22. nov 2007 16:07
Uf, se je pa nabralo komentarjev. :)
HVALA za popravek pri uporabi besede "predstavljati". Pa sem se še jaz nekaj naučila, čeprav sem sama začela to temo. Profesorica za slovenščino mi je tudi povedala, da narobe uporabljamo besedo "zaveden", ampak se ne spomnim več, kako sem jo že uporabila (napačno sem pa jo, hah).
Saj ravno tega sem se bala, da bi kakšno pravilo narobe posredovala, zato sem objavila samo tista, za katere sem stoprocentno prepričana, da so pravilna. Tako da je "brez da bi" zagotovo narobe, "kljub temu da" se res piše narazen in profesorica je izrecno poudarila, da se beseda "kateri" uporablja s predlogom, to nam je povedala celo kot pravilo. Pravzaprav sem posredovala to, kar nam je pač razložila ona, ker njene besede moramo jemati za svete. :) Čeprav jo večkrat zalotim, da reče "brez da bi" in tudi za primer krativca kot naglasnega znamenja v besedi nam je dala "vlak", čeprav je v slovarju ostrivec. Glej zlomka!
V priredja in podredja se pa nisem hotela spuščati, ker se mi je zdelo za "poglavje" o vejici zaenkrat dovolj, če veznike "in", "pa" in "ter" samo omenim kot priredne.
Tole: 1.) je pa pomoje bolj stvar oblike kot pravil - ali pač ne? Ker imamo tudi v učbenikih pogosto kakšna pravila napisana na ta način. No, saj ne vem, bi bilo pa res bolje, če bi izpustila oklepaje!
Saj pravim, kljub temu da sem napisala ta pravila, obstaja še ogromno drugih, pri katerih tudi sama delam napake! (Še o zamenjavi "kljub temu da" s "čeprav" - tudi o tem še nisem slišala, zanimivo.)
Lep pozdrav in prosim, da še kdo objavi kakšno zanimivo pravilo!
P.S.: Če je kdo tu gori slavist, naj, prosim, tega NE pove. :) Se bom ob odkritju kakšne moje napake v tla pogreznila od sramu.
Muffsy