Balkonsko cvetje

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17810

1. maj 2012 10:36

Fuksije, gomoljne begonije, morda navadne vodenke (ne novogvinejske). Za ostalo se mi zdi, da bo sonca premalo.

rimljanka

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

1. maj 2012 10:41

Živijo. Na balkon bi letos posadila kar začimbe. Ima kdo idejo kako oblikovati korita in katere rastlinice posaditi, da bo lepo izgledalo? Kaj pa če jih kombiniram z okrasnimi rožami? Ali so katere strupene tako da ne bi smele biti poleg začimb? Recimo pelargonije..

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

1. maj 2012 14:23

Odgovor na prvi del vprašanja:

že leta nimam klasičnega cvetja, pač pa začimbe (ki nekaj časa lepo cvetijo). Sadim jih po trenutnem navdihu, na primer, materina dušica, kraški šetraj, dobra misel in drobnajk v eno korito, pa vsaj po tri rožmarine in dva žajblja v drugo (je velika poraba le teh ), v tretje majaron, timijan z okusom limone, koper.....Pazim le na meto, da kraljuje sama (se noro razrašča) in baziliko, ki ji, spet zaradi velike porabe, tudi namenim celo korito.

Včasih pa začnem na sredini korita z višje, grmičasto rastočo rastlino, okoli nje pa take, ki delajo bolj blazinico.

Ne glede na posaditev, vedno so mi lepe .

Na dno korita dam kamenčke za lažje iztekanje vode, med same rastline pa tudi kak večji  kamen, da ohranja toplo zemljo.

 

Na kraj pameti mi ne pade, da bi jih mešala z okrasnimi rožami , kako je s strupenostjo, pa pojma nimam

 

lp

 

 

mzm

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

1. maj 2012 20:57

Rimljanka, hvala za odgovor. Sem se odločila, da poskusim z begonijo in batato. Bomo videli, upam da bodo rožice lepo rastle

saša

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

1. maj 2012 23:49

hvala lepa mžm, bom šla v nabavo ;)

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

2. maj 2012 12:43

Bannanna, če imaš prostor si omisli velik lonec, cca 70x70 cm.Na sredino posadi paradižnik češnjecev ali feferon (ali čili).Okrog nasadi petršilj, baziliko in (ali) drobnjak.Če želiš barve, dodaj kakšno sadiko ognjiča ali kapucinke (oboje je užitno).V zadnjem času se dobijo kapucinke, ki imajo bolj grmaso rast, pa pisane liste, pa polnjene cvetove.Užitni popki, cvetovi, listi, semena.

Žajblji so temnolisti, pisanolisti, veliko listi....Zraven kak temnolisten janež pa roženkravt, pa bo lepo in uporabno.

Bazilika je pisanolista, temnolista,drobnolista in navadna.Če samo te posadiš po eno sadiko vsake bo lepo in uporabno.

Vmes je lahko kakšna dobra jagoda, ki ima oporo, ali pada kot slap.

Za lepo bujno rast potrebuješ dobro zemljo (mešanico dobre šote, vrtne zemlje in mivke), večja korita in dovolj vode.

Pa veliko uspeha

 

jovita

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

2. maj 2012 16:09

ooo hvala!!! sem posadila dva korita. za tretje še čakam inspiracijo :) tele jagode se dobro slišijo. je pa balkonska ograja. ima sonce večino dneva, sam balkon pa bolj malo, ker ima še streho in gosto ograjo. tako da za paradižnik v loncu ne vem kako bi bil. nasadila pa sem laški smilj, timijan, šetraj in olivno zelišče (diši po olivah). vmes pa imam še prostorček za dve baziliki, ki se jim pridružita kasneje ko bo zagotovo toplo.

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

3. maj 2012 9:05

Jaz pa sem letos posejala dve vrsti bazilike, torej ena je zelenolista, druga pa je crna oz. ima vijola liste (tako je vsaj na sliki od semen, bomo videli kaj bo tukaj uspelo). Kupila sem loncek z rozmarinom (in ga ze presadila v vecji lonec) ter drobnjak.

Sedaj pa se razmisljam katere zacimbe bi bilo dobro se imeti doma (npr. petersilj, meta, melissa, timjan, ...).

Od bolj eksoticnih rastlin pa imam avokadovec (koscica je koncno pricela poganjat korenino) ter bananovec (sem kupila v vrecki tri semena bananovca iz Slonokoscene obale ... se jih namoci v vodo za en dan in potem v zemljo, s tem da mora luknjica od semena gledati na stran; pise, da bi moral v roku 3 tednov zaceti poganjat bananovec).

 

Ker se konec mesca selimo v malo vecje stanovanje, ki ima se kar velik balkon, se ze kar vidim, kako bom ta balkon spremenila v botanicni vrt

urska

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. maj 2012 19:09

O super! ceprav imamo okoli hise veliko zemlje so mi vseeno zelo privlacni veliki lonci na balkonu in notri.zelenjava ;) na enem blogu sem videla ogromno okroglo korio notri pa korencke. hihihi. ursus meni zelo disi laški smilj. kot curry ima vonj. mmmmm pa se lep je! meni osebno se bolj uporaben kot rozmarin

atic  

član od: 19.8.2005

sporočila: 218

5. maj 2012 0:51

Spagon,

begonija in sladek krompir, glede na potrebe po vodi, ne pašeta skupaj. Lahko pa daš krompirjevc v ločena korita in jih vsak dan zalivaš, medtem ko jaz begonije zalivam samo 2x tedensko.

Prejšnji teden sem bila v vrtnariji na predavanju glede zasaditve balkonskega cvetja. Ker imam tudi jaz zelo senčno lego imam vsako leto begonije in mi zelo lepo uspevajo. Letos  bom za sprembo imela viseče begonije v  rumeni barvi in barvi šampanjca, na strani bo svetlo zelena trava ( sem pozabila ime) zadaj za čipko pa mleček.

Rože sem kupila včeraj, jutri pa  jih sadim. Do  sredi maja jih bom imela ob steni na balkonu.

atic

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti