2. dec 2010 20:35
japaja je napisal/a: |
Torej se dobimo OB SEDMIH URAH ?
Se mi zdi, da Primorci tukaj spet lepo povejo: ob sedmi.
|
Se mi zdi da Primorci veliko stvari lepo povejo.
peter
2. dec 2010 20:35
Torej se dobimo OB SEDMIH URAH ?
Se mi zdi, da Primorci tukaj spet lepo povejo: ob sedmi.
|
Se mi zdi da Primorci veliko stvari lepo povejo.
peter
3. dec 2010 0:43
Torej se dobimo OB SEDMIH URAH ? Se mi zdi, da Primorci tukaj spet lepo povejo: ob sedmi. japaja |
Ja, na Krasu nekateri vstajajo ob sedmi, nekateri pa raje ob sedmi in en kv'rt. Za kafe je najboljši čas tam od osme in en kv'rt do osme in pu. Ob deveti in tri kvarte pa je zadnji čas, da peljemo psa na sprehod
Od enajste do pudan je pa že čas za kuhanje kosila.
Pa lahko noč do sedme zj'tro, ko se spet vidimo.
Mojca
3. dec 2010 5:10
Blanchy je napisal/a: |
Bo kar prav ob sedmih, japaja. Glavni števnik sedem se pregiba takole: imenovalnik: sedem Če rečemo ob sedmi, je pa to po moje že vrstilni števnik (če po štajersko razmišljam - Primorci bodo morda rekli drugače).
|
Tudi moje mnenje je, da gre za vrstilni števnik, če je zraven izrečena ali vsaj mišljena besedica ura in se seveda sklanja drugače:
sedma ura
sedme ure
sedmi uri
sedmo uro
pri (ob) sedmi uri
s sedmo uro
Pogovorno pa marsikdaj samostalnik, tokrat je to ura, izpustimo. Enaka uporaba je, ko ustavimo pred semaforjem pri rdeči in speljemo pri zeleni.
Cila
3. dec 2010 11:51
Oprostite, kako bi se lahko prevedlo v (lepo) slovenscino "pate di olive"? Hvala! ribica
3. dec 2010 12:43
Oljčna pasta?
Issi
3. dec 2010 13:03
Krema, namaz,...... je pa SSKJ čisto zadovoljen tudi s pasto.
rimljanka
3. dec 2010 20:43
jaz sem pa mislila, da je "pate" pašteta????? je pa tudi res, da nimam pojma, kakšna razlika je med pasteto in namazom
lp
cervus
4. dec 2010 7:18
Namaz je vedno namenjen mazanju, pašteta pa ne nujno. Nekatere narežemo na rezine in jih jemo po koščkih (magari brez kruha).
nola
5. dec 2010 10:33
Hvala!
lp
cervus
17. dec 2010 12:53
Tudi jaz bi prosila za nasvet. Cerknica je kraj, torej seveda v Cerknici. Kaj pa - na Cerkniškem ali na cerkniškem? Hvala in lep dan :) nikeKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Zvezdice alla Alfredo
Sladki greh