30. okt 2008 16:20
Meni se tudi kar koža ježi ko se začne kakšna taka tema. Kot je napisala zvezdica 55.
Ne vem zakaj bi se otrok krstil, če ga ne boste vzgajali v veri. Ne vem, vendar , ko bom imela čas se bom malo spustila tudi na področje drugih ver, ampak mislim , da imajo druge vere vsaj nekatere zelo stroga pravila glede marsičesa. Župnik se mora držati svojih pravil, ker pa je on samo človek jih včasih tudi spremeni.Običajno prvega otroka krsti večino župnikov, za drugega pa starše postavi pred dejstvo, ali mu bodo nudili vzgled v krščanski vzgoji, kamor spada tudi cerkvena poroka. Že marsikateri župnik poroči starše brez stroškov, da je poroka cerkvena strošek je zraslo v naših glavah.Strošek predstavlja civilna poroka, oziroma poroka , ki zraste v naših glavah oziroma ( rožice , vožnja z nevem kakšnim avtomobilom, gradovi......) , Bistva pa običajno niti ni-ljubezen.
V kolikor se želi krst otroku pomeni, da slišimo Božjo besedo -vabilo, da otroka izročamo v Božje roke in ga zaupamo Bogu, starš in boter pa pomeni tega otroka vzgajati po krščanskih načelih. S krstom otrok postane kristjan, član družine vernih , ki z dejanjem izpovedujejo vero v troedinega Boga, postane Božji otrok in je pri krstu tudi očiščen zla, greha s katerim se je človek rodil.
Krščeni , ki je član nekatoliške cerkvene skupnosti, je lahko hkrati s katoliškim botrom samo priča krsta.
V knjižici Krst vašega otroka , je na koncu napisano , da bi bilo neodgovorno, če bi otroka sicer dali krstiti, ne da bi potem poskrbeli , da bi otrok odraščal v verskem ozračju, zato je krst otroka izziv za starše in botre.Pri krstu se izpove vero in prevzame odgovornost , da se otroka vodi k Bogu.
Kot sem že v začetku omenila , bi bilo od mene zelo neodgovorno, če bi otroku nudila nekaj kar ponuja neka druga vera o kateri recimo nimam osnovnega znanja, zato se v to ne spuščam.
Seveda ima vsak svoje mnenje, vendar menim, da se krščansko vero jemljemo preveč površno, in smo do ne in do njenih članov preveč kritični. Oba z možem sva pripadnika Rimskokatoliške vere in otroke tudi vzgajava v tej veri, čeprav imava na nekatere stvari mogoče malce drugačen pogled, zaradi tega ne udrihava čez vse župnike, saj župnik je le posrednik Božje besede , ki nam navadnim smrtnikom nekatere stvari, ki jih ne razumemo tolmačijo in nam razlagajo.
Marsi kdo izmed vas bi bil globoko presenečen, nad tem kaj nam nudi SVETO PISMO, oziroma po 30 letih krščanske vzgoje, ki sem jo bila deležna sva z možem začela obiskovati tudi zakonsko skupino, pri kateri je bila ena letna tema tudi branje Svetega Pisma, sem šele ugotovila, da o veri praktično še nič ne vem.
Zato se mi zelo puhla mnenja nekaterih zdijo res ne na mestu, ker žal ne vedo o čem pravzaprav govorijo.
Moje mnenje je, da se takih tem ne bi smelo zaklepati, kot je nekdo napisal, pa ne zato, da bi vas kdo skušal spreobrniti, ampak zato, da bi mogoče spoznali tudi kaj pozitivnega in spremenili osnovni pogled na celoto.
Kot primer naj vam navedem, da sem na tem forumu pred nedavnem prebrala mnenje ene od trgovk, kako težko v množici dela, ki ga imajo popravijo vse cene na policah in od takrat naprej , vedno potiho trgovki na blagajni povem o morebitni napaki, ki sem jo opazila na policah. Mogoče primitivni primer ampak ....
Vsem več notranjega miru in veliko razumevanja do svojih in do okolice , ki vas obkroža.
Z vsem spoštovanjem
mizarka