29. nov 2010 20:53
Japaja, točno tako kot si napisala.
naor
29. nov 2010 20:53
Japaja, točno tako kot si napisala.
naor
30. nov 2010 0:34
Vanja_v_ZDA je napisal/a: |
Tole je čisto resno vprašanje slavistkam. Če se: .. "dobimo nekje ob sedmih" Se: "dobimo nekje drugje ob pol sedmih" Ker se reče: "Ura je sedem" zakaj potem rečejo na radiu: "Ura je pol sedmih" in ne: "Ura je pol sedem"? A je tale "ura je pol sedmih" samo izjema v slovnici ali je mogoče narobe? Moja toršiča slovenščine v gimnaziji me je brez odgovora samo debelo pogledala.
|
Ja, a ni to spreganje glavnega števnika? , malo pozna ura je že, pa...sem narobe razumela vprašanje?
lp
mzm
30. nov 2010 1:03
Veš, jaz sem tudi o tem razmišljala. Me je kar malo sram, ker ne vem, kako bi bika zagrabila za roge!
naor
30. nov 2010 8:58
Spregajo se glalgolske besede. Samostalniške se pa sklanjajo.
Števnik se pri sklanjanju ujemajo s samostalniki. Pri uporabi števnikov takrat, ko govorimo o času (navedba ure), se števnik sklanja tako, kot da bi bil zraven samostalnik "ura", čeprav je v uporabi ni. Ergo, imenovalnik se bo glasil: Ura je sedem. (nanaša se pa na sedem ur). Pol sedmih (sedmih ur).
Vendelina jr.
30. nov 2010 9:13
lp
mzm
30. nov 2010 10:12
Ja, kaj čmo, se je treba posipat s pepelom in priznat. Danes nesem cvek domov.
Mi je pa všeč, ker na takih primerih pridemo do toliko novih informacij in osvežimo stare, pozabljene stvari.
naor
30. nov 2010 10:36
mišzmoke ima prav, gre za števnik in uporabimo torej obliko pol sedmih, pravi moja kolegica slavistka.
rimljankaneznan uporabnik
30. nov 2010 10:52
Torej se dobimo OB SEDMIH URAH ?
Se mi zdi, da Primorci tukaj spet lepo povejo: ob sedmi.
japaja
30. nov 2010 11:17
Bo kar prav ob sedmih, japaja.
Glavni števnik sedem se pregiba takole:
imenovalnik: sedem
rodilnik: sedmih
dajalnik: sedmim
tožilnik: sedem
mestnik: pri (o, ob) sedmih
orodnik: s sedmimi
Če rečemo ob sedmi, je pa to po moje že vrstilni števnik (če po štajersko razmišljam - Primorci bodo morda rekli drugače).
Blanchy
30. nov 2010 11:19
Bi rekla, da je Japaja mislila ob sedmi (uri)? MatejaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Rezanci Tagliatelle na bolonjski način
Slana pita (Salty pie)