10. mar 2008 17:10
Katjushka, za fižol je ZELO ZELO prehitro. Na prostem bo lahko, ko mine nevarnost pozebe (slane), ponavadi se ga torej na prosto sadi, vsaj pri nas je taka navada, na Florjana, to je 4. 5. Recimo, 14 dni prej morda v lončke, pa potem okoli 10. maja na prosto.
Kar se pa rukole tiče, je pa (vsaj za moj okus) mnogo boljša tako imenovana trajna rukola (Italijani imajo na vrečki napis Rucola selvatica), ki je pravzaprav Diplotaxis tenuifolia, recimo drobnolistni dvorednik slovensko. Je namreč trajnica, enkrat poseješ, pa kar nekaj let pobiraš. In, kar je tudi dobro, ima boljši okus, pa, ko gre v cvet, ga pač porežeš in odžene na novo. In še nizka rastlina je, morda v dobri zemlji zraste 30 cm.
Pri nas se dobi seme firme Franchi (saj bo konec tedna sejem Flora v Celju, tam bo zanesljivo dobra ponudba semen).
Mi je ravno zadnjič rekla kolegica: Zakaj je rukola v gostilni vedno boljša od tiste, ki jo pridelam doma? No, odgovor je tu: v gostilnah je običajno ta, dvorednik, trajna rukola. Seješ jo lahko že zdaj, v lončku na toplem kali v nekja dneh. meni pa predpredlanska veselo raste že kar nekja časa.
(ups, mislim, da sem o tem že pisala, upam, da ne bo odveč, če sem še enkrat).
Sem preverila, na strani 4 iste teme je to, ampak, so samo slikce enake, tekst pove pa še kaj drugega).
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 10. mar 2008 17:40:02