15. feb 2011 11:51
borka7 je napisal/a: |
Oj, Prejšnji dan sem ugotovila, da nimam pojma, kako se sklanja 'dno' v dvojini in množini. Mi lahko kdo pomaga? Hvala!
|
Dno je edninski samostalnik.
Vendelina jr.
15. feb 2011 11:51
borka7 je napisal/a: |
Oj, Prejšnji dan sem ugotovila, da nimam pojma, kako se sklanja 'dno' v dvojini in množini. Mi lahko kdo pomaga? Hvala!
|
Dno je edninski samostalnik.
Vendelina jr.
15. feb 2011 12:13
Jah, ni edninski, če naj verjamem navedbi v SSKJ, ki pravi: "dno -a s, rod. mn. dnov in dnov stil. dan, mest. mn. dnih in dneh (o a)", Mogoče bi bilo pa res bolje, da bi bil, saj je tisto, kar sem našla na linku - mzm, hvala! - nekam čudno...
15. feb 2011 12:49
Ups, potem sem živela v blaženi prepričanosti, da gre za ednino in da to zadošča. Ajoj, podn od mojega znanja.
Ampak, mimogrede, v kakšnem kontekstu se pa splača dno uporabljati v dvojini ali množini? Ker, pomenoslovno gledano, je dno najnižji nivo nečesa in se globlje ne da iti. In če se ne da iti še globlje, eno samo dno zadošča. Fenomena z dvema najnižjima nivoja ni. Kot ni dveh hribov brez ene doline vmes.
Vendelina jr.
15. feb 2011 13:15
Ma recimo, da dosežeš dno svoje kulinarične kariere, ko zažgeš dna obeh (ali celo- bog varji - vseh treh) posod, v katerih se je tisti dan kuhalo kosilo...
15. feb 2011 13:21
Sem že pisal nekaj podobnega, borka, pa vidim, da si me prehitela, pa nima smisla ponavljat. janko1
15. feb 2011 18:40
sonci je napisal/a: |
Nak, na Cerkiniškem, ker je to tako kot na Gorenjskem!! Ime področja oz. pokrajine. sonci |
Ampak so pa fletna ta cerkniška dekleta...
peter
16. feb 2011 8:12
Ah kje pa. Stvar je SAMO() v veliki ali mali začetnici
peter
27. feb 2011 14:09
Nisem vedela, v kateri forum naj stlačim moje vprašanje, pa sem ga fliknila kar v tega . Torej: verjetno vsi poznate tisto, mislim, da je narodna:" Dekle, zakaj tajiš, da sama ti ležiš, na slam'ci se pozna, da sta ležala dva....". In tako dalje v tem smislu.
Mene pa nekaj grebe: besedica "tajiš" je tukaj precej prismojeno uporabljena. "Tajiti nekaj" pomeni tisto nekaj zanikati. Dekle niti slušajno ne zanika, da spi sama (ker ne, ampak to je v njenem primeru in v tistih cajtih pohujšljivo in neprimerno), ampak trdi, da spi sama. Torej bi bilo veliko ustrezneje "Dekle, zakaj trdiš, da sama ti ležiš...". A kdo poje tako? Jaz poznam samo besedilo s "tajiš", kar se mi pa zdi popolnoma nelogično.
To sicer ni neka velika stvar, zaradi katere bi se morala metati na zobe, zanima me pa le .
lp
cervus
27. feb 2011 14:26
Mhm. Ona v bistvu taji da sta ležala dva, ne da je ležala sama. Štekam, štekam. Poznam to pesem, pa do zdaj nisem slišala, da bi kdo pel trdiš namesto tajiš. Hmmm... še nisem razmišljala o tem. JanisJoplin
27. feb 2011 14:58
JJ me je prehitela. Tudi jaz tako mislim, namreč, da taji prisotnost še enega. Šlo pa bi tudi s trdi. Samo kaj bi spreminjali, ko smo že tako navajeni.
naorKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bolj enostavno in poceni ne gre
Pure svedri s paradižnikom in baziliko