Prometna nesreča

Marna  

član od: 13.11.2006

sporočila: 494

tema odprta - 18. jun 2008 11:36 | ogledi: 3.551 | odgovori: 33

Ker vem, da ste tukaj ljudje z vsemi možnimi izpobrazbami in izkušnjami, se obračam na vas z mojim primerom.Predvsem je to vprašanje za ljudi iz zavarovalništva.

Pred dvema tednoma sem bila udeležena v prometni nesreči, kjer sem se s tistim, ki je nesrečo povzročil, dogovorila, da bo popravil škodo, ki je ob trku nastala na mojem avtomobilu (zvit sprednji desni blatnik) - zaradi tega nismo klicali policije in jaz sem se nevedna zanesla na njegovo poštenost. Vzela sem le nekatere podatke (ime in priimek, naslov, telefonsko številko in registrsko številko avtomobila).

Po dveh tednih pa on meni v SMS sporočilu navaja argumente, zaradi katerih on meni, da za nesrečo ni kriv in predlaga, da vsak krije svoje stroške popravila (na njegovem avtomobilu je bila zlomljena le zadnja leva luč).

Včeraj sem zaradi tega šla na policijo, kjer so mi rekli, da oni ne morejo nič, ker je preteklo že 14 dni. Svetovali so mi, da naj izpolnim Evro obrazec s podatki, ki jih pač imam in naj jih oddam na svojo zavarovalnico in naj jim povem, da me je pač ogoljufal (policaj je uporabil hujši izraz) ter da naj oni raziščejo zadevo.

Zdaj pa me zanima, če jaz sploh imam kakšne možnosti, glede na to, da na Evro obrazcu ne bo njegovega podpisa. Se take zadeve sploh v praksi rešujejo na zavarovalnici, ali zavarovalnico to enostavno spregleda, ker je pač premalo podatkov?

Vesela bom vsakega odgovora. Se pa zavedam, da sem storila napako, ker nisem klicala policije.

Kje se sploh dobi Evro obrazec? Jaz ga ob sklepanju zavarovjnja nisem dobila.

Najlepša hvala za vaš čas!

Marna

MissLady  

član od: 1.7.2005

sporočila: 811

18. jun 2008 11:44

Nisem iz zavarovalnice, ampak kolikor se spoznam, mislim, da nimaš šans.

Ob nesreči ti ne bi bilo treba klicati policije, samo oba bi morala podpisati Euro obrazec, ki ga dobiš na vsaki zavarovalnici. Ponavadi jih imajo kar na pultu.

Tega sicer nisem imela namena pisat.... ampak vseeno, ne razumem, da v današnjem času, ko je toliko prevar, še verjameš popolnemu tujcu na besedo.

Tkole ti bom rekla.... zahvali se Bogu, da ni večje škode in stvar vzami, da vsaka šola nekaj strane.

MissLady

Marna  

18. jun 2008 11:47

Hvala! Hja - saj zdaj si itak razbijam glavo zaradi tega ... Ja - tale tvoj zadnji stavek čisto drži. Marna

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

18. jun 2008 11:48

Poštenost gor ali dol, ni treba klicat policije na vsako nesrečo, evro obrazec pa je tvoja dolžnost, da se izpolni. Dobiš ga pa na zavarovalnici. Začetnica

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

18. jun 2008 12:07

Jaz imam pa tako "smolo", da se vame zabijejo, če se že, sami pravniki. Tako da sem do sedaj še vedno klicala policijo. Ko pa sem sama, enkrat mi je na domači ulici en kup snega zgrmel pred avto,  ob poskusu izognitve nesla dve ogledali mimovozečih, sem pa bila tako fer in so mi verjeli na besedo. Škodo sem poravnala brez karkšnega koli pregovarjanja. ker je bila bolj minimalna, evroobrazca še izpolnjevali nismo.

Loni Makaroni

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. jun 2008 12:13

Mislim, da ni možnosti. Ob tem je prav, da napišem, da v primerih, ko je storilec neznan, pa je dokazano, da je bil soudeležen, ali če povzročitelj nima zavarovanega vozila, pa bi ga moral imeti, obstaja poseben sklad, iz katerih se poplačajo take škode.

Svetujem: na svoji zavarovalnici dvignite : obrazec za evropsko poročilo, obrazec za vse oblike prijave škode, splošne pogoje, ki so navedeni na vaši polici. Evropski obrazec še z nekaj papirja in zanesljivim pisalom shranite tako, da bo dosegljiv in varen pred poškodovanjem. Mogoče še kak seznam pomembnih telefonskih številk, ki bi jih ob nezgodi poklicali. Mobitela velikokrat ni pri roki ( ali pa se razbije), baterija je prazna, številk pa se ne spomniš. Pomembni so tudi podatkih o pričah.

Nikoli se z drugim udeležencem ne razidite brez podpisa na tem obrazcu, ali brez udeležbe policije. Vozil ne premikajte, če ne ovirajo prometa, koristno je tudi fotografiranje. Natančno poglejte, kaj je napisala policija v zapisnik.

Vsekakor lahko poskusiš, vendar ti slabo kaže. Bo pač draga šola in ti moramo biti hvaležni, da si koga obvarovala pred tako neprijetnostjo.

Torej, ali imate evropski obrazec v avtu.

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. jun 2008 12:16

Okej, vsaka šola nekaj stane. Tisti model je bil pa profi. Po mojem je že uvežbal, kako se okoli prinese prestrašene ženske ob prvem avto-trku. In je prišparal kupon. Kar je, je. Dokler si zdrava in nič polomljena, pa avto se tudi da popraviti - hej, pa saj je samo pleh! Drugače pa takole: Evropski obrazec - pa vsaka zavarovalnica, ki da kaj nase, ima v svojih poslovalnicah ogromno vizualnih informacij o tem (to je tisti rumeno-modri obrazec) in ponavadi ti ga dajo zraven ob sklenitvi zavarovanja. Če ga nisi dobila, potem si prva, za katero vem, da naj ga ne bi dobila. Za drugič: organiziraj si tisti predal pri sovozniku in notri so lahko samo servisna knjižica, navodila za nesrečo na cesti, AMZS članstvo in zavarovalniški papirji. Če imaš v tistem predalu kaj več, mora iti ven. Organiziran predal pri sovozniku je pol uspeha pri naslednjem trku. Ko bo naslednjič kaj priletelo, boš lepo odprla tisti predal, vzela ven evro obrazec in medtem, ko se boš pogovarjala s šoferjem in izpolnjevala obrazec, boš zraven še poslikala nesrečo (saj imamo telefone, a ne) in od človeka pridobila tudi podatke (pa saj imajo danes vsi posetnice). Verjemi mi, trki se bodo še dogajali in hvali vesolje, če bo samo pločevina ukrivljena. Jaz poznam že večino poslovalnic zavarovalnic po Ljubljani (in tistih obrazcev je povsod kot solate) predvsem zaradi tega, ker se mi vsake tri leta zgodijo kakšni naleti (v smislu, lepo stojim pri rdeči na semaforju in potem prileti kakšen korenjak od zadaj) in sem v svojih šoferskih letih že totalno uvežbala rutino. Vendelina jr.

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

18. jun 2008 12:20

Jaz bi na tvojem mestu poskusila narediti tako, kot ti je svetoval policaj. Sicer ne vem, kako je s temi roki na zavarovalnici, ampak vsaj poskusiš lahko in oddaš odškodninski zahtevek. Imaš njegove podatke in sms je, ki dokazujejo, da je bil vpleten v prometno nesrečo. Mogoče pa bo zavarovalnica raziskovala primer naprej in ojo rešili primer v tvojo korist.

V vsakem primeru pa si se nekaj naučila za naprej.

matilda

kratkolaska  

član od: 13.3.2008

sporočila: 64

18. jun 2008 12:20

Marna, tudi sama nisem s tega področja, vendar ti lahko povem da iz tega ne bo nič. Doma smo imeli podoben primer, le da je bila škoda veliko večja. Očetu se je v avto zaletel fant iz vasi in ker ga poznamo in je jokal da že ima pike in bi jih če bi poklicali policijo dobil še več, smo oz. mu je oče dobesedno naredil uslugo. Policije ni klical, zmenila sta se da bo tamali plačal iz zavarovalne police škodo našega avtomobila, ampak si je potem premislil. In kaj smo lahko naredeli? Enostavno nič. Avto so ocenili kot totalko, lahko smo ednino šli po novega. Tako da vsaka šola res nekaj stane. Policijo bomo od zdaj naprej klicalali za čist mali risek, ker včasih ti tudi evro obrazec ne pomaga. V našem primeru res drži, da gre osem samo enkrat na led. Upam, da bo zadeva v tvojem primeru rešena v tvojo korist. Veliko sreče! kratkolaska

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

18. jun 2008 12:25

Marna, povprašaj na Otočku - bojamoja se mi zdi da je pravi naslov

Marna  

18. jun 2008 12:25

Najlepša hvala obema! Tudi sama sem mnenja, da dokler je samo pleh in sem jaz OK ... se ne bom sekirala - me vseeno "peče", ker sem tako nasedla. Pa zdaj vem, da ne bom več in tudi upam, da sem kateremu pomagala, da ve kaj storiti v takem primeru.
frina je napisal/a:

Mislim, da ni možnosti. Ob tem je prav, da napišem, da v primerih, ko je storilec neznan, pa je dokazano, da je bil soudeležen, ali če povzročitelj nima zavarovanega vozila, pa bi ga moral imeti, obstaja poseben sklad, iz katerih se poplačajo take škode.

F r i n a
Frina - imam SMS sporočilo, v katerem on priznava, da je v nesreči udeležen in da meni, da ni kriv ... Bi to lahko zadostovalo? vendelina - ja, res. Evro obrazca nisem še nikoli dobila ... pa zdaj že kar nekaj let zavarujem avto. Hvala še enkrat! Marna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti