. Gledal sem v trgovinah, tam se dobijo vina iz Italije, Francije, Madzarske, Cila, zelo mal je pa ruskih, pa se ta so polsladka, suhega pa se nisem videl. Kot sem ze prej povedal,tukaj jezelo vroce in je potrebno nenehno nekaj pit. Pivo ( ki ga tukaj vsi pijejo, punce s fanti sedijo zvecer v parku in zulijo pir ) ni najbolj zdrava pijaca za srcne bolnike ( no, ja, za tiste zdrave na srcu ). Danes sem imel posebno smolo: kupim vino ( rusko, se mi zdi neumno, da bi v Rusiji pil vino ic Cila ), sele v sobi posinem, da je neko desertno, s 16% alkohola, sladko, ko ga zmesas z vodo, pride kot ena cudna limonada, presaltal bom nakaksno suho vino. Danes zjutraj je bilo dokaj mrzlo in sem oblekek brezrokavnik, v poldan sem bil med najbolj oblecenimi v krasnojarsku. Odpravil sem se na речни вогзал ( recno pristanisce ), pa, ko sem ze tam, grem mal vsaj noge pomocit v Jenisej. Kako je bilo ko sem rit namakal v Obu vam je ze znano. O.K.Pridem do reke, slecem cevle in nogavice, zaviham hlace poskusam namestit fotoaparat,da me poslika, vtem pride mozakar in kar skoci v vodo ( pripomnem naj, da se Jenisej pri Krasnojarsku segreje najvec do 14 stopinj). Pogledam mozakarja, ga lahko slikam, lahko,ko pride iz vode, ga prosim, da on slika mene. Prav pravi, sleci se, ne, ne bom, kar tako, ne, pa ni zanimivo, pa nimam kopalk, saj ni vazno, saj se na sliki ne vidi, jaz se slecem,on pa pravi tukaj ni dober, pojdimo mal stran, tam je en kamen, grem za njim, do kamna, on me slika nekajkrat, potem jaz posinem, da smo sli toliko stran, da se moja obleka in cevlji sploh ne vidijo vec. Jaz se pa spomnem moje sosede cez hrib, Jelenckove,ko pravi par strani nazaj, da se meni kar neki dogaja. Ce mi ukradejo, sem cisto na psu, v hlacah je ves denar, dve kreditne kartice, potni list, jaz pa v gatah. No k sreci, vse je bilo na mestu, oblecem se in na kosilo pri Jeniseju, seveda peceni forel na zaru, pivo.V tole sibirijo sem se kar zaljubil,naj se kdo pozanima, a bi mi " apanazo " posiljali sem, le se, da najdem eno reskinjo zazimsko ogrevanje . Lep pozdrav ezoj