Označevanje izdelkov v trgovinah - deklaracije

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

tema odprta - 11. mar 2008 16:43 | ogledi: 3.865 | odgovori: 30

Drage moje kuharske kolegice in kolegi. Po tako dolgem času druženja na tem forumu me že toliko poznate da veste, kakšen je moj način življenja in prehranjevanja. Ker se velika večina med vami želi ravno tako zdravo prehranjevat kot se želim jaz, vam bom opisala zgodbo, ki se mi je zgodila danes v Šparu, hala A v BTC-ju.

Z mamo sva šli po nakupih in medtem ko je ona brskala po policah sem se jaz kratkočasila na svoj način. Prišla sem do pulta ki je sicer pred vhodom v same police in se ustavila med pripravljenim in narezanim sadjem in solatami. Oko mi je nehote opazilo solatne prelive poleg pripravljenih solat, ki so mimogrede zgledale zelo privlačno. Pa sem vzela zavojček pripravljenega preliva ki se je glasil na ime "tisoč otokov". Zadeve nisem poznala, zato sem zavojček obrnila da bi videla, kaj sploh vsebuje ta preliv. Pa sem že takoj naletela na trd oreh namreč, deklaracija je bila napisana tako na majhno, da se je dalo prebrat samo to, da piše z velikimi črkami "BREZ KONZERVANSOV." Zdaj me je še bolj začel matrat ženski firbec, pa sem iz torbice potegnila povečevalno steklo katerega nosim ravno v te namene s seboj. Zelo sem bila začudena, ker so bili čisto na drobno navedeni konzervansi ko npr.: citronska kislina in seveda potem še nekaj drugih konzervansov, ti pa so imeli popolno oznako, se pravi E in pripadajočo številko (brat sem začela tudi na drugih prelivih). To me je tako zmotilo, da sem prosila trgovko, da mi prebere kar piše na deklaraciji. Ona se mi je opravičila češ, da ne vidi tako majhnih črk. Potem sem jaz seveda priskočila na pomoč s svojim povečevalom in ji pokazala kaj prav zaprav nudijo nam kupcem in kako lepo nas zavajajo. Kar lepo sva debatirali in seveda mi je dala čisto prav rekoč, da ona je žal premajhna, da bi lahko karkoli pomagala. No kasneje sem prav prijazno poklepetala tudi s poslovodkinjo te trgovine, ki je imela ravno tako mnenje kot jaz, žal pa njeno delavno mesto v opisu del in nalog nima te pristojnosti, da bi reševala take probleme. Povedala mi je, da so podobni problemi bili s Knor juhami in kockami in da so s prijavo na inšpekcijo dosegli to, da so umaknili napis "brez konzervansov." Prijava pa je seveda bila podana s strani kupcev.

Torej, povejte mi, kaj vi mislite o tem, kje so prav zaprav meje. Mar smo res tak virus na Zemlji, da moramo goltat popolnoma vsako svinjarijo, ki si jo izmisli tehnolog v prehrambeni industriji samo zato, da polni svoj globoki žep in nam pri tem še veselo meče pesek v oči in nas zavaja? Kakšna je sploh razlika med konzervansi in aditivi, če sploh razlika je? Zdi se mi, da vedno boj tavamo v temi in da uničujemo sami sebe. Vem da naša generacija bo nekako še preživela ta nori čas, a zakaj nihče ne pomisli, kaj bo ostalo zanamcem.

Vem, da mi mali ljudje kaj dosti ne moremo vplivat na norost okrog nas in zato sem še toliko bolj žalostna.

lp Vesna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

11. mar 2008 17:12

Reca, vedno mi bo enigma, zakaj naj bi bila citronska kislina strupena (v normalnih količinah, seveda). Po zakonodaji spada med antioksidante, ne med konzervanse, zato seveda ne negira napisa o tem, da dodanih konzervansov preliv nima. V konkretnem primeru gre za antioksidant (ki sodi med aditive) je sredstvo, ki preprečuje oksidacijo, ki jim je vsa hrana (in še marsikaj) podvrženo, ker pač živimo v okolju s kisikom. Konec koncev je tudi gorenje oksidacija in nas brez oksidacijskih procesov (celično dihanje) ne bi bilo.

Mi je pa med brskanjem po netu prišel pred oči tudi tale blog, kjer se (morda) skriva košček odgovora na enigmo.

http://rusty.druga.org/blog/2007/09/15/mit-o-skodlji Ključen del je tale:

Na nekem forumu je bilo namreč objavljeno, da je E330 najnevarnejši dodatek in povzroča raka.Glede na to da limone, grenivke in sorodni sadeži vsebujejo to kislino pa se na veliko uporabljajo, se mi je seveda tole o kancerogenosti in strašni nevarnosti dodatka, zdelo malo absurdno. Limona

Najprej sem pogledal v uradni list in sicer v Pravilnik o aditivih za živila in našel aditiv med splošno dovoljenimi.Če je dovoljen, potem ni škodljiv, ampak od kod ta dezinformacija o kancerogenosti?Odgovor se skriva v napačnem razumevanju prebranega. Citronska kislina je namreč eden izmed produktov pri oksidaciji maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin do ogljikovega dioksida in vode v višjih organizmih. Gre za proces, ki je po znanstveniku Hansu Adolfu Krebsu, poimenovan Krebsov cikel. Kdor je bolj podkovan v nemščini, ve, da beseda Krebs pomeni rak. Torej kdo bi si Krebsov cikel lahko razlagal tudi kot rakotvorni cikel ali rakov cikel (ali karkoli že :).Od tod torej izvira napačna predstava o škodljivosti citronske kisline. (oranžen del je citat z bloga)

O ostalih z E-ji opremljenih dodatkih v prelivu ne morem reči nič, ker jih nisi poimensko navedla. Ne trdim, da ni med njimi nobenega konzervansa, niti ne, da je.

Razlike med aditivi in konzervasni pa seveda so, na spletnih straneh ZPS so stvari dobro in korektno predstavljene. Ne dvomim, da to stran poznaš, vseeno pa ne bo na odmet, da jo navedem, za koga drugega:

http://www.zps.si/images/stories/brosure/bros_a

Še to: kaj na naribana jabolka ne daš malo limoninega soka, da ne porjavijo (oksidirajo)?

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

11. mar 2008 17:18

Ja, limonin sok, ne pa citronsko kislino. Mimogrede, bratranes je gojil in pripravljal gobe v slanici za pizzerije. Uporabljal je citronsko kislino, najbrž v normalinih in predpisanih količinah (ko je kuhal gobe). Ko je vodo odlil jo je zlival na tetin vrt. Ta vrt je bil po tem neuporaben. Popolnoma vse je bilo požgano, uničeno, za zjokat. Žal si ostalih konzervansov nisem prepisala in jih zato tudi natančno nisem navedla. To mi da nekako mislit. lp Vesna

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

11. mar 2008 17:19

Poleg teh majhnih črk (tu vsaj je deklaracija), mene bolj moti če dobim v roke izdelek brez deklaracije...pa ne vem a sem tako sitna ali znam vohat kje ga najt...sem že velikokrat rekla da bom prijavila, pa nimam srca da naredim kaj takega...me bo moglo še parkrat najbrž udarit...

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

11. mar 2008 17:31

mene pa prekleto moti to, da je za tri četrt izdelkov najprej češka pa slovaška pa nevemkatera deklaracija še, čisto nekje na koncu pa slovenska. In blazno me moti to, da če že mora na izdelku pisati po češko, naj piše še slovensko. primer: losjon za telo Na embalaži spredaj piše: Ime proizvajalca, spodaj pa tole: hedvabne telove mleko a selymes, ragyogo boret za svilenkasto sjajnu kožu Ne duha ne sluha o kakšni slovenski besedi.Zadaj sicer je nekaj vrstic v slovenščini, ampak če so že spredaj napisali v treh jezikih (CZ, SK, HU), bi lahko dodali še dva (slovenskega in hrvaškega) kot zadaj. Take stvari mi dvignejo pritisk. Aja, majamarko: Slovenska deklaracija je OBVEZNA na vseh izdelkih. Ampak se tega ne držijo. Kar prijavi na tržni inšpektorat oz. na primerno institucijo, ker gre za naše pravice. pa zveza potrošnikov ti ne bo pomagala, razen, če se naročiš na njihovo revijo (beri: če se skeširaš). Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 11. mar 2008 17:33:37

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17817

11. mar 2008 17:40

Reca, če bi limonin sok zlivala na tetin vrt, bi se zgodilo isto. Limonin sok predstavlja od 40 do 50% sadeža linmone. Je rumena do svetlozelena tekočina kislega okusa, ki vsebuje do 8% citronske kisline, kar je nedvomno mnogo več, kot je vsebnost le-te v tistem prelivu.

Tudi tam, kjer pes stalno lula, se vse posuši (pa je brez E-jev njegov urin).

Pa saj ne bom nikogar prepričevala, naj vsak sam premisli, kaj in kako je s tem.

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

11. mar 2008 17:45

Zara-Marisa je napisal/a:
Aja, majamarko: Slovenska deklaracija je OBVEZNA na vseh izdelkih. Ampak se tega ne držijo. Kar prijavi na tržni inšpektorat oz. na primerno institucijo, ker gre za naše pravice. pa zveza potrošnikov ti ne bo pomagala, razen, če se naročiš na njihovo revijo (beri: če se skeširaš).
na VIP sem naročena, že zaradi dobrih nasvetov in primerjalnih testov, je zadeva kjer lahko marsikaj prečitaš (se najde še kaka podobna revija, čeprav jih ni veliko v slo jeziku) sicer vem da je obvezno, da so vse zadeve z deklaracijo, ampak ne vem ali je to delo dobaviteljev ali trgovine??? je sestra pred leti delala preko študenta v enem podjetju, kjer so to limali, so imeli hudo normo, danes pa ne vem če to ni delo kar direktno trgovin - sem v svojem času dela v trgovini tudi to počela...

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

11. mar 2008 17:54

Mene osebno pri teh deklaracijah moti samo to, da so napopane čez originalne napise, da ne morem prebrat v originalu ... Kar se mene tiče, so deklaracije popolnoma odveč, verjamem pa, da marsikomu olajšajo razumevanje.

Kar se E-jev in kemije tiče: vsak se sam odloči, kaj bo kupil, kaj bo kuhal in kaj bo jedel. Drznim si trditi, da ne glede na finančni status, ki je pri marsikomu vse prej kot rožnat.

Kolikor vem, je dolžnost dobavitelja, da izdelek opremi z deklaracijo, in ne trgovca. Če sta trgovec in dobavitelj ista pravna oseba, potem se to pač združi.

LP

Drejček

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

11. mar 2008 18:04

Mislim, da je glavni problem v tem, da kupci ne zahtevamo tega, kar nam pripada. Če bi vsi tekali za prodajalkami in zahtevali, da nam berejo deklaracije, napisane s premajhnimi črkami, bi se verjetno trgovci zganili in naredili rompompom pri dobaviteljih. Pa kaj, ko smo take ovce, da pokupimo praktično vse za kakršnokoli ceno. Če bi nesli nazaj vsako gnilo pomarančo, zaudarjajoče meso in neuporabne nožke za lupljenje krompirja in zahtevali denar nazaj, bi bilo v trgovinah precej drugače (seveda, drugače bi bilo tudi, če bi se kupci pri samopostrežnih pultih s sadjem in zelenjavo obnašali kolikor toliko kulturno ). Deklaracije lepijo na izdelke v glavnem dobavitelji, vendar so trgovci tisti, ki blaga brez deklaracij ne smejo prodajati. Da pa so nekatere deklaracije popolno in namensko zavajanje, je pa kar hitro jasno takoj, ko jih prebereš. Skratka: v trgovinah dobimo to, za kar smo pripravljeni plačati. Lep pozdrav, Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

11. mar 2008 18:15

Zara-Marisa je napisal/a:
pa zveza potrošnikov ti ne bo pomagala, razen, če se naročiš na njihovo revijo (beri: če se skeširaš). Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 11. mar 2008 17:33:37

Zveza potrošnikov ni dolžna pomagati drugim, kot svojim članom, ki jo pomagajo sofinancirati.

Vsi ostali se lahko obrnete na Urad RS za varstvo potrošnikov - telefon 080 88 99, ali svetovanje.uvp@gov.si, ali Urad RS za varstvo potrošnikov, Kotnikova 28, 1000 Ljubljana.

Cila

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

11. mar 2008 18:46

Glede odnosov in reklamacij je takole: kot kupec si v odnosu do prodajalca, ki ti je blago prodal. Če je karkoli narobe, je njegova odgovornost. In ne dovolite, da vas napotijo na uvoznika ali proizvajlca. Z njim nimate pogobenega razmerja, da bi ga lahko držai za besedo.

Pogodbeno razmerje pa nastane med prodajalcem in dovaiteljem. Prodajalec mora v pogodbi zahtevati, da blago izpolnjuje zakonske zahteve. In če dobavitelj to krši, je iz pogodbenega razmerja razvidno, kako se to ureja. Vsekakor na to ne vpliva kupec- potrošnik.

Dekleracije so minimalne, ker so tako cenješe. Ker ni predpisa, da mora biti čitljivo ob običajnih pogojih, inšektorji ne moreje kaznovati za take dekleracije, za katere se vedno sprašujem, če jih je sploh mogoče prebrati. Če se jih ne da, če so popacane ( kaka čistila), menim, da je tako, kot da jih ni.

Čeprav imam dioptrijo samo 1, 25 skorajda večine dekleracij ne morem prebrati brez lupe. Posebej me razjezi, ker so prevodi različni od tistih, ki so originalni, in ki jih uspejo prelepiti.

Pišem v vam v sveti jezi, ker zadnja dva dni urejam programe na dveh različnih TV in dveh videorekorderjih. Drobno pisavo sem rešila s fotokopiranjem in povečanjem, ampak nerazumljivih navodil pa nisem rešila. Vse je debeli knjigi, kjer sploh težko najdem navodila v slovenščini. 

Po moje je dober posel priprava zabavne elektronike za uporabo. Menda nekatri plačajao za to uslugo serviserja. Lahko bi imeli tudi svetovalca za dekleracije.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti