Vješalica

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

23. maj 2007 22:52

Ko smo že pri rabi jezika... Jaz pa sem alegična na nesmiselne besedne zveze, kot je npr.: Ne RABIŠ DELAT tega. Rabiš = potrebuješ. To je enako, kot bi rekel: Ne POTREBUJEŠ DELAT tega. ??? Ali pa: Sem skočil ČEZ okno. Kako čez? Kvečjemu SKOZI! Tatjana

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

24. maj 2007 1:19

Pa smo spet tam. Spet se išče dlaka v ...  ali dela muha iz slona.

Mamamia je nič hudega sluteč samo povedala iz kje ta hrana izvira in kako se ji pravilno reče.

Mene pa zanima ali je ta Kobrina gužva, gneča ali dren okoli roštilja, kjer se pečejo vešalice, ali pa tele srbske specialitete po tatjaninem ne rabiš oziroma ne potrebuješ doma delat. In raje kar čez ali pa skozi okno skočiš v restavracijo in si tole naročiš. Je menda bol enostavno.

Matjaž

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

24. maj 2007 5:01

No, pa smo spet tam. Delamo gužvo, kjer je ni. Tudi Prekmurci rečemo gužva, haha. Vešalica pa je prekrasna jed, ki najbolje tekne s pravim kajmakom in pečeno papriko. Meni je še bolj všeč dimljena vešalica sa roštilja. Samo vročo moraš jest. Taka pač meni bolj tekne. Ko smo predlani v gostilni v Čačku prosili kruh, so nas samo čudno gledali. Potem smo se izgovorili, da smo pač Slovenci in da mi imamo pač kruh. Končno smo ga pol dobili.To je samo ena taka cvetka. Kyara

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

24. maj 2007 8:23

Matjaž, saj se nič ne jezim ali karkoli, pa tudi moje pisanje ne kritizira Mamamie. To sem napisala malo za hec, malo pa zares, ker je me je prejšnje pisanje spomnilo na to. Napisala sem pač, kaj se meni zdi smešno. Če sem koga užalila, se pa opravičujem. Tatjana Sporočilo je spremenil(a) Tatjana dne 24. maj 2007 08:24:36

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

24. maj 2007 9:49

Saj, podobne reči kot Tatjano zmotijo tudi mene, ampak zavoljo takih rečih nas ne bo nihče nadrl, medtem ko lahko imaš ponekod težave, ker ga pihneš, kot sem jaz napisala. In potem pot pod noge, kot je napisala proxima, hehe...MAmamia mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. maj 2007 10:20

Meni je vešalica super - kot ves roštilj - čeprav potem kakšen teden po tem organizem ne mara ne mesa ne nič drugega in bolj korenčke grizem.... Glede natačnosti pri pisavi in izgovorjavi: Če hočemo, da se spoštujejo slovenske posebnosti (karkšnekoli), potem mora vsak pri sebi spoštovati tudi posebnosti drugih. Hrvaški jezik ima svoje posebnosti in ni druge, kot da jih spoštujemo in upoštevamo. Morda se nam zdi, da na hrvaškem s tem malo pretiravajo - ampak, nihče nas ni vprašal za mnenje, sosedove stvari je treba preprosto akceptirati. Je totalno neprimerno iz tuje perspektive komentirati njihove lingivistične debate in rezultate. In podoben pristop velja tako za srbsko, makedonsko, črnogrosko, in bošnjaško kulturo. Zakaj bi bilo pa na Slovenskem dovoljeno poenostavljati razlike med posameznimi balkanskimi jeziki in kulturami? Pa ne samo balkanskimi - zelo veliko ljudi v SLO se totalno zaplete, če morajo baltske države razvrstiti na karti in jim celo dodati pravilna glavna mesta! In po drugi strani je pa taka frustracija, kadar kdo zamenja Slovenijo in Slovaško. Zakaj smo tako občutljivi na slovaške izvedbe, po drugi strrani pa vehemento zamahnemo nad balkanskimi različnostmi, ker kao za echt Slovence je vse čist glih, ker to so ene "južnjaške reči"? Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. maj 2007 10:53

matjaž je napisal/a:

Pa smo spet tam. Spet se išče dlaka v ... ali dela muha iz slona.

Mamamia je nič hudega sluteč samo povedala iz kje ta hrana izvira in kako se ji pravilno reče.

Mene pa zanima ali je ta Kobrina gužva, gneča ali dren okoli roštilja, kjer se pečejo vešalice, ali pa tele srbske specialitete po tatjaninem ne rabiš oziroma ne potrebuješ doma delat. In raje kar čez ali pa skozi okno skočiš v restavracijo in si tole naročiš. Je menda bol enostavno.

Matjaž

Tole je pa napaka: čez ali skozi okno skočiš iz restavracije, po kosilu. 

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

24. maj 2007 12:15

mamamia

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

24. maj 2007 12:18

Ej, mamamia, a ti najprej to zvezdico pošlješ, potem pa še besedilo Ognjič

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

24. maj 2007 12:27

Hvala za poslane linke in nasvete vsem, ki ste se odzvali na forum.

Se mi zdi, da ne bomo čakali na gostilničarje, in si bomo vešalico pripravili kar sami doma. Zanima me še edino glede vrste mesa. Sama sem slišala, da mora biti za vešalico mala svinjska ribica. Tu je omenjen kotlet brez kosti, malo kasneje pa je dodano, da meso ne sme biti sv. riba... ali ni sv. riba in kotlet brez kosti eno in isto?

Tisti, ki vešalico pripravljate sami, boste verjetno najbolj znali svetovati. Katero meso torej?

Anja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti