25. okt 2008 23:18
Uvodoma naj povem, da nisem verna, sem pa bojda rimokataloik, ki ne opravlja svojih obveznosti ( tako je vpisal en sila luškan sodnik na cerkvenem sodišlču), pa bi rada dodala svoje mnenje.
Velik delež prebivalstva se je opredelil kot rimokatoliki in zanje verjamem, da so iz tradicije prepričani, da morajo otroke krstiti. Ker je to dobro za otroke. Če nekrščen otrok umre, namreč ne gre v nebesa, saj se s krstom izbriše izvirni greh.
V življenju pa je tako, da se otroci čedalje redkeje rodijo v družinah, ki jih ta rimokatoliška Cerkev sprejema. Rodijo se neporočenim parom, parom, ki se po cerkvenih pravilih ne morejo poročiti v Cerkvi in tudi parom, kjer je en od roditeljev zrasel kot ateist.
Za RKC veljajo za urejene samo družine, kjer so starši poročeni tudi v Cerkvi.
Ker spada krst med zakramente, me čudi, da duhovniki komplicirajo. Zaradi krsta se jih zagotovo ne poroči več kot bi se jih sicer. Sploh pa se ne poročijo tisti, ki se ne morejo. Mislim, da gre za svojevoljnost duhovnikov, saj tudi katoliški Bog želi več svojih ovčic.
Oviranje staršev, da otrokom zagotovijo nekaj, kar je prav po prepričanju staršev in da duhovnik temu nasprotuje ( kar nikjer ne piše), pa se mi zdi nasilje nad verniki. Nekoč so nezakonskega Polikarpa vendarle krstili. Z grdim imenom, pa vendar. Menda v Sloveniji ni osebe s tem imenom.
Na tem mestu naj povem, da iz te RKC nimam namena izstopiti, ker bi s tem užalila moje starše ( ki verniki le malo bolj kot jaz). Glede pogreba pa sem najbljižjim sporočila, da naj upoštevajo, da nisem verna, če pa se komu zdi, da bi bil pokop brez duhovnika zanje hudo breme, naj naredi po svojem občutku.
Enako razmišljam o poroki; načeloma sem proti. Če pa bi se mojemu morebitnemu ženinu s tem izpolnila življenjska želja ( kak zapečen vernik itk nima možnosti priti v konkurenco), bi pač tudi to potrpela.
Toliko o strpnosti.
PS O botrinji pa bi razmišljala, saj gre za aktivno udeležbo pri cerkveni vzgoji, kjer ne morem biti vzor.Moji kao krščenki pa sta tudi dobili že vse pisanke in napotke o mojih pogledih na marsikaj. Predvsem pa sta obe strpni do verujočih. Kar pa nekaj šteje.
F r i n a