21. sep 2007 17:11
iz komentarja bralcev:
"Mislim, da je velika večina gledalcev ugotovila, da to kar so danes predstavili na Trenjih ni čista resnica. Veliko se je naredilo v teh dneh s strani CZ, gasilcev, vojske, domačinov ter prostovoljcev. Vendar je zaradi dramatičnosti in populizma pač v oddajo potrebno pripeljati takšne ljudi, za katere je g. Slak ugotovil da ne marajo župana. In potem nastane predvsem oddaja politične narave in obtoževanja namesto prikaza realne slike. Oddaja je pač takšnega tipa, da če nekaj ne obstaja, bomo pa naredili. So ljudje tudi tukaj jezni na ta dva pajaca, saj je bila oddaja bolj kot ne namenjena blatenju župana.
Sam stanujem v Železnikih že deveto leto in sem v torek predčasno šel iz službe v LJ, vendar zaradi zapore ceste nisem pred 16. uro mogel do Železnikov. Sam nisem bil neposredno prizadet zaradi vode, ker stanujem v bloku kakšnih 100 m stran od vsega dogajanja.
Sem pa sam zvečer v torek med dežjem in močnim vetrom nesel 2 platoja vode v zgornji konec mesta. V sredo pa sem vzel dopust in pomagal kolegom čistiti vso to vodo in blato, ki je ostalo od poplave. Kasneje smo reševali še avtomobile iz Domelove hale, kamor jih je nanesla voda. Pa čeprav ne vemo čigavi so, smo jih lepo potegnili ven na parkirišče na suho. Čeprav so najbrž vsi po vrsti zreli samo še za uničenje.
Kar pa se tiče teh dveh "ubožcev" po televiziji. Mlada sta, močna, vsaj fizično zdrava če že nista mentalno. Torej bosta že našla kakšno delo da si uredita življenje. Kaj pa starejši ljudje, invalidi, takšni, ki komaj shajajo iz meseca v mesec v svojih 200 let starih kamnitih hišah? Sami niso pri moči prenašati težko blato kaj šele finančno sposobni obnoviti hiše in opremo. Še zavarovanja si ne morejo privoščiti, tistega, kar bi sedaj krvavo potrebovali. Brez pomoči sorodnikov, prijateljev in dobrih ljudi ne bodo zmogli. Katastrofa je prevelika.
Mogoče pa sta ta dva mislila, da jima bodo vodo kar na prag pripeljali? Na Racovniku, od koder sta, je od srede naprej veliko število gasilcev, ki pomagajo čistiti ceste in hiše. Ne vem kje se potem ta skrivata, da jih ne vidita. Če ju je sram prositi za pomoč, potem sta pa si sama kriva. Mogoče še nista slišala, da so višje v dolini ljudje, ki jim je voda uničila celotno premoženje, in ne samo nekaj fasciklov, in do katerih se pomoč sploh še ni prebila (edino helikopter je včeraj cel dan odmetaval pakete na neprehodna področja).
So me pa v sredo zjezili mulci, ki nimajo šole do drugega tedna. Medtem ko smo mi čistili, so oni postopali naokoli v svojih zavihanih kavbojkah in opazovali razdejanje ter fotografirali namesto da bi poprijeli za lopate in samokolnice ter pomagali. Kje so mladinske delovne brigade? Tudi krožijo govorice, da so nekateri kradli ponoči.
Zase vem, da bom za vikend pomagal tistim, ki bodo potrebni pomoči, ker ni boljšega kot videti resnično hvaležnost pri teh nesrečnih ljudeh.
Vsaj nekaj pozitivnega pa je v vsem skupaj - solidarnost do sočloveka je nekaterim še ostala."
Patio