23. apr 2003 9:58
Kaj pa ko se gibaš, pa zdravo ješ, pa kile še vedno rastejo???
Ok diete niso zdrave, sploh ne tiste, ki te silijo jesti le eno vrsto živil. Drugo je z dieto, pri kateri lahko ješ vse, vendar morda na nek nerazumljen način. Pač naša logika je, da k mesu vedno jemo krompir, pašto ali riž in redko le zelenjavo. Saj ne rečem, da je tale 3MD resnično zdrava in ne vem kaj vse, a nekako moraš začeti. Nekako moraš spremeniti prehrano in nekako moraš priti na svoje željene kile. Kako pa potem?? Logično, da če boš 3 mesece ful gibal in gledal kaj ješ in kaj ne, potem pa karnaenkrat, ležal pred TV z čipsem v eni in kokto v drugi roki, da bo prišlo do JO-JO pa še kaj več boš dobil.
Problem je kako potem, ko po kakršnikoli dieti, ki jo spremlja telesna aktivnost potem vzdržati to težo. Potem nastane šele problem. Vsaka dieta ima to pomankljivost. Potem si zopet sam pri sebi. Do takrat veš točno kaj in koliko jesti, vsak dan posebej, potem pa bum. Zopet po starem, zopet preveč in v narobnih kombinacijah in potem zopet kile gor.
Torej namesto vse tole je ok, da se napiše in tisto iz diete v dieto je res malo grozno, če pa se nekdo odloči, se drži neke diete, potem bi bilo dobro imeti neko znanje o tem kako naprej, kako to težo vzdrževati. Predvsem pa je pri dieti potrebno paziti, da se res je vse. Sadje, meso, zelenjavo, testenine, riž, stročnice, mlečne izdelke in konec koncev tudi malo sladkarij. Vse te sestavine ti dajo med dieto potrebne minerale in vitamine in kar pač potrebujemo. Če pa se držiš le enostranske diete je problem. Poleg tega je potrebno izdelati načrt in hujšati po nekem programu, si narediti jedilnik, ki ni le iz danes na jutri ampak na daljši rok. Pa še to, tisti, ki misli da bo v 2 tednih shujšal za 20 kg je nor. Lepo počasi, max 5kg na mesec je dovolj in s tem ko počasi hujšaš je tudi manj možnosti za jo-jo varianto. In s tem ko se držiš neke diete par mesecov si nekako spremeniš tudi prehranjevalne navade. Predvsem pa je pomembno, da med dieto nisi nikoli lačen in nikoli prenažrt, pač pa prijetno sit. Da po kosilu ne padeš v posteljo in od prenažrtja ne moreš niti premakniti dalinca, da bi prižgal TV. Torej dieta res ne sme biti stradanje, ampak le počasno zmanjševanje količine in vrste hrane in s tem počasno hujšanje. Pa po dieti ne smeš zopet na svoje normalne porcije. Ko imaš cca 15kg manj, so tudi normalne porcije drugačne. Tu je napaka. Shujšaš, potem pa zopet ista količina hrane kot si jo imel prej, a sedaj moraš nahraniti 15kg manj.
Ok kontra vam, a ne povsem.
Kar se pa tiče fitnesa. Jaz sem hodila eno leto skoraj vsak dan. Dobila sem lepše linije, a problem je nastal pri moji gibčnosti. Pred fitnesom sem bila mnogo bolj gibčna kot sedaj. Komot sem se sklonila naprej in segla do ene stopnice nižje, pa dala nogo skoraj za vrat, pa podobno, sedaj pa vse to ne morem več. Ker sem hodila zjutraj, sem običajno delala vaje pod nadzorom inštruktorja, torej so bile pravilno delane, in po vsaki je sledilo raztezanje, pa sem vseeno malo zakrknila.
LP, pa priznam trenutno se držim diete, ki pa mi je všeč, lahko jem vse, a imam urnik in po dnevih napisano kaj jem in kaj ne. Meni je tako lažje, kako bo potem pa povem jeseni, ko bom videla a je šlo po planu ali je prišlo kaj vmes.
Mica