Označevanje izdelkov v trgovinah - deklaracije

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

11. mar 2008 19:08

Cila, saj vem. Želela sem le poudariti, da če želiš pomoč Zveze potrošnikov Slovenije, moraš zato prispevati (se naročiti na revijo VIP oz. postati član). Veliko ljudi namreč misli, da le pošlješ e-mail na zvezo pa je problem rešen. Ja, če si član, se lahko kaj premakne, sicer bolj težko. Urad za varstvo potrošnikov pa žal še ni dovolj prepoznaven. Vsaj zdi se mi, da je tako. Hja, frina, človek si s slovenskimi navodili pri tehnični robi res težko pomaga. Lahko se nasmeješ, za prave in natančne ter predvsem razumljive informacije moramo pa brati originalna navodila oziroma navodila v angleškem ali nemškem jeziku oz. v tistem, ki ga obvladamo. Žalostno, kajti ne znajo vsi angleško niti se vsi ne spoznajo na tehniko.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

11. mar 2008 21:37

Kot vse na tem svetu, se tudi naš organizem prilagaja spremembam in s tem tudi raznim dodatkom k hrani oziroma spremembam v načinu prehrnajevanja (zakaj pa počasi odhajajo v zgodovino modrostni zobje - menda zato, ker ne grizemo več toliko mesa kot naši davni predniki). To seveda ne pomeni, da moramo požreti prav vse, kar nam ponujajo. Sama na nekaterih izdelkih preberem deklaracije in če je preveč kemije, jih ne vzamem. Se pa z Eji in podobnim ne ukvarjam, nimam volje, pa tudi nekako sem prepričana, da vsega tega ne pojemo v tolikšnih količinah, da bi nam kar tako zlepa škodilo (škodljive so seveda sestavine v določenih količinah, po moje jih v telo ne vnašamo v tolikšni meri, da bi nam prav vse škodilo). Sama pač iščem ravnotežje med kolikor tolikor zdravo hrano, uporabljam tudi nekaj industrijskih dodatkov, a mi njihova uporaba ni prednostna (če se da, delam na promer omake na naraven način, iz zelenjave in s pasiranjem, če se pa mudi, pa tudi kakšna vrečka pride pride prav). Kakorkoli, neko zmernost ubiram pri vsem tem. Se pa strinjam, da bi brez tistih, ki so bolj dosledni kot jaz in meni podobni, in tudi vztrajajo, kot Reca na primer, pojedli tudi nekaj več strupa, kot ga zdaj. Pač skušam nekje plavat po sredini reke, pa se še nisem utopila. Mamamia mamamia

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

11. mar 2008 23:06

Ja, tudi jaz se strinjam, da je treba z zdravo pametjo premislit, katere dodatke rabimo in katerih ne. Ne verjamem sicer, da so vsi vprek škodljivi in da  bistveno škodujejo našemu telesu, ampak zdi se mi, da živilo, ki ne more shajat brez vsaj 5 aditivov ni vredno uživanja. Res kvalitetna živila pač ne rabijo toliko aditivov, sploh danes, ko se večino stvari da konzervirat na drug način - s sterilizacijo, pakiranjem v zaščiteni atmosferi itd.

Sicer se pa strinjam, da so deklaracije nemogoče drobne. In ponavadi še slabo, tudi napačno prevedene. Ali ste kdaj poskusili prebrati deklaracije v različnih jezikih? V vsakem jeziku piše drugače, potem pa se znajdi...

Nasja

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

12. mar 2008 11:09

Se popolnoma strinjam z marsikatero od vas, da vsak sam odloča kaj bo kupil in kaj ne. Želela sem povdarit le to, da je napisano eno, vsebina pa je čisto druga stvar. Vem, da se je določenim E-jem nemogoče ognit a kjub temu, če ga živilo vsebujejo ne morejo kar napisat da ga ne. Velikokrat smo že debatirale o mleku in mlečnih izdelkih, o majonezah in podobnih zadevah, ki se zelo hitro pokvarijo, če nimajo določenih konzervansov. Torej je to v redu, če v jogurtov preliv nabašejo nekaj kar mu drastično podaljša rok trajanja in potem napišejo, da konzervansov ne vsebuje? Kar naredite jogurtov preliv doma in ga postavite v hladilnik, boste videle po kolikem času ga boste zavrgle. V trgovini pa taka stvar stoji na policah, kjer je temperatura bistveno višja kot v hladilniku, rok trajanja je pa da ne rečem. Ampak, je pa brez konzervansov, tako piše. Vem da sem tečna, ampak če nekaj kupim in pošteno plačam, želim imeti tudi temu primerno robo. Dovolj nas lupijo na vseh koncih in krajih in če si sami ne izborimo tistega kar nam pripada, kdo bo to naredil namesto nas? Jaz vem da bom pozorna na te stvari zdaj še mnogo bolj, kot sem bila do zdaj in tudi težila jim bom po novem za marsi kaj, za kar do zdaj nisem. lp Vesna

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

12. mar 2008 11:57

Se strinjam. Jaz sem zadnjič kupovala masko za lase. In nisem našla slovenskega prevoda, pa sem buljila noter in buljila... No, ker se mi je mudilo, sem kupila. Doma dala na lase in občutek je bil čuden.? Potem sem se usedla in celo našla na nalepki dva ali tri stavke v slovenskem jeziku. Površne, grobo napisane. Pač, slab računalniški prevod. In ugotovim, da niti ni maska za lase...

Res, moja napaka, da si nisem vzela 5 min časa, da bi prebrala. Moja napaka, ker nisem našla tistih dveh stavkov v množici drugih jezikov. Vsi so imeli obširnejši prevod. Očitno je bil izdelek delam za tuj trg, ja...

Na aditive pa gledam, ker imam hčerko alergično nanje, tako da sem pozorna.

lidka

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

12. mar 2008 16:21

Meni bi bilo pa zelo všeč, če bi mi prodajalka pri kruhu, ki ga tehta, poleg cene in kode nalepila na vrečko še deklaracijo s sestavo. Toliko različnih vrst kruha, žemljic, peciva... pa tudi sanja se mi ne, kaj je v katerem izdelku!

A ni seznam sestavin "obvezna oprema" vsakega izdelka?

jasna

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

12. mar 2008 16:54

jasna1 je napisal/a:

Meni bi bilo pa zelo všeč, če bi mi prodajalka pri kruhu, ki ga tehta, poleg cene in kode nalepila na vrečko še deklaracijo s sestavo. Toliko različnih vrst kruha, žemljic, peciva... pa tudi sanja se mi ne, kaj je v katerem izdelku!

A ni seznam sestavin "obvezna oprema" vsakega izdelka?

jasna
nedolgo nazaj je bila tema radijskega dneva,kakšen kruh je polnozrnat,več kot polovici prodajalk je mislilo,da je to tisti,ki ima povrhu semena!!!!! Ostale so iskale po deklaracijah in dobavnicah,samo ene tri so upale priznati da nimajo pojma,... Zaključek je bil nekako takle; anaeva

Reca  

12. mar 2008 19:08

In zakaj ne zahtevate tega? Počasi se bodo trgovci morali navadit tega, da kupci za svoj denar hočem to kar nam pripada in nič več. lp Vesna

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

14. mar 2008 16:03

rimljanka je napisal/a:
Reca, če bi limonin sok zlivala na tetin vrt, bi se zgodilo isto.
Limonin sok ni nobena izjema: če bi vrt zalivali z mlekom, je vprašanje, če bi bil pridelek sploh viden. Mleko je za ene "zdravilo", za druge pa "strup".

Reca  

14. mar 2008 16:33

Tudi o tem bi jaz lahko razpravljala, o mleku namreč. Zame je vsekakor to prvo, pa čeprav imam v kavi rada malo spenjenega. Strup pa je tudi za čebulno muho, ko si ravno omenila vrt. Jaz sem lani v kritičnem času zalivala čebulo z mešanico vode in mleka in muha ni prišla niti blizu. Čebula je krasna še danes. Kar se vsega ostalega tiče, ne bom rekla, da se ognem vsej kemiji, to se mi zdi praktično nemogoče. Ogibam se citronski kislini, le zakaj bi uporabila umetne kristalčke, če pa lahko uporabim limono. Tudi o tem bi lahko tekla debata tukaj, a se mi ne da pisat in krancljat v nedogled. Zavzela sem pač stališče ki ga danes marsikdo zagovarja in to je, da naše telo sprejme naravne stvari, umetne pa ne da jih ne sprejme, ampak jih odlaga po telesu tudi na taka mesta, da nam ne koristi ampak velikokrat žal tudi škoduje. In če smo že ravno pri škodljivih dodatkih in ker ima marsikatera od vas majhne otroke naj rečem še to: V Citi Parku je na enem izmed hodnikov stojnica z bomboni, o deklaraciji se jim najbrž niti ne sveti. Če slučajno kupujete tiste bonbone raje povprašajte, oz. še bolje, zahtevajte deklaracijo in preverite, kaj otroci jedo. Bodite pozorni na E 123, E 110 in E 102. Ti so namreč zelo strupeni in v ZDA prepovedani. Nahajajo se baje (sama tega ne kupujem zato nisem preverjala) v bonbonih haribo, smarties, v smetani za kuhanje creme fraiche, v nekaterih topljenih sirčkih za mazanje, v pripravljenih vanilijevih pudingih, v zamrznjeniih ribah znamke Iglo, v gotovih omakah vseh vrst in najbrž bi še lahko naštevala. Kot smo že ugotovili sploh ni problem, če je izdelek primerno označen, problem nastane ko to ni in marsikdo potem kljub temu, da ne želi uživat teh konzervansov, to pač ne more preprečiti. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti