10. mar 2008 11:57
Hehe, Jasna, opletilni stroj je super zadeva, ampak ni isto kot šivalni stroj. Opletilni stroj = overlock = entlerca = serger (po ang. se ne reče overlock, kar bi človek pričakoval, ampak serger - tak pač je, se nima smisla kregat;) no, skratka tale stroj dela tako, da odreže, sešije in obzanka tkanino, ki jo daš not. Torej je neprecenjiv za sestavljanje oblačil, ker to pomeni, da ni ni treba šivat, obrezovat dodatkov za šiv in še obcikcakat, da se ne para, ker to vse on naredi v enem koraku.
Ampak to še ni vse (topšop, hehe;): meni se zdi najnajnajvečja razlika pri šivanju z overlockom pri pletivih, torej razni jersiji... Obožujem jersy, sploh je super za otroške cotke, pa tudi za majce, boksarce,... Ampak prej nisem hotela več čisto nič šivat iz njega, ker mi ni bilo všeč, kako ratajo šivi. Ja, seveda sem probala z dvojno iglo, seveda sem probala z "overlock" šivi na navadnem stroju,... NE NI ISTO, niti približno ne! Z overlockom sešite zadeve zgledajo kot kupljene, samo da lepše;)
Fora tega je, da ne šiva, ampak oplete kot pri pletenju zanko v zanko okoli roba tkanine - vendar pa rob leži na kovinskem prstu, tako da plete okoli tega prsta, tako da ko tkanina zdrsne dol, je nič ne veže, ker plete kot bi pletel na pletilke, tkanina je pa samo vmes;) Skratka, da poenostavim: nič ne zateguje blaga, nič ga ne razteguje in šiv je neverjetno enakomeren!
Sicer lahko s takim overlockom kot ga imam jaz (ki ima tudi pokrivni šiv (to je tak kot je na t-majcah spodaj - tisti, ki zgleda, kot da sta dve igli zgoraj na licu (no, saj sta;) in spodaj je opleteno, če obrneš majco, vidiš, kako je lepo opleten rob majce) in verižni šiv, to je večinoma za razne okrasne zadeve ali za dodatno varnost), no, s tem lahko v principu celo oblačilo narediš samo na njem, samo je pa malo težje, ker imajo overlocki zelo malo prostora tam vmes med iglami in motorjem storja, pa še nož je vmes (ga sicer dvigneš pri pokirvnem šivu, je p aše vedno tam in neke prešite odeje niti približno ne boš spravila not...) Tako da - preprosto povedano - rabiš poleg njega še navaden šivalni stroj. Opletilni je v glavnem za sestavljanje oblačil, pa za razne okraske. Zadrgo se sicer da všit z verižnim šivom, ampak je lažje na navadnem stroju, ker ima vsaj 4x krajšo tačko in je lažje obračat blago - ne prašaj, kako vem;)
Če češ šivat jeans, ti priporočam, da greš vsaj probat Bernino - ja vem, zgleda, kot da so me plačali, pa me niso (da bi me vsaj;) Ne, samo je razlika, pa če se obesiš, je razlika! Vzemi sabo kak kos kavbojk, pa jih probaj, boš videla, kaj je to razlika... Mene je moja Elna večkrat spravila v bes ali jok kot moj lubi... Prav pri takih projektih iz težkega platna, jeansa ipd... Noče pa noče, pa spušča šive, pa zanka spodaj, pa moraš vlečt ko hudič, da se premakne prekleto blago izpod prekletega stroja... (oprostite izrazom, amapk vsaka šivilja me bo razumela;)
No, zadnjič sem sprobala eno Berninico, pa je šlo kot po maslu, sem hotela vlečt, ker sem pač navajena, pa mi reče prodajalka, ja saj ni treba, saj bo sam... nisem mogla verjet, da je res sam!!! - šivala sem pa čez žep na kavbojkah - to krpico so meli tam... Bom šla še s svojim spodnjim robom kabojk, kjer je še več plasti, da en naredim kakemu drugemu stroju (beri Elni) krivice... Namreč sem probala še Elno 7300, v katero sem se malo zatreskala na prvi pogled, ko sem še gledala za overlocke, ker ima par stvari, ki so mi zelo všeč... NO, ampak ta hudič pa ni hotel tako lepo čez rob kavbojk... Je delala neenakomerne šive (tam kjer je tistih groznih 6 plasti blaga (če češ zarobit kavbojke, jih pač ne more bit manj, pa če se na glavo postaviš...), je delala šive bolj skup in še kakšnega je spustila... Saj pravim, bom šla z drugo hlačnico še do ogledane Bernine, da ne bom komu krivice delala (ker žep vseeno ni tako hudo kot rob kavbojk). Pa potem spet poročam. Probala sem namreč en malo slabši model Bernine Activa ali nekaj takega, potem sem pa ob odhodu zagledala Auroro... Tak da to bi rada sprobala in mogoče celo dobila...
Tudi Elna je lepo šivala usnje (sem sprobala) in ima par dobrih lastnosti:
+ zelo dolga roka (torej del med iglo in motorjem, tam, kjer pač šivaš, in kamor tlačih vse, kar mora bit na desni od tvojega šiva) - to veliko pomeni ljudem, ki delamo prešite odeje, za bluzice je pa čisto vseeno
+ oni deklarirajo, da ima veliko udarno moč - baje - ker naj bi bil polinudstrijski - vseeno pa ima komaj 60 W (Bernina, ki sem jo jaz gledala pa 90W in moja stara Elna 50W) in po mojem se ta moč pozna - to veliko pomeni ljudem, ki šivamo veliko z jeansom in močnimi blagi... Saj pravim, ni šla lepo čez rob kabojk, pa pika oz. klicaj;)!
+ dodatna mizica (to ma tudi Bernina), da lahko blago položiš na levi strani, da ti ga ne vleče - spet prav pride za velike težke projekte, za bluzice je spet vseeno
+ veliko lepih šivov - to je res, ma pa tudi Bernina, vendar pa za to ceno jih imajo vsi veliko lepih;) Pa zaradi enega šiva ne bom kupovala drugega stroja;) v 90% itak rabiš ravni in cikcak šiv, potem so praktični še elastični za elastiko prišit, čeprav jo je fino kar z overlockom;), pa trojnega mam jaz rada, ker je tako hudičevo močen, pa potem še avtomatska gumbnica (čeprav je moja Elna ne naredi dobro (gumbnica ni simetrična in je nikoli čisto ne konča - sem mislila, da jaz kaj narobe delam, pa sem prebrala, da se drugim pri tem stroju isto dogaja...) - to je pa tudi bolj ali manj vse, tiste dekorativne bolj redko uporabljam...
+ novi model 7300 ima že dodano tačko za zgornji transport, kar je spet zelo praktično pri prešitih odejah, kjer imaš veliko plasti in spodnji zobci vlečejo spodaj, do gor se pa nič več ne čuti...
+ ima 5 let garancije, Bernina pa samo 2,5
- narejena je v Tajvanu, Bernina, ki sem jo jaz gledala, pa v Švici (Berninin overlock pa na Japonskem) - to mogoče vam nič ne pomeni, meni pa, ker vem, da so razlike, če imajo reveži za sestavit toliko in toliko delov na minuto ali pa če so razmere malo bolj humane in se temu primerno lahko malo bolj posvetijo vsaki mašinci... Bernina je tudi edina, ki še dela v Evropi (to mi je povedal en gospod, ki prodaja stare Husquvarne)
- ima manjšo moč
- nima rokavnika
- abecede nimajo malih črk
- nima BSDja - to je spet fino za quilting - prešivavanje - to pomeni, da stroj sam ugotavlja, kako hitro greš in ti hitrost vbodov temu prilagaja - tako lahko prešivavaš vijugasto kot ti paše, pa bojo šivi še vedno enakomerni:)
- nima možnosti dodajanja opreme za vezenje - ta bernina, za katero mi trenutno srček bije, ima namreč to možnost - ne bi rada imela milijon mašin doma, so mi pa všeč vezenine, sploh za otročke in sploh mi je všeč, da bi si lahko sama svoje zmislila, poskenirala in dala not... Trenutno si pa ne bi kupovala vezilnega stroja, ker rabim šivalnega in ker bi bilo to živo preseravanje;)
Mi je pa všeč, da imam možnost to dokupit, ker je seveda to precej ceneje kot če kupiš še eno mašino samo za vezenje (da ne govorimo, da moraš potem met tudi doma prostor za še eno mašino - mi 3je + pes pa živimo na 38 m2 in neke dodatne navlake niso zaželene;)
Torej - pojdi probat vse možno (jaz k Pfafu nisem več šla, ker so bili zadnjič tako neprijazni;), mogoče bom šla pogledat, ampak po moje bom kar na Bernini ostala - tudi na tujih forumih kolikor sem gledala, je to nekak sigurno da dela kot je treba. Pa Švicarji so tudi nekak znani kot bolj picajzlasti (Ja, Elna je tudi kao Švicarska, edini problem je, da tam nimajo NOBENE tovarne)... Ja, kadar se vržem v stroške, prej pogledam, da niso brezvezni. Tak da, ne, ni kaprica, sem se precej pozanimala glede tega;) Pa seveda izkušnje naredijo svoje...
Veri