14. mar 2008 19:01
Meni se tudi ne ljubi ukvarjat z aditivi. Ne da se mi odkrivat kateri so škodljivi in kateri ne. Enostavno preberem deklaracijo( seveda če jo lahko), in če živilo vsebuje dodatke gre enostavno nazaj na polico.
Je pa res, da si ena zaposlena mamica težko privošči, da bi kupovala osnovna živila in vse sama pripravila.
Se strinjam z Reco glede citronske kisline, da je razlika, če jo stisneš iz limone, ali je v kristalčkih. Čeprav ne gre za to kaj kdo ja in kaj ne uživa. To je stvar posameznika . Debata je o tem, kakšne bi morale biti deklaracije. Vsekakor točne in naj nebi prekrivale originala. Se mi je zgodilo pred leti, da sem veselo zobala koruzni čips, ali kako se že reče tistim trikotničkom, nakar hči odkrije da na originalni deklaraciji piše da so dodani ojačevalci okusa in nevem kaj še. Nisem mogla verjet, da je to mogoče. samo to sem opazila šele doma. Pa se mi ni dalo odreagirat, kar pa ni prav. Zato pa je tako. ker je malo potrošnikov, ki sploh gledajo na to, pa še od teh je zelo malo tistih, ki ukrepajo.
Imam pa še nekaj artiklov na sumu. Med drugim grški jogurt v kilski embalaži, kjer piše da je brez konzervansov. Nevem zdaj točno v kolikem času naj bi se ga porabilo po odprtju, ampak meni zdrži celo večnost. Res da ga hranim v nulti coni, ampak vseeno mislim da podatek na embalaži ne more bit resničen.
Zdaj sem se pa že čisto preveč razčvekala
Lepo in radi se mejte tisti za in tisti proti aditivom
.
Aki