Delo danes, stran 16

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

tema odprta - 24. apr 2007 7:31 | ogledi: 2.557 | odgovori: 17

Se mi je kar milo storilo, da se je končno le nekdo spomnil nekaj napisat o nas...

Madonca saj smo pravi fenomen.

Jernej, pa nič se nisi pohvalil

Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

24. apr 2007 7:46

Za tiste, ki ta trenutek nimajo Dela v roki ...  

DEJANJE INTIMNOSTI SE SELI NA MEDMREŽJE Kulinarični portali privabljajo množico navdušenk in navdušencev, ki radi vrtijo kuhalnico Pri nas neodvisna kulinarika.net, na Hrvaškem najmočnejša Podravkina stran – Za recepti brskajo med delovnim časom Delo, torek, 24.04.2007 »Pikica, torta je prerezana, kako si jo prerezala in s čim si jo namazala? Kakšno barvo si uporabila pa za korenček?« vpraša Renata. »Torto sem res prerezala, ampak samo zato, da sem spodnjo plast dala na vrh, da je bila torta bolj ravna. Premazana je z limonovim ledom. Za korenček sem uporabila surov marcipan, ki sem ga najprej pregnetla s sladkorjem v prahu, potem pa sem dodala marelični ekstrakt,« pojasni Pikica. »Meni se zdi, da je premaz iz nečesa drugega – ne iz sladkorja. Se motim?« še kar vrta Vanja. »Ja, prav imaš, premazala sem jo z jupolom!« ji zabrusi Pikica, vendar repliki doda vražička, ki naj bi izrazil njeno hudomušnost. Pogovor gospodinj namreč ni potekal za mizo, ob ogledovanju in okušanju korenčkove torte, temveč v virtualnem svetu, udeleženke pa so registrirane uporabnice strani www.kulinarika.net, obvezne postaje ali kar začetne strani za vse, ki rade ali radi vrtijo kuhalnico, svoje recepte delijo z drugimi in preskušajo novosti. Recepti so bili na spletu še isti dan, ko je ta zaživel, pravi Vuk Ćosić. Izmenjavanje receptov, tako kot priprava hrane in samo prehranjevanje, je ena najpomembnejših človekovih dejavnosti; lahko bi rekli, da so nekakšno družbeno vezivo. Recept za dobro jed človeku razkrijemo v trenutku zaupanja, to je dejanje intimnosti, ko nekomu hočemo dobro. Splet je ta občutek zasebnosti seveda relativiziral, pri izmenjavi receptov na spletni strani je med drugim v ospredju prestiž oziroma prijeten občutek, ki zajame uporabnika, ko se za hip znajde v središču pozornosti – oziroma je tam njegov recept, ki ga je posredoval spletni skupnosti. Dojemanje kulinarike in priprave hrane se zavoljo strani, kjer se razpravlja o teh temah, ni kaj dosti spremenilo, meni Ćosić, učinek spleta je le v tem, da v množici receptov kakovost zelo hitro priplava na površje, slabe pa uporabniki brž zbrcajo na dno. Na manjkajoče sestavine hitro opozorijo V slovenski spletni pokrajini je kar nekaj strani z recepti, vendar je večina bolj kot ne spečih, z mrtvimi forumi in staro zbirko receptov. O hrani in prehranjevanju se je mogoče pomenkovati na www.med.over.net, zares živahno pa je na www.kulinarika.net, ki ima bržčas tudi najdaljšo tradicijo, saj začetki segajo v leto 1998, ko se je na internet povezovalo še prek modema, se spominja Jernej Pečjak, avtor idejnega koncepta in glavni urednik strani. Že kmalu je dojel, da »stvar ne obstaja, če je ni na internetu«, zato se je tja podal iskat tudi recepte. »Ni se mi dalo brskati po kuharskih knjigah,« priznava Pečjak, čigar mama (Marinka Pečjak je avtorica kar nekaj kuharskih priročnikov) je prispevala prvi sveženj od 800 do 1000 receptov, ki so jih ročno pretipkavali in vnašali. Pravzaprav je od vsega začetka šlo za družinski projekt, v družinskem krogu se je Jernej Pečjak navzel tudi veselja do kulinarike. Iz ljubiteljskih nagibov in brez hlepenja po dobičku je nastala tudi Kulinarična Slovenija, ki je v skoraj desetletju prerasla v pomembno srečevališče kuharskih navdušencev. Konec leta 2006 so imeli na mesec več kot 130.000 obiskovalcev (prav zaradi velikega navala so bili prisiljeni k posodabljanju in večanju zmogljivosti strani), ki si s strežnika prečrpajo za 250 gigabajtov podatkov na mesec, kar približno ustreza sedemdesetim DVD, razlaga Jernej Pečjak. Tolikšna kritična masa v morju receptov seveda hitro odkrije pleve: »Če kje manjka kakšna ključna sestavina, na to takoj opozorijo uporabniki in prijavljeni v forum.« Plaz ogorčenih očitkov prej ali slej sproži tudi kakšen prepisan recept. Kar polovica receptov za sladice Po spletu za recepti in še marsičem v povezavi s hrano (na www.kulinarika.net so forumi od gospodinjskih opravil do zdrave prehrane, pomenkujejo se celo o hujšanju – kar je še posebej ljubko ob podatku, da je kar polovica iz gromozanskega korpusa receptov za pripravo sladic, pravi Pečjak) brskajo pretežno ženske, stare od 20 do 30 let. Moških je približno četrtina, vendar se ne prijavljajo. Med obiskovalci so tudi tujci ali vsaj slovenski zdomci, poleg tega je portal kulinarična Slovenija po Pečjakovem mnenju eno od odskočišč, s katerega naša kuhinja prodira v svet. Ob kliku na besedico »english« se odpre nekoliko okleščena različica strani v angleščini, kjer najdemo recepte za kakih sto tradicionalnih slovenskih jedi. Zbirka je odgovor na številne poizvedbe Slovencev, živečih v tujini onkraj oceana, ki jim zven slovenskega jezika ni več domač, še vedno pa jim diši domača hrana. Zanje so sestavili tudi razpredelnico za pretvarjanje drugih enot v metrični sistem. Pečjak v izmenjavi receptov na spletu vidi veliko prednost v interaktivnosti, skoraj vedno se razvname razprava – in ker je stran najbolj obiskana med 8. in 15. uro, gre najbrž z gotovostjo sklepati, da uporabniki oz. uporabnice mnenja in nasvete o pripravi hrane sporočajo kar z delovnega mesta …V primerjavi s klasično kuharsko knjigo si lahko na kulinaričnem portalu privoščiš tudi to, da v iskalnik vneseš sestavine, ki tako dolgo ždijo v hladilniku, da rok trajanja že krepko priganja, in računalnik ti izvrže par receptov nalašč zanje. Seveda se ni bati za prihodnost kulinaričnega tiska, saj naše kuhinje še nimajo vgrajenih računalniških zaslonov, pristavi Jernej Pečjak. Zbirališče urbanih ljudi z lastnim življenjskim slogom Ena od odlik Kulinarične Slovenije je njena neodvisnost – s čimer se kljub bogati zakladnici avtorskih receptov ne morejo pohvaliti na www.coolinarika.com, ki je last hrvaške Podravke in je zaživela novembra 2003. Projektni tim, ki ga danes vodi Karmela Karlović, so si jo zamislili kot e-zbirališče za ljudi z lastnim življenjskim slogom. Med obiskovalci zares lično oblikovane strani, ki je dizajnerski preporod doživela lani, danes prevladujejo ljudje z urbanih območij, moških je blizu 20 odstotkov. Še več o klienteli pove klik na www.coolinarika.com/clanak/demogra kjer se skrivajo štirje ključni profili obiskovalcev. Pri snovanju je sodeloval tudi Vuk Ćosić, spletni umetnik in poznavalec interneta, sladokusec, sicer pa eden izmed avtorjev spletne strani Coolinarika. Ključni profili so torej 35-letna direktorica marketinga v večji založbi, z diplomo iz francoščine in komparativisti živi v manjšem mestu; absolventka iz Zagreba, ki piše diplomo in je vegetarijanka; 32-letni ekonomist, ki z dekletom prav tako živi v prestolnici, občasno rad kaj dobrega skuha – še raje pa poje, kar mu pripravijo drugi. Kulinarični blogi Aktivnih registriranih uporabnikov Coolinarike je 8500, populacija se po besedah Karmele Karlović pomlajuje. Med njimi so tudi Hrvati, živeči v tujini, predvsem iz Švedske, Norveške, ZDA in Hongkonga, ki imajo nešteto težav z iskanjem živil, tako da od njih prejemajo vprašanja, na primer, s čim se da kaj nadomestiti. Na Coolinariko tu pa tam zanese tudi Slovence, vendar jih je le nekaj odstotkov. Obiska je tudi tu največ v delovnem času, nekako od 12. do 16. ure. Vsebina Coolinarike je pozitivna, državotvorna in nikogar ne moti, če si jo uporabnice ogledujejo med delovnikom, meni Ćosić. Kar zadeva recepte, jih je v bazi več kot 5000, od tega so jih 3000 prispevali uporabniki. Ti jim včasih predlagajo tudi teme tedna, s katero so povezani recepti. Nove si izmišljajo štiri redno zaposlene strokovnjakinje, ki tudi vsebinsko preverjajo vse, kar pride od uporabnikov; recepte pa praktično preskušajo v Podravkinem kulinaričnem centru. Ekipa Coolinarike se navdihuje tako, da spremlja svetovne trende, včasih se jim ideja porodi ob pogledu na koledar: pomlad je, denimo, sezona belušev. Onkraj meja hrvaškega spleta so se razgledovali tudi ob postavljanju prve različice strani, pod drobnogled so vzeli nekaj priznanih tujih kulinaričnih e-naslovov, tako strani živilskih podjetij kot portale z recepti, denimo www.foodnetwork.com, www.epicurious.com, www.bettycrocker, www.kraftfoods.comPrvo srečanje navdušenih kuharic v živo Na Coolinariki že danes zasledimo nekaj, kar pri Kulinariki šele pripravljajo: kulinarične bloge. Avtorji so tako člani uredništva kot posebej zagnani uporabniki, ki so se k pisanju priglasili kar sami, pravi Karmela Karlović. Nasploh je bil javni dialog o hrani in prehranjevanju ter izboljševanje njegove kakovosti eden temeljnih namenov postavljanja strani, pravi Ćosić. Seveda bi le zelo nepozornemu obiskovalcu ušlo, da pri sumljivo veliko receptih priporočajo Podravkine sestavine, a saj je pravzaprav vse prepuščeno kuharju, pravi Karmela Karlović. Agata Tomažič

Sem morala spremenit pisavo, da se bo dalo laže prebrat Blanchy

Sporočilo je spremenil(a) Blanchy dne 24. apr 2007 10:08:22

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

24. apr 2007 7:49

Kaj pa piše? vanya

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

24. apr 2007 7:49

Blancy, a si mi misli brala? vanya

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8896

24. apr 2007 8:04

Nekajkrat je omenjeno, da uporabnice gledamo med delovnikom. Pozdravček!

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

24. apr 2007 8:08

ja, dragička, zame to kar drži, doma računalnika sploh nimam. Iz zelo "zdravega" razloga, da ne ratam čisto odvisna. Loni Makaroni

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

24. apr 2007 9:14

no, pa so nas zasačili, haha.. med delovnim časom Scorpy

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

24. apr 2007 9:26

Nisem omenil, ker mi ga. novinarka ni sporočila, kdaj bo objavljeno. Škoda, da ni omenjeno, da smo imeli že kulinarična srečanja v živo.

No ja...

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

24. apr 2007 9:45

Mislim, da je ta del teksta-  o naših srečanjih v živo - ostal zunaj, morda je bil članek nekoliko predolg glede na prostor v časopisu.  Ker nad zadnjim odstavkom je mednaslov Prvo srečanje kuharic v živo, potem pa o tem niti besede. Ker nekaj vem o nastajanju tekstov, predvsem pa o vrisovanju teksta v določen prostor, je to edini možen sklep.

Jernej, da avtorica ni sporočila, kdajboobjavljeno, pa ne vzemi za zlo,ker novinarji velikokrat ne vedo, kdaj bo kaj objavljeno. To je odvisno od urednika, in včasih ta kaj načrtuje za danes, pa mora zaradi nekega razloga prestavit na jutri ali pojutrišnjem...novinar tekst odda, morda s prošnjo, najbo objavljeno čim prej, ampak vse je potem v rokah urednika.

Mamamia

mamamia

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

24. apr 2007 9:48

Ja mamamia, z obojim se strinjam.Ne jemljem za zlo ;-) Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

24. apr 2007 9:49

jernej je napisal/a:

Škoda, da ni omenjeno, da smo imeli že kulinarična srečanja v živo.

No ja...

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Danes bo to jasno večini, ki se bo priklopila gor, saj si ponavadi stran, ki je pohvaljena v časopisu, kar podrobno ogledamo. Vsaj jaz sem en tak firbec.

...pa v službi... ... no, priklop za dve minuti na Kul slo učinkuje antistresno in potem gre delo bolje od rok Pa še res je LP, V.

Sporočilo je spremenil(a) VilmaS dne 24. apr 2007 09:56:33

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti