Drage moje kuharske kolegice in kolegi. Po tako dolgem času druženja na tem forumu me že toliko poznate da veste, kakšen je moj način življenja in prehranjevanja. Ker se velika večina med vami želi ravno tako zdravo prehranjevat kot se želim jaz, vam bom opisala zgodbo, ki se mi je zgodila danes v Šparu, hala A v BTC-ju.
Z mamo sva šli po nakupih in medtem ko je ona brskala po policah sem se jaz kratkočasila na svoj način. Prišla sem do pulta ki je sicer pred vhodom v same police in se ustavila med pripravljenim in narezanim sadjem in solatami. Oko mi je nehote opazilo solatne prelive poleg pripravljenih solat, ki so mimogrede zgledale zelo privlačno. Pa sem vzela zavojček pripravljenega preliva ki se je glasil na ime "tisoč otokov". Zadeve nisem poznala, zato sem zavojček obrnila da bi videla, kaj sploh vsebuje ta preliv. Pa sem že takoj naletela na trd oreh namreč, deklaracija je bila napisana tako na majhno, da se je dalo prebrat samo to, da piše z velikimi črkami "BREZ KONZERVANSOV." Zdaj me je še bolj začel matrat ženski firbec, pa sem iz torbice potegnila povečevalno steklo katerega nosim ravno v te namene s seboj. Zelo sem bila začudena, ker so bili čisto na drobno navedeni konzervansi ko npr.: citronska kislina in seveda potem še nekaj drugih konzervansov, ti pa so imeli popolno oznako, se pravi E in pripadajočo številko (brat sem začela tudi na drugih prelivih). To me je tako zmotilo, da sem prosila trgovko, da mi prebere kar piše na deklaraciji. Ona se mi je opravičila češ, da ne vidi tako majhnih črk. Potem sem jaz seveda priskočila na pomoč s svojim povečevalom in ji pokazala kaj prav zaprav nudijo nam kupcem in kako lepo nas zavajajo. Kar lepo sva debatirali in seveda mi je dala čisto prav rekoč, da ona je žal premajhna, da bi lahko karkoli pomagala. No kasneje sem prav prijazno poklepetala tudi s poslovodkinjo te trgovine, ki je imela ravno tako mnenje kot jaz, žal pa njeno delavno mesto v opisu del in nalog nima te pristojnosti, da bi reševala take probleme. Povedala mi je, da so podobni problemi bili s Knor juhami in kockami in da so s prijavo na inšpekcijo dosegli to, da so umaknili napis "brez konzervansov." Prijava pa je seveda bila podana s strani kupcev.
Torej, povejte mi, kaj vi mislite o tem, kje so prav zaprav meje. Mar smo res tak virus na Zemlji, da moramo goltat popolnoma vsako svinjarijo, ki si jo izmisli tehnolog v prehrambeni industriji samo zato, da polni svoj globoki žep in nam pri tem še veselo meče pesek v oči in nas zavaja? Kakšna je sploh razlika med konzervansi in aditivi, če sploh razlika je? Zdi se mi, da vedno boj tavamo v temi in da uničujemo sami sebe. Vem da naša generacija bo nekako še preživela ta nori čas, a zakaj nihče ne pomisli, kaj bo ostalo zanamcem.
Vem, da mi mali ljudje kaj dosti ne moremo vplivat na norost okrog nas in zato sem še toliko bolj žalostna.
lp Vesna