Delavske demonstracije

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 19:37

Frina, ni mi dalo miru, pa sem pogledala v Ur.list. V št. 32/2007 je Uredba o določitvi kvote za zaposlovanje invalidov. V njej lepo piše, da je VSAK delodajale, ki zaposluje več kot 20 delavcev, DOLŽAN zaposliti invalida. Če ga ne, citiram:

Zavezanec, ki kvote ne izpolni z zaposlovanjem invalidov niti z nadomestno izpolnitvijo, je dolžan mesečno ob izplačilu plač obračunati in plačati v sklad prispevek za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov v višini 70 odstotkov minimalne plače za vsakega invalida, ki bi ga bil dolžan zaposliti za izpolnitev predpisane kvote.

V. NAGRADA ZA PRESEGANJE KVOTE

16. člen

(upravičenci do nagrade za preseganje kvote)

(1) Delodajalec, ki zaposluje več invalidov, kakor je določeno s kvoto, in delodajalec, ki zaposluje manj kakor 20 zaposlenih in ima zaposlene invalide, katerih invalidnost ni nastala zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni pri tem delodajalcu, je upravičen do nagrade v višini 25 odstotkov minimalne plače na mesec za vsakega zaposlenega invalida nad predpisano kvoto.

Konec citata iz Ur.lista.

Torej, če delodajalec ne zaposli invalida, je dolžan plačati državi 70% minimalne plače. Če jih zaposli več, kot je predvideno v obvezni kvoti, dobi delodajalec nagrado v višini 25% minimalne plače.

Spet dokaz, kako si radi zakon razlagamo po svoje in seveda so vsega krivi delodajalci...

jasna

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

18. nov 2007 19:38

zmeraj se mi dvigne pritisk, ko se debatira o tem da " je tudi prejšnja vlada nekaj delala narobe, ali pa ni delala - čeprav bi morala, da so tudi v prejšnjem sistemu počeli nekaj narobe, pa delavci niso upali protestirat....itd..itd... ZATO pa nimamo več prejšnje vlade in prejšnjega sistema, mar ne? Saj nismo izvolili druge samo zato, ker ima lepše očke, kaj? In menjali sistema ker so nam všeč drugi fantje - ali pač? Vsaka vlada je odgovorna za sistem delovanja in bivanja. Ni odgovorna za to da ima Francl premajhno plačo, JE pa odgovorna če dovoljuje "svojim" kadrom opravljati najodgovornejša dela, ki jim pa niso kos. JE odgovorna če imamo pravni sistem, ki dovoljuje nekaterim brez denarja kupovat podjetja ki stanejo toliko, da si sploh ne znamo prestavljati in ki jim konec leta kljub monopolnemu položaju podjetja in bajni plači odobri še kakšnih 100.000 nagrade - preko "svojih" nadzornikov, seveda. Lisa

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. nov 2007 20:06

Jasna1, po mojem  gledanju obstaja razlika med obvezo zaposlovanja in plačilom. Predpisi nikoli ne zahtevajo, da delodajalec zaposli koga proti svoji volj.

To pride v poštev predvsem pri "starih delodajalcih", ki se invadov otepajo, pri novih pa je plačilo prispevka za vzpodbujanje ustreznejše. Se mi pa ne zdi utemeljeno, to je plačilo, ki bi se moralo pokrivati iz prispevkov za inv. zavarovanje. Včasih je moral delodajalec za nadure plačevati večje prispevke, zato sem prepričana, da bi morali imati tak sistem, da bi se izplačila, ki ne izhajajo iz rednega delovnega razmerja za poln delovni čas ( honorarji, sejnine), kjer se delavec dodatno izčrpava ( bolniške, invladiske pa je iz rednega dela), plačaevali dodatno premijo za invalidsko zavarovanje. Ne le mininalen znesek.

Tako izčrpavanje je tudi delo na črno.

Vlada se ne zmeni nad opozorili sindikata, da je že zdavnaj konec z 40 urnim tednikom in da so delavci prisiljeno brezplačno delati dlje.

Nikoli nisem razumela menžerja, ki je dobil tako veliko plačo, ker je delal 24 ur na dan, poleg tega je delal magisterij ali doktorat, se aktovno ukvarjal s športom, bil v številnih organih, svetih društvih, mogoče še predaval. Koliko časa je delal namesto tistih 24 ur na dan ?

Pregovor pravi, od dela imaš samo žulje, bogastva nikoli,

F r i n a

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

18. nov 2007 20:14

ursa40 je napisal/a:
Jasna1, mislim , da Jernej ni govoril v smislu "vsem enake plače", pa to ti bo že sam razložil. Glede Gazel, bi se dalo res marsikaj povedat, tudi iz moje okolice je Gazelo dobilo podjetje, ki je sicer bilo hitrorastoče, ampak na račun koga???? Na račun delavcev, ki so delali in če delajo za minimalno plačo, kljub temu, da delajo po več ur kot je normalno. Verjamem tudi to, da v nekaterih podjetjih res ni možno "talat" ,ker delajo z izgubo. Na žalost pa so podjetja, kjer so veliki dobički, pa si jih razdelijo le menagerji in direktorji, tisti pa, ki jih ustvarjajo(tudi) pa dobijo eno figo. In to, draga Jasna1, boli. In zato sem šla na demonstarcije,kjer nas je bilo ogromno. Lepo in radi se imejmo ursa40

Tako menim tudi jaz.

lp 

Marjana

dalsi  

član od: 18.9.2002

sporočila: 339

18. nov 2007 20:17

Frina povedala si bistvo, bravo.

lp 

Marjana

marjeta10  

član od: 5.6.2007

sporočila: 313

18. nov 2007 20:18

Ja ,res je žalostno da se mi ubogi delavci moramo za vsako stvar boriti,še bolj žalostno pa je ,da gremo na referendum,zapravimo veliko denarja(odprte trgovine ob nedeljah),denar je šel,trgovine so še pa kar odprte.Če greš v nedeljo v kakšen trgovinski center,bi po gužvi sodeč človek sklepal ,da imamo Slovenci super plače. Prosim ,brez zamere ,ker sem malo zavila s teme,seveda popolnoma podpiram demonstracije,saj sem tudi sama samo delavka,zdi se mi neumno in nepravično ,da nekateri "vlečejo"takšne gromozanske plače,čeprav so hrana,oblačila in storitve za vse enako drage.Pa ne mi rečt ,da tisti s takšnimi plačami v službi naredijo ne vem kaj,mi delavci pa verjetno hodimo v službo počivat???Sicer pa ,kaj nam pomaga prevzem eura,ker takšne,plače ,kot jih imajo npr.Nemci ,mi lahko samo sanjamo. Hvala vsem ,ki ste se udeležili protesta,jaz se ga nisem mogla in upam da bomo skupaj uspeli. lep večer in radi se imejte marjeta10

Nelly  

član od: 29.10.2003

sporočila: 264

18. nov 2007 22:18

Frina, hvala za odgovor .

Jasna 1, letos septembra je Sklad RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov objavil razpis, ki so ga še podaljšali  v oktober. Tam se je dalo razbrati kakšne bonitete imajo delodajalci, vendar trenutno strani ne morem odpreti. Na vsak način so večje kot le 25% minimalne plače na zaposlenega invalida kot je povedala že Frina. Povrnjene ima tudi vse prispevke za zdravstveno zavarovanje in če presega določeno kvoto,dobi tudi nagrado v določenem znesku (žal se vsote nisem zapomnila). Nisem pa hotela izpostavljati bonitet, pač pa posamezne poizkuse lažnega »papirnatega » zaposlovanja invalidov in pomanjkanje kontrole kršenja delovne zakonodaje.

Jernej, pogrešaš odgovornost. Tudi jaz. Naša potrošniška in storilnostno naravnana družba vzpodbuja  poleg individualnosti, različnositi, drugačnosti, pluralnosti,  svobodo izbire, tudi tekmovalnost,  uspeh in hedonizem, ki se merijo z družbenim statusom, oblastjo in materialnim blagostanjem. Lestvico vrednot in usmeritev si posameznik določa sam. Na vrhu si pogosto postavi poklicni uspeh, svobodo in moč. Ker se  tradicionalne vrednote  smatrajo za toge in zastarele, sta odgovornost in celo poštenje žal večkrat drugotnega pomena.

Nelly Sporočilo je spremenil(a) Nelly dne 18. nov 2007 22:28:27

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

18. nov 2007 22:25

Ja, Nelly, vem, jaz sem se pač v te bonitete zapičila, ker me je to osebno zanimalo, zato sem vprašala. bom preverila na Zavodu.

Hvala za odgovor.

jasna

Henri  

član od: 13.9.2001

sporočila: 317

19. nov 2007 17:19

kakšna tema in komentarji! Jaz vidim, da se iz te demonstracije dela na temu, da se "zruši" sedanja vlada! Stranke, raznovrstne, med seboj različne, ki so bile večinoma enotne pri odklanjanju komunističnega sistema in pri zagovarjanju demokracije, si sedaj, ko se kaže uspeh Slovenije v Evropi, mečejo polena pod noge in izkoriščajo vsa sredstva za "poneumljanje" ljudstva s ciljem prevzema oblasti! Na primer: na demonstraciji sem videl človeka, ki si je nedavno,brez najemanja kreditov, kupil novo stanovanje v centru Ljubljane, ter še avtomobil višjega razreda in ima najmanj 10x večjo plačo od tiste minimalno predpisane! Sigurno ni demonstriral v prid delavcev! Verjetno se je tam nahajal "po nalogu" svoje stranke, ki jo je sedanja vlada močno moti in tako vplivajo na "javno mnenje"? Torej, kdo je bil "Krpanova kobila"! Sindikati? Demonstranti? Pri mojem "opazovanju" pa niti približno ne mislim tisto veliko število demonstrantov omalovaževati. Nasprotno! Želim jim dober uspeh z delodajalci! Seveda se popolnoma strinjam z "mimiko", ko pripoveduje n.pr.: kakšna je situacija v Švici ! Prav lep pozdrav vsem in veliko dobrih uric v "kuhinji"! P.S.: Ste opazili da sem "desni" ali mogoče, "levi"?

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

19. nov 2007 17:38

Henri, berem med vrsticami, in sem takoj ugotovila tvojo pozicijo glede levice in desnice.  Čeže sprašuješ. Mamamia mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti