Vješalica

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

24. maj 2007 12:32

En pameten Žid (sem pozabila, kdo) je pogruntal naslednjo matematično enačbo: jezik = dialekt + vojska + mornarica. Nekateri Hrvatje, ki so ohranili smisel za humor in distanco, se znajo norčevat iz hrvaškega novoreka, s hlebom na čelu - ne moreš resno jemati jezikovno političnih preporoditeljev, ki nemilosrcno mecejo "hleb" iz slovarja, hkrati pa častijo Ivana Mažuraniča (iz pesnitve Smrt Smail Age - "Hljeba, hljeba, gospodaru! Davno ne vidjesmo hljeba!") kot enega največjih hrvaških pesnikov in domoljubov (kar brez dvoma tudi je). Prav tako, kot se nameravam jaz, dokler mi bo dusa dala, norcevat iz ubikvitarno vsiljenega oljčnega olja (mi smo mu rekli olivno), razpočnic, ugodnic, trdin in mečin, se bom smejala tudi domislicam nekdanjih bratov in sedanjih sosedov. Sem pač rasla ob Alan Fordu in Odpisanih, zato lahko berem v originalu tako Kaporja kot Baretića, in imam do neke mere vse te jezike za - vsaj malo - svoje. In tu ne gre za nikakršno jugonostalgijo, samo zavest o mejah našega jezika - in našega sveta, če parafraziram Wittgensteina. lp, proxima

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

24. maj 2007 12:48

si pozabila Top listo nadrealista :) Ognjič

Ognjič  

24. maj 2007 12:55

Anja, seveda je svinjska ribica tista reč, ki jo izreženo iz kotleta in ni nič mastna. Če boš to spekla na roštilju (takšnem, na oglje, rezino...), bo zadeva suha, kot podplat. Zato je za moj okus pri takšnem načinu peke boljši tisti del kotletov, ki se jim reče "vrat". Za peko na električnem žaru je pa tudi ribica OK. Ognjič

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

24. maj 2007 13:18

hljeb rečejo tudi Črnogorci, ki so ijekavci, nikakor pa hleb ni hrvaški izraz, ki bi ga zdaj, v novoreku (zrakomlat namesto helikopter na primer), metali ven. Ne glede na Mažuranića, ker izraz hljeb je bil uporabljen v nekem določenem kontekstu pesnitve.

Meni je tudi lahko smešno, kako so nekateri na kaj občutljivi, ampak ker od blizu poznam srbsko in hrvaško stran, predvsem pa razlike v jeziku, sploh pri tako osnovnem elemntu, kot je kruh, pa podučena z izkušnjo, da smo morali iz trgovine, ker je nekdo napak rekel eno besedo, pač nizam izkušnje...jaz te razlike razumem in jih tudi slišim, verjamem pa, da nekomu, ki na tem področju ni toliko doma, vse skupaj zveni vsaj nenavadno, če že ne smešno.

Glede oljčnega in olivnega olja so me pa podučili: v številnih krajih, kjer rastejo oljke, rečejo oljka tudi sadežem, torej olivam, ne le drevesu, na katerem rastejo.  In od tod izraz oljčno olje. Če tako pravijo domačini, jaz to spoštujem, čeprav sama nenehno uporabljam izraz olivno olje in ga bom vedno. Lektorji pravijo, da tsa oba izraza pravilna, torej sploh ni problema.

Ampak obešali se pa zaradi vešalic ne bomo, kaj pravite?

mamamia

Ognjič  

24. maj 2007 13:23

A da se ne bi? Tud čist mejčken komu za vrat ne? Ognjič

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

24. maj 2007 13:33

O ne to pa ne - svinjska ribica in svinjski kotlet pa nista eno in isto. Svinjska ribica je enako pri pujsu kot je pljučna pri kravici, kotlet je pa kotlet. V vitrini svinjska ribica izgleda kot en tak dolg trak mesa s premerom do 5 cm. Meso je mehko in sočno, treba ga je samo na hitro opeči in je prima, dobra je tudi kot pečenka ali za medaljone. Meso iz svinjske zarebrnice (t.i. kotlet pa je mnogo bolj čvrsto, je pa res da sta tehnično povsem en ob drugem, ponekod se dobi tudi kotlete, ki se jih še drži rezina ribice, ker jo pač niso predhodno očistili in prodali posebej. In vešalica je meso od kotleta. Lahko je filana (s kajmakom recimo), špikana s sirom, dimljena.. v glavnem je pa to en precej žagovinast kos mesa na žaru. Res je boljši del za na žar vratina, ki premore vsaj malo lastne maščobe. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Ognjič  

24. maj 2007 13:41

Ah tinca, vsak, ki je že kdaj kaj skuhal in spekel ve, da kotlet in ribica nista ena in ista stvar. Saj Anja je hotla samo vedet, če je to tist kos mesa od tam nekje.

Ognjič

mamamia  

24. maj 2007 14:14

Ja, jaz sem tudi prej pozabila jeszik stegnit, da je sv. ribica enako kot pljučni file pri govedini in da to ni del kotrleta brez kosti. Razlika v strukturi mesa in okusu je pa bistvena.

In sv. ribica na žaru, čisto malo začinjena, pa ovis v slanino, je prva liga...

Ognjič, ne da se ne bomo obešali, kotpitbulli bomo zagrizli v žilo...ali pa kot terierji, hehe

Mamamia

mamamia

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

24. maj 2007 14:32

Ljubice, glede svinjske ribice imate vse prav, z njo namreč mesarji in kuharji označujejo dve različni stvari (tudi v kuharskih knjigah): 1. svinjski file, torej tisto majhno stvar, ki ustreza pljučni pečenki pri govedu in iz katere lahko režemo kvečjemu medaljone; 2. kos izkoščičenih (lepo po slovensko: "auslezvanih") kotletov - to je meso, ki ga navadno prodajajo tudi v mrežni pečenki, pa tudi prekajeno svinjsko ribico lahko kupiš kot zelo nemasten narezek. teta torta

mamamia  

24. maj 2007 15:41

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti