Odprtje s.p-ja

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

tema odprta - 3. feb 2008 18:02 | ogledi: 5.548 | odgovori: 26

Pozdravljeni

Že dalj časa se s partnerjem pogovarjava o tem, da bi jaz odprla s.p. Trenutno sem še študentka (sicer zadnji letnik) in nisem prijavljena na ZRSZ. Partner pa je zaposlen v privat podjetju kot varilec.

Imela pa bi varilstvo in ključavničarstvo.

Zanima me kakšen je postopek odprtja s.p.-ja, kakšni so pogoji, morebitni vložki oziroma začetni kapital, ...

Vnaprej se zahvaljujem za vaša mnenja, nasvete, .....

blažkaa

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

3. feb 2008 18:13

Odpreti s.p. je zelo enostavno, vse infomacije dobiš tukaj: http://evem.gov.si/sp/infoNavodila.evem/#fragmen Če imaš certifikat (NLB, Sigen-ca, ipd.) lahko to storiš sama prek spleta. Drugače se lahko oglasiš na katerikoli e-vem točki (http://evem.gov.si/sp/infoVstopneTocke.evem). Potrebuješ osebni dokument in davčno številko. Tam se registriraš in ob tem izpolniš še vse ostale prijave, ZZZS, DURS,... Preden greš tja, si poglej na www.stat.si SKD 2008, to je standardna klasifikacija dejavnosti, kjer so naštete vse dejavnosti, ki se lahko pri nas opravljajo. Med temi poišči varilstvo in ključavničarstvo, ker nista imenovani kot samostojni dejavnosti, ampak sta umeščeni v določen podrazred. Seveda to lahko storiš tudi z e-vem referentom samo bo potem sam postopek trajal bistveno dlje. S.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem, zato ni potreben začetni vložek. Vendar je vseeno pametno imeti nekaj kapitala, s katerim bosta kupila opremo ipd. Preveriti morata tudi pogoje za prostor, glede na to, da pa so to obrtne dejavnosti, ti svetujem da se obrneš na območno obrtno zbornico glede na sedež dejavnosti, ker ti bodo tam dali največ infomacij (http://www.ozs.si/prispevek.asp?IDpm=12).

patty  

član od: 2.9.2005

sporočila: 298

3. feb 2008 18:18

Za vse informacije je pristojna obrtna zbornica. Najboje, da se obneš na njih, kar pa se tiče začetnega vložka, tega pri s.p. ni, je pa seveda pomembno, da imaš dovolj sredstev za plačevanje mesečnih prispevkov. Torej, tudi če na s.p.-ju nimaš dohodkov, prispevke je potrebno plačevati, to je edini riziko. Če nisi nikjer v službi, se moraš prijaviti v zavarovanje iz naslova opravljanja dejavnosti - mesečno pride prispevkov za plačevati cca. 205,00 EUR. Registracije je pa čisto enostavna, tudi preko spleta je možno. patty

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

3. feb 2008 18:19

Mogoče bi bil za varilstvo ustrezen tale podrazred: 33.110 Popravila kovinskih izdelkov Sem spada: - popravila kovinskih rezervoarjev, tankov, kontejnerjev, sodov - popravila in vzdrževanje kotlov za pridobivanje pare ter pripadajočih naprav: industrijskih cevi in cevnih sistemov, kondenzatorjev, grelnikov, kolektorjev pare, akumulatorjev - popravila in vzdrževanje jedrskih reaktorjev, razen separatorjev izotopov - popravila in vzdrževanje kotlov za centralno ogrevanje - popravila nakupovalnih vozičkov Sem spada tudi: - terenska popravila z varjenjem - popravila in vzdrževanje strelnega orožja, tudi športnega oziroma tale za ključavničastvo: 25.620 Mehanska obdelava kovin Sem spada: - vrtanje, struženje, rezkanje, pehanje, valjanje, skobljanje, klepanje, posnemanje, tuširanje, žaganje, brušenje, ostrenje, lepanje, varjenje ipd. kovinskih obdelovancev - elektroerozija, lasersko rezanje in drugo obdelovanje kovin Lahko pa da se najdeta še v kateri drugi dejavnosti, zato res priporočam da si pogledata SKD.

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

3. feb 2008 18:39

Mogoče odpreš samo dopolnilno dejavnost,na terenu,potem je s pregledom prostorov malo lažje. anaeva

ycrna  

član od: 29.7.2006

sporočila: 748

3. feb 2008 18:55

Za odprtje s.p.-ja se obrni na AJPES, oni ti bodo vse zrihtali. Najdi si dobro/ega računovodjo, ker slab računovodja te lahko spravi v velik dr*k! Preizkušeno na lastni koži. ycrna

brkn83  

član od: 25.9.2005

sporočila: 233

3. feb 2008 19:32

no ker je sorodna tema odprta, bom pa kar tlele vprašala. Zanima me namreč kako je s popoldansko obrtjo (oz. s.p-jem), in kako je s to dejavnostjo če si študent. Nekje sem namreč zasledila, da lahko študentje tudi imajo popoldanski s.p., sam da prihodki od dejavnosti v obračunskem letu ne smejo presegati določenega zneska............sedaj pa nikjer ne najdem kakšen je ta znesek, ter kako je z odprtjem in dokumentacijo. Namreč rada bi odprla popoldansko dejavnost, kjer bi opravljala kozmetične storitve (masaža, pedikura, savna, solarij, jacuzii,....ipd.). Prosim za kakšen nasvet in informacijo. lp brkn83

Majuscka  

član od: 23.12.2005

sporočila: 162

3. feb 2008 19:57

Obrni se na območno obrtno-podjetniško zbornico, tam ti bodo v celoti svetovali in naredili registracijo. Sama delam na tem področju. Z januarjem 2008 se ne imenujemo več Obrtna zbornica, temveč obrno-podjetniška zbornica:) Pa uspešen biznis želim. Majuscka

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

3. feb 2008 22:58

Hvala vsem za vaše odgovore. Sedaj sva s partnerjem prišla na idejo, da bi pa morda on (za začetek?) odprl popoldansko dejavnost. Se pravi, da bi še naprej hodil "normalno" v službo hkrati pa bi par ljudi "izposojal" naprej (???). Nekako tako. Kaj mislite o tem? A se tako da? Kako je pa v tem primeru z izstavljanjem računov? Kako je s prispevki? Jaz imam še leto-dve študija, med tem časom pa bi videla ali nama gre oziroma se tole splača, potem bi pa lahko odprla s.p. Jaz ali on, to ni pomembno. Bi pa takrat bila oba zaposlena (v lastnem s.p.-ju). blažkaa

seherezada  

član od: 19.11.2006

sporočila: 256

3. feb 2008 23:59

blažkaa je napisal/a:
Hvala vsem za vaše odgovore. Sedaj sva s partnerjem prišla na idejo, da bi pa morda on (za začetek?) odprl popoldansko dejavnost. Se pravi, da bi še naprej hodil "normalno" v službo hkrati pa bi par ljudi "izposojal" naprej (???). Nekako tako. Kaj mislite o tem? A se tako da? Kako je pa v tem primeru z izstavljanjem računov? Kako je s prispevki? Jaz imam še leto-dve študija, med tem časom pa bi videla ali nama gre oziroma se tole splača, potem bi pa lahko odprla s.p. Jaz ali on, to ni pomembno. Bi pa takrat bila oba zaposlena (v lastnem s.p.-ju). blažkaa
Zakaj pa ne bi odprla študentskega s.p.? Mislim, da bi se vama to najbolj splačalo. Fant naj bo pa prokurist, to pomeni, da ima vsa pooblastila glede s.p. Če ugotovita, da se vama ne splača, je še najmanj komplikacij z zaprtjem študentskega s.p. Ne govorim na pamet, moja hči je imela s.p. kot študentka. Pojdi na upravno enoto, kjer boš dobila vse informacije iz prve roke. Za registracijo dejavnosti pa poglej v register dejavnosti, imajo ga pa tudi na UE. Kar korajžno. seherezada

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti