14. mar 2008 16:33
Tudi o tem bi jaz lahko razpravljala, o mleku namreč. Zame je vsekakor to prvo, pa čeprav imam v kavi rada malo spenjenega. Strup pa je tudi za čebulno muho, ko si ravno omenila vrt. Jaz sem lani v kritičnem času zalivala čebulo z mešanico vode in mleka in muha ni prišla niti blizu. Čebula je krasna še danes.
Kar se vsega ostalega tiče, ne bom rekla, da se ognem vsej kemiji, to se mi zdi praktično nemogoče. Ogibam se citronski kislini, le zakaj bi uporabila umetne kristalčke, če pa lahko uporabim limono. Tudi o tem bi lahko tekla debata tukaj, a se mi ne da pisat in krancljat v nedogled. Zavzela sem pač stališče ki ga danes marsikdo zagovarja in to je, da naše telo sprejme naravne stvari, umetne pa ne da jih ne sprejme, ampak jih odlaga po telesu tudi na taka mesta, da nam ne koristi ampak velikokrat žal tudi škoduje.
In če smo že ravno pri škodljivih dodatkih in ker ima marsikatera od vas majhne otroke naj rečem še to: V Citi Parku je na enem izmed hodnikov stojnica z bomboni, o deklaraciji se jim najbrž niti ne sveti. Če slučajno kupujete tiste bonbone raje povprašajte, oz. še bolje, zahtevajte deklaracijo in preverite, kaj otroci jedo. Bodite pozorni na E 123, E 110 in E 102. Ti so namreč zelo strupeni in v ZDA prepovedani. Nahajajo se baje (sama tega ne kupujem zato nisem preverjala) v bonbonih haribo, smarties, v smetani za kuhanje creme fraiche, v nekaterih topljenih sirčkih za mazanje, v pripravljenih vanilijevih pudingih, v zamrznjeniih ribah znamke Iglo, v gotovih omakah vseh vrst in najbrž bi še lahko naštevala.
Kot smo že ugotovili sploh ni problem, če je izdelek primerno označen, problem nastane ko to ni in marsikdo potem kljub temu, da ne želi uživat teh konzervansov, to pač ne more preprečiti.
lp Vesna