27. feb 2011 20:22
Ja, mzm, jast tud tak zastopim .
lp
cervus
27. feb 2011 20:22
Ja, mzm, jast tud tak zastopim .
lp
cervus
27. feb 2011 20:33
Katera sopomenka je najbližja glagolu "tajiti". Elaphus meni, da "trditi", ti mzm praviš "zanikati". Izhajajmo od tukaj, pa bomo videle, kaj bo nastalo. Sicer se pa jaz zraven malo zabavam, nikakor se ne grem za "prmej".
Hej Elaphus, napiši pesmico po svoji logiki, pa bomo razpredale naprej.
naor
27. feb 2011 21:27
Jaz bi napisala takole: "dekle zakaj tajiš, da sama ne ležiš ... "
Čisto možno, da so pesmico namenoma narobe napisali, da ne bi "pohujšali nedolžnih", tisti, ko so jo razumeli so bili pa itak že pohujšani
Cila
27. feb 2011 21:49
Takole: sem šla še enkrat od začetka brati in v nadaljevanju vidim, da sem tudi sama že malo zapletla. Se predajam. Po navadi rečem, da je to umetniška svoboda. Ampak zanimivo pa je, kako se včasih zapičiš v kakšno stvar, ki drugim še na misel ne pride. V naši razširjeni družini na skupnih praznovanjih radi pojemo. In en naš svak, ki ni bil ravno pevec, zgolj poslušalec, je po dolgih letih poslušanja enkrat le vprašal:" Le kaj hudiča pomeni palenajga ima? "
naor
27. feb 2011 23:02
naor je napisal/a: |
Katera sopomenka je najbližja glagolu "tajiti". Elaphus meni, da "trditi",
|
Uh, uh, uh, naor, nikar!!!! "Trditi" nikakor ni sopomenka za "tajiti", nikjer nisem tega trdila (tajila pa tudi ne ). Jaz sem samo rekla, da bi bilo logično, če bi bilo besedilo:"Dekle, zakaj trdiš, da sama ti ležiš....", no, zdaj se pa že ponavljam. Se opravičujem .
Čeprav, nekaj se je zagotovo trdilo, če sta bili dve luknji v slami. Oh, no, bom nehala .
lp
cervus
27. feb 2011 23:12
!!
Mi je prišlo na misel: kaj pa, če se je res pelo "trdiš" in je nekdo (ali več njih) slabo slišal, malo po svoje zapel, pa je ratalo novo besedilo?! Nelogično sicer, a kdo bi se s tem ubadal, ko se po(i)je, samo da je veselje v hiši!
lp
mzm
28. feb 2011 8:48
Mislim, da bi bila sopomenka "prikrivati"; če nekaj tajiš, to skrivaš pred drugimi, ni pa rečeno, da se hočeš izjasniti, ali je res ali ne (se pravi zanikati; če tajiš, torej s tem še ne trdiš, da nekaj ni res, samo nočeš, da bi kdo vedel). Sicer pa - različne besede se po različnih koncih naše domovine tudi različno uporabljajo; pred leti sem zelo debelo pogledala, ko sem prišla v novo službo in mi je sodelavka s Primorske rekla, da naj dam škatlo na omaro, če upam. No, pa se je s časoma pojasnilo, da ni v tem nič nevarnega, je punca pač doma iz Vipavske doline in pri njih pač tako govorijo. Lep ponedeljek! Sonja
28. feb 2011 8:52
Ajoj, jaz sem ele sedaj ukapirala - dolga lajtunga, ni kaj: Elaphus moti dvojno zanikanje!
Tekst bi bil bolj logičen, če bi šlo takole:"Dekle, zakaj tajiš, da sama ti NE spiš,".....v tem primeru bi šlo za dvojno negacijo, ki bi zdržala logičen test, ker bi šlo za vprašanje: 2Zakaj se sprenevedaš na nečesa NE počneš?"
Lahko bi bil pa tekst tudi: "Zakaj trdiš, da sama spiš?", v tem primeru ni nobene negacije, je samo vprašanje, ki implicira, da tisti, ki sprašuje, z veliko stopnjo verjetnosti predpostavlja, da vprašani ravno ne govori celovite resnice.
Oba stavka bi informacijsko bolj ustrezala dejanskemu stanju stvari, samo težje ju je odpeti. Melodija podpira samo tisti stavek, ki informacijsko-logično čisto pogrne
Ne da se imeti vsega, niti v ljudskih pesmih ne.
Vendelina jr.
28. feb 2011 8:53
V SSKJ PIŠE:
tajíti -ím nedov. (ȋ í) 1. z besedo, kretnjo izražati, da osebek ni storilec tega, česar je obdolžen: obdolžili so ga sodelovanja pri atentatu, a je tajil; tajiti krajo; vse je tajil; tajil je, da jih je izdal; tajiti na zaslišanju; nekaj časa je tajil, nato pa vse priznal; trdovratno tajiti / tajil mu je, da je pohajkoval; za moj naslov si vedel, kaj tajiš; storil sem to, kaj bi tajil // zatrjevati, da kako dejstvo, ki se pripisuje osebku, ne obstaja: tajiti dolg; tajiti napake / tajil je njegove zasluge // zatrjevati, da kdo ni v določenem razmerju z osebkom: odrekajo se mu in ga tajijo; tajiti sina 2. izražati mnenje, imeti prepričanje, da kaj ne obstaja: tajiti boj za obstanek; tajiti gospodarski polom; tajiti potrebo po duhovnosti; zla na svetu ni mogoče tajiti ♦ rel. tajiti Boga // ekspr., z nikalnico, z odvisnim stavkomizraža pritrditev temu, kar določa odvisni stavek: ni tajil, da mu hvala godi; ne tajim, da je nadarjen za učenje tujih jezikov; ni mogoče tajiti, da je sposoben 3. prikrivati: tajiti svoje nazore, prepričanje; ni mogel več tajiti svoje ljubezni / tajiti bolečino, skrb / tajiti smeh, solze zadrževati ● ekspr. taji leta ne pove, koliko je star; nar. ob srečanju sta tajila oči se nista pogledala v oči tajíti se knjiž.skrivati se: skrivaj se shajata, tajita se pred ljudmi / hiša se taji sredi drevja / v očeh se ji taji jeza ● nar. ne taji se, odkrito se pogovorimo ne pritajuj se tajèč -éča -e: taječ bolečino, je stiskal zobe; dokazovati krivdo taječega obtoženca
http://basti.moj-album.com/
28. feb 2011 11:05
No, limnol in Vendelina sta mi potrdili, da je imel profesor, kljub petju, prav. Moje razumevanje tega je pa druga pesem.
lp
mzmKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Pecivo iz bučk
Pizza s pršutom