4. feb 2008 10:55
Blažkaa, ne vem, kaj študiraš in kakšna znanja imaš - jaz bi na tvojem mestu zajela sapo in se šla podučiti na Slovenski podjetniški sklad, na PCMG itd itd....ne zaradi tega, ker bi tam dajali ultradobre nasvete (okej, profesionalna deformacija, ker moram včasih po službeni dolžnosti njihove umisleke popravljati), ampak čisto mimo pa tiste njihove informacije tudi niso. Tudi ne vem, kako si na TI z Zakonom o gospodarskih družbah (tam poglej zlasti razliko med neomejeno odgovornostjo in omejeno odgovornostjo lastnikov), pa z računovodskimi standardi, pravili plačilnega prometa....obligacijskim zakonikom.... Dokler ne boš vsaj približno doma v tej materiji, NE ODPIRAJ ničesar. Vzemita si čas in lepo naštudirajta zakonodajo, ki definira pogoje poslovanja, poglejta literaturo, kjer piše, kako se ocenijo stroški poslovanja, kako se dela poslovni načrt za odprtje biznisa in to lepo prežvečita. To ti toplo polagam na srce, ker sem videla že veliko bankrotiranih ljudi, ki so hiteli v nekaj (so moža eni kolegi nagovarjali, da "naj gre na svoje"), imeli na začetku poslovni uspeh ali dva in so potem mislili, da že vse znajo....potem so pa prišle težave in jih niso znali rešiti, zdaj so pa na seznamih stečajev in prisilnih poravnav.
Svet podjetniške iniciative je zelo adrenalinski (danes ustanovim firmo, jutri propadam) tudi za ljudi, ki imajo podjetniška znanja - pridobivanje podjetniških znanj zgolj po sistemu "learning by doing" - je pa pri dveh otrokih za moj okus preveč tvegana zadeva.
Tudi ti povem, da "najhitrejše in najbolj enostavne variante" za odpiranje dejavnosti niso najboljša izbira.
Skratka, zakonodajo v roko!
Potem pa z nekaj znanja v divji podjetniški svet.
Lahko me kaj tudi po ZS vprašaš.
Vendelina jr.