lepinja, grill, žar, priloga, Fala kvas, kruh,piknik,pečenje,jesen,poletje,pomlad,vegetarijanstvo,priloge,kruh,kosilo,večerja,5 razlogov zakaj je žar TOP!,Fala Slonček,Žar tudi v slabem vremenu?!

Lepinje na hitro

Obvezna piknik priloga

Fala Slonček   8.8.2024
2024-08-08
Lepinje na hitro
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Preprost in okusen domači kruhek, popoln priložnostni obrok ali kot priloga k različnim jedem. Želite okusne lepinje, pa nimate veliko časa? Ta recept vam bo pokazal, kako pripraviti mehke in okusne lepinje v le nekaj korakih.

Sestavine

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

750 g bele moke

250 g vode

180 g jogurta

50 g mleka

60 g olja

2 mali žlički sladkorja

2 mali žlički soli

Postopek

Moki primešamo kislo testo Fala. Kvas Fala in sladkor raztopimo v vodi in ga prilijemo k moki. Mešanici dodamo jogurt in zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo 160 g – 180 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem kroglice razvaljamo v obliko kroga – lepinje in te zložimo na peki papir na pekač. Lepinje pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure. Vzhajane lepinje rahlo posujemo z moko in s pekovskim strgalom ali nožem v lepinje zarežemo mrežo - značilni vzorec za lepinje in jih pustimo vzhajati še 15 minut.

Ta čas vklopimo pečico in jo segrejemo na 250 °C.

V tem času lepinje znova delno vzhajajo, jih prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno 10 minut na 250 °C, da se lepo obarvajo. Pečene lepinje zložimo na mrežo, pokrijemo in pustimo, da se ohladijo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.