26. okt 2008 12:54
kozamurnik je napisal/a: |
Sem mislila stegniti jezik glede izraza far...pa bi verjetno dobila kak odgovor, da tam tako recejo in ni bilo misljeno tako. Biti strpen, toleranten pomeni, da se hote ali ne postavimo v" visji "polazaj, ker le tako lahko trpimo, prenasamo ali smo strpni do drugih,drugacnih! Pa se nekaj: nekdo ki ni krscen pa je splosno razgledan bi moral ja vedati da ne more biti boter pri krstu,torej le ni tako poucen o verskih zadevah,se motim?Ne zameri mamamia, navadno zelo rada prebiram tvoje odgovore,tokrat pac ne. Cila, zelo dobro povedano! Sama nisem krscena,niti ne hodim v cerkev,krscanske pa tudi druge navade pa se trudim razumeti. kozamurnik Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 26. okt 2008 12:04:10 |
Mislim, da sem svojo strpnost in pripravljenost za sodelovanje pokazala prav s tem, da sem pristala biti botra nečakinji, ker si je družina to pač želela. Ker v naši fari (a je tudi to slabšalini izraz? - kolikor vem, ni, tako kot farani ne) ne bi bila edina, ki bila botra brez vseh zakramentov. Prav zaradi tega smo mislili, da ne bo problemov, a so pač nastali, ker se je sistem spremenil, tako je rekel naš ljubi župnik.Torej so drugi smeli biti, jaz pa ne, ker se je otrok pač rodil leto dni prepozno.
In čeprav ima mož vse zakramente in je bil boter, ni njegova krščenka čisto nič drugače vzgajana, kot bi bila, če bi bila jaz botra. Ne hodi ne k verouku, nobenega nadaljnjega zakramenta nima, ker je pri nas doma pač tako, da si babice želijo krščene otroke, naprej jim je pa vseeno.
Tako da, kozamurnik, jaz sem dovolj dobro vedela, kaj in kako je s krstom in zakramenti, a če so vseskozi smeli biti botri tudi tisti, ki so bili tako kot jaz brez enega samega zakramenta, sem pač mislila, da bo šlo. Pa od nekega trenutka dalje pač ni več šlo. In smo se zmenili drugače.
Biti strpen in toleranten pa, po mojem mnenju, ne pomeni, da se postaviš, hote ali nehote, v višji položaj. Pomeni postaviti se v vlogo tistega, ki ga poskušaš razumeti, njega in njegovo ravnanje, in ne nad njega. In ko to zmoreš, zmoreš biti strpen.
"Preberite in razmislite, preden posplosite stvari ki jih (verjetno) ne poznate(saj ste ateisti,ne?) osebno,da bi jih mogli komentirati." -
Pa tole me je malce zbodlo. Ni nujno, da osebno spoznamo stavri, o katerih dajemo mnenja. Navsezadnje tudi duhovniki niso poročeni, pa vernike podučujejo o zakonskem življenju in pridigajo o njem ter svetujejo.
Glej, nikomur nič nočem. Če natančno prebereš, kar sem napisala, ni nikjer ene same žaljive besede, nikakršne nestrpnosti ali česarkoli drugega do nekoga, ki mu vera več pomeni kot meni. Spoštujem prepričanje vsakogar, v zameno pa pričakujem tudirazumevanje druge strani za moje prepričanje.
Še vedno pa menim, da se cerkev prepočasi odziva na sodobno življenje.
Mamamia
mamamia