20. dec 2010 10:59
Hm, o tem, kaj komu prepisatim, dati, podariti, ne dati, nesti s seboj kamorkoli že ---- spletajo se sila različne zgodbe.
Pri nas je tako, da sta se mož in sestra s starši dogovorila, da po smrti enega od staršev preživeli deduje vse, ostane pa oporoka, kot sta jo starša napisala še, ko sta živela oba, kako torej razdeliti premoženje in denar, ki sta ga spravila skupaj. Mi se zdaj ne ukvarjamo s tem, kaj mama počne z dediščino, je pa vsaj glede denarja poskrbela, da ko umre, ni špetirjev. Dokler je živa, pa s tem denarjem nihče razen nje ne razpolaga.
Če bi se odločila za novega partnerja, nas ne skrbi, itak se deli samo premoženje, ki ga zakonca ustvarita skupaj in se s tem sploh ne obremenjujemo (pa itak ne kaže namena, da bi si koga našla, vsaj takšnega ne, da bi živela z njim).
Moževi starši so oba otroka obravnavali povsem enakovredno, ne glede na to, kaj imajo starši njunih partnerjev. Streha nad glavo je bila popotnica ob odločitvi, da se ustavri družina, nikdar niso spraševali, kaj so moji prispevali zraven (pa sta tudi prispevala, manj sicer, kot moževi starši, saj toliko nista zmogla, a zaradi tega nikdar ni bilo nobenega vprašanja, kaj šele očitka).
Je pa res, da je tast postavil pravila igra še preden se je prvi od njegovih otrok poročil, seveda po skupnem pogovoru ob okrogli mizi. Ni bilo razlike sin - hči. Govoril je o svojima otrokoma in o tem, kako bo, ko se prvi poroči. In tako je tudi bilo.
Hočem reči, da se je treba znat pogovarjat. Jaz ne znam reagirat na način kot nejcanja, izključujoče mi deluje, a kaj vem, kaj vse se skriva za njenimi besedami oziroma kaj je izzvalo tako reakcijo. In koliko je njej sploh do tega, da se zadeve vendarle umirijo, če se sploh lahko. To ve le ona sama.
Meni so se pač neke stavri v življenju izšle. Bi rekla, da malo tudi po moji lastni zaslugi. In sem vesela, da se mi ni treba ubadati s takimi stvarmi, kot so prepiri o premoženju, pa kdo da komu več in kdo je za kaj bolj zaslužen.
Na koncu pa potem, ob že itak sprtih dedičih, manjka samo še to, da se na kaki zapuščinski pojavi še kak neznanec ali kakšna neznanka, in pričakuje svoj delež .... Tudi to smo že vzeli, ne samo enkrat.
Mamamia
mamamia