Označevanje izdelkov v trgovinah - deklaracije

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

14. mar 2008 19:01

Meni se tudi ne ljubi ukvarjat z aditivi. Ne da se mi odkrivat kateri so škodljivi in kateri ne. Enostavno preberem deklaracijo( seveda če jo lahko), in če živilo vsebuje dodatke gre enostavno nazaj na polico.

Je pa res, da si ena zaposlena mamica težko privošči, da bi kupovala osnovna živila  in vse sama pripravila.

Se strinjam z Reco glede citronske kisline, da je razlika, če jo stisneš iz limone, ali je v kristalčkih. Čeprav ne gre za to kaj kdo ja in kaj ne uživa. To je stvar posameznika . Debata je o tem, kakšne bi morale biti deklaracije. Vsekakor točne in naj nebi prekrivale originala. Se mi je zgodilo pred leti, da sem veselo zobala koruzni čips, ali kako se že reče tistim trikotničkom, nakar hči odkrije da na originalni deklaraciji piše da so dodani ojačevalci okusa in nevem kaj še. Nisem mogla verjet, da je to mogoče. samo to sem opazila šele doma. Pa se mi ni dalo odreagirat, kar pa ni prav. Zato pa je tako. ker je malo potrošnikov, ki sploh gledajo na to, pa še od teh je zelo malo tistih, ki ukrepajo. 

Imam pa še nekaj artiklov na sumu. Med drugim grški jogurt v kilski embalaži, kjer piše da je brez konzervansov. Nevem zdaj točno v kolikem času naj bi se ga porabilo po odprtju, ampak meni zdrži celo večnost. Res da ga hranim v nulti coni, ampak vseeno mislim da podatek na embalaži ne more bit resničen.

Zdaj sem se pa že čisto preveč razčvekala

Lepo in radi  se mejte tisti za in tisti proti aditivom

.

Aki

*zoja*  

član od: 3.12.2007

sporočila: 16

27. mar 2008 15:31

citronsko kislino imaš tudi v sadju. to je naravna kislina, kot bi limono izstisnil, ampak veliko bolj koncentrirano. za deklaracije moraš biti zelo podučen, tudi pri kakšni kemiji. Danes je pa že v vsem toliko konzervansov, da če te to tako moti moraš pač imeti velik vrt in vso hrano pripravljati sam-a. Tudi če je kao ekološko pridelano - lahko nese škropivo od sosedovega vrta. *zoja*

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

27. mar 2008 15:55

Zoja, lepo te prosim, zakaj bi se pa potem matrali in delali citronsko kislino, če pa jo je lažje stisnit iz limone? Seveda da me moti in zato ne samo da imam velik vrt, imam veliko njivo, obdana sem z gozdom in sosedje so enako naštelani kot jaz. No, ampak do sosedovih njiv imam kar nekaj, niso tako blizu moje. lp Vesna

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

27. mar 2008 16:49

Reca jaz ti dam čisto prav. Tudi mene to zmoti. Npr. na nekem izdelku iščem slovenski prevod ali deklaracijo, ko le to najdem so ali premajhne črke, da se ne vidi prebrat ali je prevoda dve vrstici, dočim nemške deklaracije je pa za 8 vrstic. Halo? Sem opazila, da na večini kozmetičnih izdelkih, tudi slovenskih piše npr. to in to negovalno olje, združuje vonj tega in tega, najboljše za vašo kožo....., ampak sestavine so pa vedno v angleščini- aqua, glycerin,  citric acid, BHT, itd. Za vodo in glicerin že vem kaj je o ostalem se mi pa ne sanja. Groza. Čistila in praški- tukaj moraš pa spet imet povečevalno steklo.

katti

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

27. mar 2008 18:13

Zato, Reca, ker je citronska kislina veliko cenejša od limon, je pa povsem identična tisti, ki je v limonah. Lep pozdrav, Sonja

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

27. mar 2008 19:16

katti je napisal/a:

Sem opazila, da na večini kozmetičnih izdelkih, tudi slovenskih piše npr. to in to negovalno olje, združuje vonj tega in tega, najboljše za vašo kožo....., ampak sestavine so pa vedno v angleščini- aqua, glycerin, citric acid, BHT, itd. Za vodo in glicerin že vem kaj je o ostalem se mi pa ne sanja. Groza. Čistila in praški- tukaj moraš pa spet imet povečevalno steklo.

[sreca] katti
Hm, hm, tudi, če bi vse sestavine navedli v slovenščini, večina prav takone bi imela pojma, kaj pomeni. Ko že omenjaš BHT: po slovensko se mu reče "butilirani hidroksitoluen" ali bolj natančno (po IUPAC-u) 2,6-bis(1,1-dimetiletil)-4-metilfenol. No, če bi to pisalo na embalaži ... Atina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

27. mar 2008 19:23

....bi bile črke še manjše...Mamamia mamamia

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

27. mar 2008 22:15

limnol je napisal/a:
Zato, Reca, ker je citronska kislina veliko cenejša od limon, je pa povsem identična tisti, ki je v limonah. Lep pozdrav, Sonja
Ne dam se prepričat. Kemija je zame še vedno kemija. Saj vem da ni vse zlato kar se sveti, a velikokrat cena tudi pove, kako kvaliteten je izdelek. Nimam nič proti, če to živila vsebujejo, a naj bo vse dostojno označeno, da se potrošnik lahko odloči kaj bo kupil. Menda ja ne mislite, da je vse tako drobno napisano le zato ker šparajo pri barvi. lp Vesna

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

28. mar 2008 8:44

Maš kar prav Atina, pa vendar bi prevod moral bit. Čeprav moje znanje kemije,... uf ja...pa saj veš.

katti

mark5  

član od: 4.4.2008

sporočila: 443

12. apr 2008 17:09

imam težave z vidom zato mi tiste tako drobno napisane kaj malo pomagajo za razumevanje mogoče bi le na kakšen način lahko približali to branje deklaracij da mi ne bo treba kupit vse kar naj bi mogoče na pogled bilo le dobro. mark5

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti