4. okt 2010 16:28
V primeru nejasnosti, prosim stopite v stik z mano na enega izmed naslednjih kontaktov; email, tel, fax...
4. okt 2010 16:28
V primeru nejasnosti, prosim stopite v stik z mano na enega izmed naslednjih kontaktov; email, tel, fax...
neznan uporabnik
4. okt 2010 16:54
Če ni jasno, je oblačno. Torej, Zzak1977:
V primeru oblačnosti, prosim...........email, tel, fax..
japaja
4. okt 2010 16:58
Ja, ne gre meni ta sloveščina. Nije žvaka za seljaka.
4. okt 2010 18:58
zeta je napisal/a: |
V primeru nejasnosti, se obrnite za kontakt na gospoda xy. zeta |
A bi rekli še kakšno o vejicah? Ah ne, naj ostane kaj še za kdaj drugič...
5. okt 2010 9:14
borka7 je napisal/a: | ||
A bi rekli še kakšno o vejicah? Ah ne, naj ostane kaj še za kdaj drugič... |
Pa kaj ste se tako fiksirali na "kontakte". Prihranite jih za kakšne vesele telesne aktivnosti, bo več haska
V dopisu se pa čisto lepo uporabi naslednji stavek: Za vsa nadaljnja pojasnila je g./ga. Franc/ka Novak dosegljiv/a na ....emajlih, telefonih, faksih.....
In še tole: Če govorimo o pojmih, idejah, pojasnilih in drugih miselnih akrobacijah, ki bodo sledile, potem se piše nadalJnJi - ergo, dva J.
Če pa govorimo krajih, ki so oddaljeni in so za nas daleč proč, potem so pa to dalJni kraji in en J zadošča.
Vendelina jr.
5. okt 2010 10:56
Pa kaj ni emajl nekaj drugega? A ni lepše reči elektronska pošta? Sprejemljiv bi bil le e-mail (pogojno), email ali emajl pa nikakor ne.
Atina
5. okt 2010 19:43
Dekleta popestrile ste mi dan. Poleg tega, da sem se nekaj naučila, nekaj ponovila, sem se ob prebiranju vaših komentarjev tudi zabavala.Čez Kulinariko ga ni. /ali je mogoče prav "je ni"/
5. okt 2010 19:55
Je ni je prav, ker je kulinarika ženskega spola. Se strinjam s teboj.
naor
6. okt 2010 8:49
Atina je napisal/a: |
Pa kaj ni emajl nekaj drugega? A ni lepše reči elektronska pošta? Sprejemljiv bi bil le e-mail (pogojno), email ali emajl pa nikakor ne. Atina |
Ja, emajl je rezultat posebne površinske obdelave železa/jekla.
Sama sem bila v navedbi površna in sem uporabila žargonski izraz za elektronsko pošto. V dopisih seveda napišemo nekaj od tega:
- elektronska pošta, e-naslov, e-pošta
Vendelina jr.
12. nov 2010 23:05
Tehle 27 nasvetov za lepšo slovenščino moram nujno deliti z vami
1. Ne pišite preveč pogovorno, k to čist sux.
2. Vejice naj, bodo tam kamor sodijo. Obstajajo pa tudi, stavki brez vejic.
3. Velike Začetnice Uporabljajte po Pravopisu.
4. Uporabljajte veznike, kateri so pravilni.
5. Ne pozabite občasno obnoviti pravilno uporabo rodilnika.
6. Ko omenjate dve osebe, uporabljajte dvojino.
7. Popačenke iz drugih jezikov sigurno ne pašejo v lepo slovenščino.
8. Predloga z in s uporabljajte v skladu z pravili.
9. Da nebi kdaj pisali skupaj besed, ki se pišejo narazen ali na sprotno.
10. Če uporabljate tujke, jih uporabljajte akvaduktno.
11. In ne prepogosto začenjati stavka z veznikom ali predlogom. Ker to ni lepo.
12. Pri pisanju pišite tako, da bo to, kar pišete, zapisano za tiste, ki bodo to brali, tako, kot oni pričakujejo; naj jim ne bo nerazumljivo in nejasno, saj tako ne bodo mogli razumeti, kar bi si razumeti želeli. Pišite jasno.
13. Pri pisanju ne uporabljajte vulgarnih izrazov, saj lahko vse zajebajo.
14. Starinske besede so bržčas zanimive in kakopak popestrijo besedilo, vendar v preveliki meri zbog njih besedilo ne zveni dobro nego malone nejasno.
15. Besedilo bo bolj razgibano, če v besedilu uporabljate sopomenke. Tako besedilo je tudi pestrejše.16. Ne menjavajte časov po nepotrebnem, saj ste s tem, ko boste tako zapisali, naredili veliko slogovno napako.
17. Pridevnike stopnjujemo na dva načina; uporabimo bolj pravilnejšega.
18. Pomnite:za ločilom je vedno presledek,razen če je desnostično.
19. Pred oddajo tekst se enkrat prelgedamo , da izločimo tikparske napake.
20. Če boste uporabljali za prihodnjik pomožni glagol, bo bila vaša tovarišica iz prvega razreda zelo razočarana.
21. Ali res ne gre brez pretirane rabe vprašajev in klicajev!!!!!!!!!?!?!?!
22. Ogibajte se TZO, ker jih večina zavedenih v CRP ne pozna. OK?
23. Če ne veste, kako tvoriti mestnik, poglejte, kaj piše o njemu v pravopisu.
24. Pazite na uporabo povratno svojilnega zaimka v vaših pisnih izdelkih.
25. V prid dobremu stilu doma vedno držite SSKJ, da preverite, zakaj je temu tako.
26. Kar se tiče mašil, pravzaprav priporočamo, da se jih v bistvu izogibate.
27. Če ne želite biti nejasno razumljeni, boste obvezno mogli paziti na razlike med glagoloma hoteti in želeti, pa tudi med moči in morati.
BlanchyKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bujta repa
Tajska rdeča curry pasta