Oh slovenščina

neznan uporabnik

22. apr 2011 9:39

V Madrid.

Multi

multivitamin

nike  

član od: 25.11.2005

sporočila: 522

22. apr 2011 9:45

rimljanka je napisal/a:

nike je napisal/a:

jaz bi pa res rabila vedet, nike

Upam, da te beseden zveze ne bo v tekstu, pa četudi woerd ne bo imel rdečih pripomb.

rimljanka
ne, rimljanka, ne bo. na forumih avtomatsko uporabljam pogovorno slovenščino (slaba navada iz facebooka in podobnih strani), kar pa seveda ne pomeni, da se ne znam pravilno izražati :) nike

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

22. apr 2011 10:01

Kolikor jaz opažam se na Kulinariki kar precej trudimo (v okviru svojih zmožnosti - znanja), da uporabljamo pravilno slovenščino. Mogoče se motim, ampak v primerjavi z drugimi forumi .....

nike  

22. apr 2011 10:12

multivitamin je napisal/a:

Naj bo. Rabiti? Rabiš brisačo, ponev, zaveso... Potrebuješ - hrano,vodo, ljubezen,sanje. Uporabljaš pa pečico,avto, vlak, taxi itd.

Koristiš pa - televzijo,internet,telefon... Skoraj vse kar se rabi se tudi koristi. Skoraj. Potrebovati pa ni tako zelo s tem povezano. Kaj rabiš in koristiš.

Potrebuješ recimo pomoč, rabiš denar in koristiš prevoz. Saj ga načelno tudi uporabljaš, samo bolj ga koristiš. Ker za koriščenje se plača. Za rabo ali potrebo pa ni nujno da.

Multivitamin

multivitamin
Multi, tudi brisačo, ponev in zaveso po mojem mnenju uporabljaš. Sicer jih res lahko izrabiš, porabiš pa ne :) Lahko pa porabiš hrano in vodo, ki jih potrebuješ in tudi uporabljaš... In tudi rabiš, še jih na koncu porabiš :) Bodo slavisti dali zadnjo besedo ;) nike

neznan uporabnik

22. apr 2011 10:23

Itak, hehe.

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

22. apr 2011 10:30

Po moje vsaj je tudi raba interneta tako. A ga rabiš ali uporabljaš? Ali nato koristiš količino zakupljenih podatkov ali jo porabljaš? Mislim, tu je blazno težko spraviti vse skupaj pod en pomen. In reči, da je edino pravilno. Res se nimam namena kregat ali kaj podobnega. Meni je glagol - raba  - zelo zanimiv in sočasno blazno kompliciran.

Ah, joj,da me ne bo glava začela boleti in bom potreboval Lekadol.

Multi

multivitamin

nike  

22. apr 2011 10:42

multivitamin je napisal/a:

Res se nimam namena kregat ali kaj podobnega.

Multi

multivitamin
multi - reče se "ne rabim se kregat" nike Sporočilo je spremenil(a) nike dne 22. 2011 10:43

neznan uporabnik

22. apr 2011 10:46

Reče se lahko tudi - ne nameravam se kregati, ne potrebujem kreganja...

Lahko pa kreganje uporabljam in ga sočasno ne potrebujem. Nekako tako pač.

Multi

multivitamin

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. apr 2011 23:12

naor je napisal/a:

Se strinjam z limnol, ta raba je bolj "doma" na SV Slovenije. Moja sorodnica, ki je doma s Ptuja, redno uporablja zvezo rabiti plus še en glagol. Npr. tega ne rabiš delati, ne rabiš misliti na to, ne rabiš plačati, ipd.

naor

Za uporabo rabiti plus še en glagol pa res ne rabiste hodit na SV Slovenije, v redni rabi je tudi na JZ (če vam služi).

nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 26. 2011 23:14

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

27. apr 2011 11:11

Dragi jezikoljubi,

ko smo ravno pri geografski razširjenosti tega zabavnega "rabiti", mi je prišlo na misel še nekaj  - a se še kje, razen v širši okolici Maribora - na Slovenskem uporablja dvojna nikalnica - kot na primer "nena vem", "nena to delaj", "saj to pa nena rabiš vedet"? So to samo mariborske jezikovne cvetke, ali so v rabi tudi drugod?

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti